Mireng Oedang (garnalenkoekjes)

402-mireng-oedang-schaalDit lijkt me zo lekker. Mireng oedang; knapperige koekjes van garnalen. Maar het recept van Beb Vuyk lijkt niet helemaal te kloppen. Als ik het meel en het water meng, dan wordt de mix als beton; veel te dik. Ik heb wat gexperimenteerd en 50 gram rijstmeel lijkt me genoeg. Voor de rest hou ik me aan het recept. Deze koekjes zijn glutenvrij.

Dit recept voor mireng oedang is genoeg voor zo een 10-12 garnalenkoekjes en klaar in 40 minuten.


Mireng Oedang #402 (garnalenkoekjes) uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 327.

Ingrediënten

100 gram garnalen
100 gram rijstmeel (ik gebruik 50 gram rijstmeel)

Kruiden

1 dl water
2 eetlepels gesnipperde uien
1 theelepel ketoembar
1 theelepel koenjit
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel laos
olie
zout 

Wrijf de uien samen met alle kruiden. Meng het rijstmeel aan met het water en meng de kruiden er doorheen. Roer er ook de garnalen doorheen en bak ze daarna in de hete olie bruin en knappend.


402-mireng-oedang-ingredienten

Ik gebruik rauwe garnalen, want de koekjes moeten even gebakken. Gekookte garnalen lijkt me veel te droog worden. De kruiden zijn allemaal warme smaken; gember, laos, koenjit (geelwortel) en koriander. Lekker!

402-mireng-oedang-tjobek-kruiden

Ik wrijf de kruiden en de uien samen. Ik maak het niet tot een hele fijne boemboe. De uitjes zijn nog te zien.

402-mireng-oedang-tjobek

Alles wordt okergeel door de koenjit. Nu roer ik 1 dl water door de 50 gram rijstmeel. Het wordt een dun papje, maar dat is goed. De boemboe kan nu door het beslag.

402-mireng-oedang-mix

Ik heb best grote garnalen dus snij die in stukjes. Zo kan ik de koekjes beter vormen in de pan. Het mengsel heeft een wat grijsgele kleur. In de pan worden de koekjes mooi donkergeel.

402-mireng-oedang-pan2

Ik warm een paar eetlepels olie goed op in de pan. Dan gebruik ik 1 volle eetlepel beslag per koekje. Ik druk de mireng oedang nog even aan als ik ze omkeer, zodat al het beslag goed gaar wordt.

402-mireng-oedang-pan

Omdat ik rauwe garnalen gebruik kunnen ze echt even lekker bakken tot dat ze knapperig worden. Heerlijk.

402-mireng-oedang

De garnalen blijven sappig en de stukjes ui zijn helemaal zoet van smaak. Erg lekker. Ik laat ze even uitlekken op keukenpapier, maar dan meteen op tafel. Deze mireng oedang zijn juist lekker warm en knapperig.

Ik vind het een heerlijke snack, maar kan ook goed samen met een bord rijst en een zacht gerecht als sajoer lodeh. Enak!

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Kirsten schreef:

    Gebruik je gewone rijstmeel of rijstmeel van kleefrijst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *