Sambal Goreng Tomaat

Ik ben op zoek naar een zacht groentegerecht om te serveren naast mijn vlees. Dit sambal goreng van tomaat lijkt me zeer geschikt. Wij zijn allemaal gek op tomaten. Deze sambal goreng van Beb is met santen; geconcentreerde kokosmelk. Ik haal een blok bij de toko. Je kan ook een blik kokosmelk gebruiken in plaats van een blok santen.

De sambal trassi die er door moet maak ik zelf, omdat het zo makkelijk is. Klik voor het recept voor sambal trassi hier. Heb je geen Javaanse suiker gebruik dan gewone suiker of wat bruine suiker.

Deze sambal goreng tomaat is genoeg voor 3-4 personen als bijgerecht en is in 20 minuten klaar.


Sambal Goreng Tomaat #44 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 74.

Ingrediënten

 • 1/4 kg tomaten
 • 3 eetlepels gesneden ui
 • 1 teentje gesneden knoflook
 • 1 theelepel sambal terasi (of 1 theelepel sambal oelek en 1/2 theelepel terasi)
 • 1 theelepel laos
 • 2 theelepels Javaanse suiker
 • 1 spriet sereh
 • 1 salamblaadje
 • 1/8 blok santen
 • 2 eetlepels olie
 • wat zout

Was de tomaten en snijd ze in vieren of zessen. Maak deze sambal goreng als de sambal goreng kool. Let er op dat er iets meer suiker in dit recept is aangegeven. Kook ze zo kort mogelijk, de tomaten mogen niet tot moes koken.

Bij het recept voor sambal goreng kool (nummer 40) staat:

 1. Snijd de kool uiterst fijn en was haar.
 2. Wrijf ui, knoflook, sambal, en laos met de suiker en het zout tot een brij. Gebruikt men sambal oelek, dan ook de terasi meewrijven.
 3. Fruit dit alles in de olie tot de uien geel zijn.
 4. Voeg er daarna de kool aan toe en fruit die een paar minuten mee tot ze slap is.
 5. Doe er vervolgens het blokje santen bij, de sereh en de salam en, als de massa erg droog is, een scheutje water.
 6. Laat het gerecht stoven tot de olie uit de santen komt, ongeveer 5 á 6 minuten. De kool mag niet helemaal gaar worden.
 7. Verwijder, voor het opdienen de sereh en het salamblaadje. 

44-sambal-goreng-tomaat-ingredienten

Omdat de tomaten niet tot moes gekookt mogen worden zijn poederkruiden handig in dit recept. De smaak wordt snel aan de tomaten overgegeven. Mijn verse sambal trassi heb ik ingevroren als ijsklontjes. Elk blokje is ongeveer 2 theelepels sambal. Super handig.

Sambal trassi bevroren als ijsblokjes

Ik wrijf ui, knoflook, sambal, en laos met de suiker en het zout samen. Ik gebruik een theelepel zout. Ik gebruik ongeveer 300 gram tomaten.

44-sambal-goreng-tomaat-cobek

Ik fruit de boemboe tot de uien geel zijn. Dan schenk ik er een kopje water bij. Als dat goed warm is, doe ik het blokje santen erbij, de sereh en het salamblaadje.

Nu pas doe ik de tomaten erdoor omdat ze niet kapot gekookt mogen worden. Ik laat ze een minuut of 2 mee pruttelen, maar dan snel van het vuur. Goed doorscheppen en direct opdienen. De santen bindt alle smaken samen. Het is licht, fris en super gezond. Ik eet mijn sambal goreng tomaat met een smoor van rundvlees en witte rijst.

44-sambal-goreng-tomaat

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Mowita Soediono schreef:

  Ofschoon ik het kookboek van Bep Vuyk heb vond ik haar recepten altijd net niet “dat”hebben. Maar sinds pisang susu haar recepten een beetje “aanpast”heb ik er meer waardering voor gekregen.

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Zo goed omschreven van je en leuk om te horen. Het is waar dat Beb’s recepten heel basis zijn. Zelf kan er van alles bij worden gedaan om het eigen te maken of juist die specifieke smaak van vroeger te krijgen. De simpelheid van de recepten spreekt me aan en als Beb zegt 1 teen knoflook doe ik er makkelijk twee in. Mijn Nederlandse-Noorse man die lang in Indonesie heeft gemaakt, moet altijd giegelen om het ‘niet hete’ van haar eten. Hij geniet dan ook van de extra sambal die ik maak en er bij zet. Sommige van haar recepten zijn wel echt flauw of saai, maar dat zeg ik dan ook. Eigenlijk zouden we de 100 beste moeten kiezen. Ik kan jullie vragen dat op mijn blog te doen… ns kijken hoe we dat aan gaan pakken. Dank voor de inspiratie ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *