375 Oesih van Tempe

375-oesih-van-tempeEen zacht, licht pittig gerecht van tempe. Tempe is gemaakt van sojabonen. Het wordt verkocht in blokken die je in stukken snijdt. Je kan ze frituren of stoven zoals in dit gerecht gebeurt. Deze oesih van tempe is heerlijk zacht en romig door de santen (kokosmelk). Het is vol van smaak door djinten (komijn), djeroek poeroetblaadjes (citroenblad) en de ketoembar (koriander) die erdoor gaan.


Oesih van Tempe uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 307.

Ingrediënten

1/2 plak tempe
1/4 blok santen
1/4 l water 
olie

Kruiden

5 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
1/2 theelepel koenjit
1 theelepel sambal terasi
1 theelepel laos
1 theelepel ketoembar
1/2 theelepel djinten
2 sprietjes sereh
2 djeroek poeroet blaadjes
zout

Snijd de tempe in dobbelstenen. Wrijf uien, knoflook, met de sambal, koenjit, laos, ketoembar, djinten en zout tot een brij.

Breng het water aan de kook met de santen, voeg er de gewreven kruiden bij, de sereh en de djeroek poeroetblaadjes. Laat hierin de tempe zachtjes koken tot de santen ingedikt is.


375-oesih-van-tempe-ingredient

Zo lekker de geur die nu al van de verschillende kruiden afkomt. Ik krijg trek. Je kan de hoeveelheid sambal trassi natuurlijk aanpassen. De hoeveelheid in dit recept zorgt niet voor een heet gerecht. Het geeft vooral smaak. Trassi is gemaakt van garnalen. Die ondertoon is heerlijk in deze oesih van tempe. Wil je ‘m wat pittiger dan kan dat natuurlijk. Gewoon de hoeveelheid sambal verdubbelen ;-).

375-oesih-van-tempe-cobec

De tempe moet even stoven in de kruidenbouillon dus een goed fijn gewreven pasta geeft veel smaak af. Ik doe er mijn best op. De okergele kleur komt door de koenjit (kunjit). Erg mooi.

375-oesih-van-tempe-santen

Ik los de santen helemaal op in de kwart liter water. Ik zorg dat ik goed de verhoudingen in de gaten houd. De oesih tempe moet indikken dus te veel water werkt dan niet.

375-oesih-van-tempe-pan2

De rest van de kruiden doe ik allemaal tegelijk bij de santenbouillon. Ik laat het even pruttelen (minuutje). De sereh (citroengras) even doormidden breken en er een paar keer op slaan in de tjobek. Zo worden de vezels wat zachter en kan ‘ie alle smaak snel afgeven aan de bouillon. Dan de tempe erbij.

Ik laat de oesih zo ver indikken dat de blokjes weer zichtbaar worden. Dat duurt niet lang. Al naar een minuut of 5-6 zachtjes pruttelen is de saus al verminderd en kan je ‘m uitserveren. Zo lekker bij een frisse salade van komkommer of een zelfgemaakte atjar. Ik eet mijn oesih met een visschotel en witte rijst. Enak sekali!

375-oesih-van-tempe-af

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *