526 Geroosterde varkenskarbonade

526-geroosterde-varkenskarbonade

Heerlijk lijkt me; varkenskarbonades uit de oven. Lekker knapperig. Beb heeft dit gerecht opgenomen in het hoofdstuk ‘Mie en andere Chinese gerechten’. Aan de marinade zie je meteen dat het Chinees is: er gaat sherry door ;-).


Geroosterde varkenskarbonade uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 419.

Ingrediënten

4 varkensribkarbonades van +/- 150 gram
olie
Marinade: zie recept 525

(daar staat:

2 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
4 schijfjes gemberwortel
4 eetlepels soya
2 eetlepels sherry
1 eetlepel suiker

Wrijf uien, knoflook, suiker en geraspte gember tesamen tot een brij, meng er de soya, de olie en de sherry doorheen).

Marineer de karbonades minstens twee uur. Droog ze goed af. Verhit de oven tot +/- 200 graden celsius. Leg de karbonades op het rooster en vul de afdruipbak met een bodempje water. Smeer de karbonades met olie in en rooster ze 30 à 40 minuten. Draai ze geregeld om en bestrijk ze telkens opnieuw met olie. Om de buitenzijde zeer knappend te krijgen kan men de laatste keer aan de olie een theelepel suiker toevoegen en de hitte tot 250 graden Celsius opvoeren.

Serveer de karbonades naar keuze met een ketjap-, zoet-zure, gember- of gecombineerde groentesaus uit het Hoofdstuk Sauzen.


526-geroosterde-varkenskarbonade-sherryBeb stelt voor om ribkarbonades te gebruiken, maar ik vind dat helemaal niet goed werken in dit recept. Ribkarbonades zijn snel taai. Niks aan. Ik gebruik eigenlijk altijd schouderkarbonades omdat ze zo lekker gelardeerd zijn met vet. Dat bakt goed.

Ik start met de marinade, want ze moeten even 2 uur intrekken. Lekker met geraspte gember en de knoflook. Ik gebruik trouwens zoute ketjap voor de marinade. In dit geval Japanse Kikkoman en gewone medium sherry. Droge sherry kan natuurlijk ook.

526-geroosterde-varkenskarbonade-cobek

Ik zet de karbonades in de marinade 2 uur in de koelkast, verpakt in huishoudfolie. Het ruikt al heerlijk.

526-geroosterde-varkenskarbonade-marinade1

Nu moeten ze volgens het recept even goed afgedroogd. Jammer om de lekkere knoflook eraf te wrijven vind ik. Ik leg beiden zijden even op keukenpapier. Dat werkt goed.

526-geroosterde-varkenskarbonade-drogen

Ze mogen ingesmeerd met olie en kunnen dan in de voorverwarmde oven. Grappig hoe Beb opschrijft ‘+/- 200 graden’. Ongeveer is al goed ;-), als maar heet. Mijn karbonades zijn niet zo dik. Ik ga ze niet zo lang in de oven doen als Beb voorstelt.

526-geroosterde-varkenskarbonade-smeren

Na 15 minuten kleuren ze al mooi op. Ik haal ze uit de oven en smeer ze nogmaals in met olie. Dan nogmaals 10 minuten terug erin. Dan haal ik ze er nog een keer uit, smeer ze in met olie en wat suiker, zet de oven op 250 graden en bak ze nog 5 minuten (totaal 30 minuten in de oven). Niet veel langer, anders worden ze misschien te droog en dat zou zonde zijn.

526-geroosterde-varkenskarbonade-opgril

Ik vind het een heerlijk gerecht. De karbonades zijn super mals en sappig van binnen en knapperig van buiten. Het is even uitproberen met de lengte van het bakken. Je ziet vanzelf als ze mooi knapperig worden. Haal ze desnoods nog een keer uit de oven om te checken. Als het vlees nauwelijks terugveert als je erop duwt, zijn ze goed. Ik maak er Eenvoudige ketjapsaus bij. Nummer 461 uit Beb’s kookboek.

526-geroosterde-varkenskarbonade

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Toon van delft schreef:

    Kook met recepten van sica cress ook lekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *