510 Krabballetjes (Chinees-Indonesisch)

510-krabballetjesKrab vind ik erg lekker. Dit recept van Beb Vuyk is met krabvlees uit blik, wat aardappel en champignons. Echt een gerecht dat je kan maken met wat je nog over hebt en een paar ingrediënten uit de voorraadkast. Nog lekker ook ;-).

Genoeg voor 2 personen en klaar in 45 minuten.


Krabballetjes (Chinees-Indonesisch) uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 407.

Ingrediënten

1 klein blikje krab
100 gram champignons
200 gram gesneden prei
1 grote gekookte aardappel
1 ei
olie
paneermeel

Kruiden

sap van 1 teentje knoflook
peper
zout
vetsin

Hak de champignons en de prei zo fijn mogelijk. Vermeng ze met het krabvlees, de fijngemaakte aardappel, het losgeklopte ei, peper, zout, knoflooksap en vetsin.

Draai er balletjes van ter grootte van een walnoot, haal ze door de paneermeel en bak ze in de olie goudbruin. Serveer ze met een zoet-scherpe saus (zie Hoofdstuk Sauzen).


510-krabballetjes-ingredienten

De ingrediënten zijn niet ingewikkeld. Er moeten balletjes van worden gedraaid dus ‘alles moet goed fijngesneden’, zegt Beb. Ik gebruik mijn hakmes. Zo een soort mes wordt veel gebruikt in de Chinese keuken. Het lijkt me een heerlijke combinatie trouwens; champignons en krabvlees.

510-krabballetjes-fijngesneden

Beb zegt in haar recept: ‘sap van 1 teentje knoflook’. Ik pers een teen uit met de knoflookpers. Ik zou weet anders niet hoe ik sap uit verse knoflook moet krijgen ;-).

510-krabballetjes-knoflook-sap

Ik gebruik zelden of nooit vetsin (smaakversterker), maar dat kan prima hoor als je dat lekker vindt. Er is veel onderzoek gedaan naar vetsin en nog nooit is een slecht effect ervan gevonden bij mensen. Ooit ontstond dat idee, maar dat blijkt een ‘urban myth’. Ik gebruik het zelden omdat de smaken van het gerecht vaak al voldoende zijn en een extra versterking (als je goede ingrediënten gebruikt) meestal niet nodig is.

Met de hand draai ik balletjes. Door de aardappel en het ei plakt het goed aan elkaar. De paneermeel zorgt voor een knapperige buitenkant straks.

510-krabballetjes-balletjes-gedraaid2

De balletjes hoeven niet heel lang te bakken omdat de ingrediënten niet lang door hoeven te garen. Het krabvlees is ook al gaar, want komt uit blik. Ik bak de krabballetjes net zo lang tot ze rondom bruin zijn en knapperig. Enak hoor!

Qua saus doe ik even makkelijk en serveer er chili-saus bij uit een flesje. Volgende keer maak ik verse saus zoals Beb zegt uit haar hoofdstuk Sauzen. Nu aan tafel ;-).

510-krabballetjes-balletjes-inpan

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *