173 Gekruide Lapjes van Schapevlees

173-gekruide-lapjes-schapevlees-af

De combinatie van kruiden in dit schapenvlees recept: ketoembar (koriander), djinten (komijn) en koenjit (kurkuma) maken me al enthousiast. Ik ben dol op schapenvlees, maar ga voor dit gerecht toch voor lam. Het is gewoon makkelijker te krijgen en malser.

Deze gekruide lapjes van schapenvlees (in mijn geval lamsvlees) zijn in 45 minuten klaar en het is genoeg voor 2 personen. 


Gekruide lapjes van schapevlees uit Beb Vuyk Groot Indonesisch kookboek, pagina 169.

Ingrediënten

1/2 kg schapevlees
1/6 blok santen
3 dl water
2 lepels olie

Kruiden

3 teentjes gesnipperde knoflook
1 theelepel ketoembar
1/2 theelepel djinten
1/2 theelepel koenjit
stukje asem ter grootte van een walnoot

Maak van asem, zout en een lepel water een papje en smeer hiermee de lapjes in. Laat het vlees daar minstens een uur in marineren. Wrijf de knoflook, ketoembar, djinten met de koenjit samen tot een brij. Braad die op in de olie. Los de santen op in het water en stoof het vlees op in dit vocht waaraan ook de gebraden kruiden zijn toegevoegd.


173-gekruide-lapjes-schapevlees-kruidenKomijn (djinten) heeft zo een specifieke smaak dat je dat niet overal bij gooien kan. Maar het werkt heel goed met geit, schaap en lam. De djinten bepaalt de smaak en geur van het hele gerecht. De kunjit of geelwortel geeft een prachtige bronskleur aan je schotel.
173-gekruide-lapjes-schapevlees-asemMarineer je vlees met de asem (tamarinde) en laat minstens een uur intrekken. Het vlees wordt er echt zachter van.

Ik hou me aan Beb’s idee om het vlees in ‘lapjes’ te snijden. Het zijn wat grotere stukken op je bord, maar dat hoeft niet erg te zijn. Ondanks dat ik ging voor malse lam, waren de stukken soms een beetje taai. Niet heel erg en bijna niet merkbaar, maar ik ben kritisch. Ik zou adviseren voor dit gerecht om het vlees gewoon klein te snijden in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Het wordt er malser van en is makkelijk te eten ;-).

173-gekruide-lapjes-schapevlees-tjobekDe kruiden wrijf ik dit keer echt goed fijn in de tjobek. Op deze manier komen alle smaken goed los en trekt het in je vlees.173-gekruide-lapjes-schapevlees-bumbuEigenlijk maak je een soep van santen (kokos) en de kruiden. Daarin stoof je je vlees. Dat kan toch niet beter? Lam heeft ongeveer 25 minuten nodig. Check regelmatig hoever het is. Het mag niet te droog worden. Na 25 minuten langzaam sudderen, laat ik de schotel even 10 minuten rusten. Zo krijgt het vlees de kans om wat door te garen en rustig mals te worden.

Lekker om hierbij iets fris te eten. Ik maak Sajoer Toemis van peultjes erbij; die combinatie valt goed in de smaak bij de gasten.

Zelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is net een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *