Kip in Boemboe Bali

Kip Boemboe Bali

Voor deze kip boemboe Bali hoef je niet veel in huis te hebben. Met wat verse ui, knoflook en een sambal, is je kip boemboe Bali snel in elkaar gedraaid. Boemboe (of zoals de moderne spellingswijze: bumbu) betekent de kruidenmix. Een boemboe Bali is dus de kruidenmix uit Bali. Op Bali houden ze van heet eten dus je mag los met de sambal als je wilt.

Deze kip boemboe Bali gaat perfect samen met pandanrijst en een frisse atjar bening bijvoorbeeld. Ik kijk nu ook uit naar het recept uit haar boek ‘314 Eend met Balinese kruiden’ ;-).

Sambal Trassi huisgemaakt

Sambal

Balinees eten is vaak best pittig, zoals ik al schreef. Het zelf maken van Indisch eten is juist zo leuk omdat je met die pittigheid kan spelen. Omdat mijn dochter (7 jaar) heel erg dol is op kippetjes doe ik altijd rustig aan met sambal. Dan maak ik het gerecht wat milder, maar wrijf wel voor mezelf en mijn man een verse sambal erbij.

Minder heet

Voor een minder heet gerecht haal ik de zaadlijsten uit de pepers en/of kook ze even een minuutje. Dat haalt veel ‘hitte’ eruit.

Bij de supermarkt is niet altijd sambal trassi te vinden, maar deze sambal kan je heel makkelijk zelf maken. Zelf sambal maken? Hier is mijn thuisgemaakte sambaloverzicht ;-).

Deze kip met Boemboe Bali kost 1 uur om te maken en is genoeg voor zeker 4 personen.


Kip met Boemboe Bali #294 uit Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, pagina 250.

Ingrediënten

 • 1 kip van 1000 à 1200 gram
 • 6 eetlepels olie
 • 1/2 blikje tomatenpuree

Kruiden

 • 1/4 liter water
 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 2 gesnipperde teentjes knoflook
 • 2 theelepels sambal terasi
 • 2 theelepels gemberpoeder
 • 1 spriet sereh
 • zout
 1. Snijd de kip in stukken en wrijf ze in met zout.
 2. Maak de olie heet en bak de stukken kip erin goudbruin.
 3. Wrijf uien, knoflook, sambal en gemberpoeder tot een brij en laat die meebakken tot de uien geel zijn.
 4. Voeg er de tomatenpuree aan toe, de spriet sereh en een scheutje water en laat de kip in deze saus gaar stoven.

Dag eerder maken

Deze kip boemboe bali is prima alvast ’s middags te maken of een dag eerder voor als je eters krijgt. Zo hebben je je handen vrij voor andere gerechten.

Je kan daartoe de kippetjes iets korter koken, gas uit, afdekken met folie en zo nog een nacht laten nagaren. De volgende dag valt het vlees van het bot. Zo lekker!

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *