266 Smoor van Kip II

266_smoor-kip-2Alleen de naam al ‘smoor van kip’, vind ik zo lekker klinken. Zelden mislukt kip. Wel er op letten dat ‘ie goed gaar wordt en niet te lang smoort, want dan is ‘ie taai en droog. Ik kies voor dit recept kippenpootjes, dat vindt onze dochter zo makkelijk kluiven.

Loulou (5) ‘bestelde’ bij mij vandaag ‘kippenpootjes met spinazie’. Een van haar ‘lievelings’. Ik ga meteen aan de slag met Smoor van kip II uit het Kookboek.

Dit recept is goed voor 3 tot 4 personen en in een uur klaar (exclusief tijd voor het marineren).


Smoor van Kip II uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 232.

Ingrediënten

1 kleine kip van +/- 800 gram
3 eetlepels boter

kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
1 ontpitte en in dunne ringetjes gesneden lombok
1 theelepel laos
asem ter grootte van een walnoot
1 theelepel gemberpoeder
2 eetlepels ketjap
sap van 1/2 citroen
zout

Snijd de kip in vier stukken, smeer haar in met een asempapje gemaakt met 2 eetlepels water en laat haar hierin minstens 1 uur manrineren. Droog haar en bak haar in de boter goudbruin. Voeg er de laatste minuten de uien en knoflook aan toe. Maak haar af met een weinig water, de ketjap en het citroensap. Voeg aan de jus de gemberpoeder, de laos en de ringetjes lombok toe en laat het geheel stoven tot de kip gaar is.


266_smoor-kip-2-marinadeMarineren met asem werkt heel goed. Asem is tamarinde. Je kan het gewoon krijgen bij de supermarkt. Een kip heeft zuur nodig. Ook het sap van de halve citroen maakt de kip zacht en sappig.

Kip bakken is mijn specialiteit ;-). Je hebt geduld nodig. Niet denken dat met het vuur hoog zetten de kip sneller klaar is. Ik doe boter in de pan op het moment dat het schuim van de boter, als het is gesmolten, wegtrekt, dan doe ik de kip erbij. Het knettert lekker. Het vuur staat nog hoog. Rol de kippetjes erin zodat het aan alle kanten even dichtschroeit. Zorg ervoor dat je kip de bodem helemaal bedekt dan brandt je boter niet aan. Ook kan je wat olie aan de boter toevoegen, dan verbrandt je vet ook niet. Zet nu je vuur laag en/of verplaats je pan naar een laag pitje.

Ik bak kip voor ongeveer 40 minuten. Dan pas is het klaar. Af en toe even omdraaien.

266_smoor-kip-2-bakken
Zo nu kan je de smoor afmaken met je ketjap, water, citroensap, gemberpoeder, laos en (eventueel) ringetjes lombok. Het ruikt al heerlijk in huis. Selamat makan!

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Willy de Kanter schreef:

  Lijkt me heel lekker ! Heb de kip al in huis.

 2. Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

  Super! ik ben benieuwd!! post anders het resultaat op: https://www.facebook.com/pisangsu2

  succes en selamat makan!

 3. Hans van Tongeren schreef:

  Pauline, heb jij een boek of collage, want met deze presentatie van jou met foto’s er bij maakt het maken van de recepten uit het boek van Bep Vuijk een stuk aantrekkelijker.
  Groet,
  Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *