Sambal Goreng Tahoe

Sambal Goreng Tahoe in schaal
Sambal Goreng Tahoe

Deze sambal goreng tahoe zorgt voor een knapperige tahoe in een kruidig, pittige saus. Een perfect vegetarisch gerecht (als je de trassi uit de boemboe weglaat). Wij eten dit vooral als vervanging voor vlees. Minder vlees eten is goed voor het klimaat op aarde en dit gerecht leent zich daar uitstekend voor.


Sambal goreng tahoe #61 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 84.

Ingrediënten

 • 1/2 balk tahoe
 • 3 eetlepels gesneden ui
 • 1 teentje gesneden knoflook
 • 1 theelepel sambal terasi (of theelepel sambal oelek en 1/2 theelepel terasi)
 • 1 theelepel laos
 • asem ter grootte van een walnoot
 • 1 spriet sereh
 • 1 salamblaadje
 • 1 eetlepel zoete ketjap
 • 1/8 blok santen
 • 6 eetlepels olie
 • zout
 • peper
 1. Snijd de balk in plakken van ongeveer 2 cm dik.
 2. Snijd iedere plak daarna weer in zessen.
 3. Week de asem tesamen met het zout in 4 eetlepels water.
 4. Zeef dit en laat hierin de met peper bestrooide stukjes tahoe 1 uur marineren. Nu en dan omscheppen!
 5. Laat ze daarna uitlekken en bak ze vervolgens in de olie geel.
 6. Wrijf uien, knoflook, sambal en laos tesamen tot een brij.
 7. Bak dit op in olie.
 8. Voeg er dan de sereh, santen en salam aan toe en warm in dit sausje nog even de stukjes tahoe op.
 9. Voeg er voor het opdoen de ketjap aan toe.

Sambal Goreng Tahoe ingredienten

Dit blok tahoe heb ik gekocht bij de supermarkt. Overal is wel lekkere tahoe te krijgen.

Ook citroengras (sereh) is gewoon bij de supermarkt te kopen, maar asem is daar weer wat moeilijker te krijgen. Asem is tamarinde. Ik koop dat bij de toko in een potje, zodat het al gefilterd is. Salam is Aziatische laurier en dat kan je vers of gedroogd kopen bij de toko. Salam heeft een bijna kaneelachtige smaak. Ik vind het altijd echt wat toevoegen aan een Indisch gerecht. Het krijgt er die specifieke Indische smaak van.

Santen is ingekookte kokosmelk en wordt in blokken verkocht bij de supermarkt. Je kan ook 1/8 liter dikke kokosmelk gebruiken.

Trassi is gefermenteerde garnalenpasta en wordt veel gebruikt in Indisch eten, vooral in groentegerechten. Het gebruik van trassi maakt het meteen niet meer vegetarisch, maar je kan het ook weglaten. Ik vind het wel echt afdoen aan de smaak.

In het recept wordt sambal trassi gebruikt. Dat kan je heel makkelijk zelf maken, zie hier het recept, maar je kan de sambal trassi ook ter plekke maken door een peper met een centimeter trassi door de kruidenpasta (boemboe) te doen.

Dit recept begint met het marineren van de tahoe. Tahoe heeft namelijk van zichzelf geen echte smaak. Ik snij de tahoe in blokjes en bestrooi ze met een theelepel peper. Dan meng ik vier eetlepels water met de asem en een halve theelepel zout.

Sambal Goreng Tahoe - marineren van de tahoe met asem
De tahoe marineren in de tamarinde (asem met water en zout).

Ondertussen ga ik verder met mijn kruidenpasta (boemboe). Daarvoor gebruik ik vandaag mijn blender. Het fijnwrijven in een cobek (vijzel) van de kruiden kan ook. De smaken komen dan nog meer naar voren. Maar vandaag ben ik wat lui en doe het zo. Door het heel fijn te malen, komen de smaken ook goed vrij.

Sambal Goreng Tahoe - boemboe in de blender
Voor de boemboe voor mijn sambal goreng tahoe gebruik ik mijn keukenmachine.

Ik doe uien, knoflook, sambal en laos in de keukenmachine en laat het goed fijnmalen. Zie maar hoe fijn mijn blender dit kan doen.

Sambal Goreng Tahoe - boemboe bestaat uit uien, sambal trassi, knoflook, laos en zout

Mijn tahoe heeft ondertussen lang genoeg gemarineerd, dus mijn olie kan op. Ik gebruik frituurolie waarop staat dat er een antispatmiddel in zit. Hierdoor zit je keuken niet totaal onder en ruikt de olie ook bijna niet.

De blokje frituur ik per 5 ongeveer en ik zorg dat ze echt even de tijd krijgen, zodat ze mooi knapperig en bruin worden.

Sambal Goreng Tahoe - frituren van de tahoe

Daarna kunnen ze uitlekken op wat keukenpapier.

Sambal Goreng Tahoe - gefrituurde tahoe

De boemboe moet nu worden opgebakken in wat olie. De smaken van de alle ingrediënten komen daardoor los en de boemboe wordt gaar.

De geuren in huis zijn intens. Het salamblad en de sereh (citroengras) kunnen bij de losgebakken kruiden. De santen is dik en hard. Dat smelt pas goed als ik er ook een paar eetlepels water bij doe. Het moet een sausje worden dus wat water mag best.

Sambal Goreng Tahoe - boemboe opbakken in de pan met sereh, salam en santen

Nou, bijna klaar. De gefrituurde tahoeblokjes mogen nu meewarmen in de saus. Je ziet hoe goed de saus aan de blokjes plakt door de dikke santen. Ik laat de sereh en het salamblad lekker zitten. Dat geeft een mooi plaatje.

Sambal Goreng Tahoe - tahoe opwarmen in de boemboe

‘Finishing touch’: de ketjap. Ik gebruik de lekkerste ketjap die ik ken: Ketjap Manis van ABC. Deze dikke en mierzoete ketjap geeft precies de extra laag in smaak dat deze sambal goreng tahoe nodig heeft. Het blust een beetje de hitte en maakt de smaak daarmee helemaal af!

Sambal Goreng Tahoe - op het laatste ketjap erover

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *