Javaanse pudding

javaanse pudding

Javaanse pudding

Deze klassieke Javaanse pudding is een zoet, romig, simpel toetje dat meer lijkt op een bavarois dan pudding. Een bavarois bevat gelatine om het geheel te binden. In deze Javaanse pudding zit maismeel. Het kan dus geen bavarois zijn, maar is wel net zo luchtig door de stijfgeklopte eieren.

De gula jawa maak het af. De warme, zoete smaak zit door het hele dessert. Ik ben dol op pudding. Van griesmeel tot bitterkoekjes. Logischerwijs zijn veel puddingen in Indonesië niet op basis van melk, maar kokosmelk is het hoofdingrediënt. Wie wil dat nu niet ;-)?

Beb zegt het toetje te serveren met ‘mangga’ of ananas uit blik.

Meer Aziatische desserts zien? Als hobby zoek ik regelmatig naar heerlijk recepten en zet ‘ie op mijn Pinterest. Volg me en blijf op de hoogte ;-).


Javaanse pudding #558 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 438.

Ingrediënten

 1. Smelt de suiker in een 1/2 dl water en zeef haar.
 2. Kook van de santen met de maizena een dikke pap.
 3. Laat die onder nu en dan roeren afkoelen, meng er de gesmolten suiker en het geklopte eiwit doorheen.
 4. Doe haar in een vorm. Laat haar in de koelkast zeer koud worden en serveer haar met mangga of ananas uit blik.

Het lijkt zo simpel, maar dat was het helemaal niet. Gisteren ‘Instagramde’ ik al een update. Ik was nog onzeker of het lukken zou. Ik was bang dat de pudding zou instorten als ‘ie uit de vorm zou komen. Maar gelukkig dat deed het niet!

Javaanse-pudding-vormen

Een belangrijk en leuk begin van dit toetje is het uitzoeken van de juiste puddingvorm. Mijn moeder -verzamelt de meest te gekke puddingvormen- was zo lief om een paar antieke vormpjes voor mij mee te nemen. Zijn ze niet prachtig? Ik halveer de hoeveelheden in het originele recept, zodat ik een klein puddinkje kan maken.

Javaanse-pudding

De maismeel zorgt ervoor dat de kokosmelk goed bindt. Ik gebruik dikke, vloeibare santen. Je kan het gewoon krijgen bij je supermarkt of toko of hier online bestellen.

Javaanse-pudding-pan

De pap dikt al snel in als je het verwarmt. Dat doe ik trouwens heel langzaam en onder goed roeren. Ik vergiste me in het laatste gedeelte van deze Javaanse pudding. Tijdens het afkoelen – als het gas uit is – moet je blijven roeren anders krijg je klontjes. Dat had ik niet zo goed gedaan. Toen ik de vloeibare gula erbij deed ontstonden er klontjes. Die kon ik relatief makkelijk eruit roeren, maar het was niet nodig geweest.

De gula jawa zeef ik niet. Ik kook gewoon plakken bij de supermarkt. Daarin zit niets dat gezeefd hoeft te worden 😉

Javaanse-pudding-froth

Opgeklopt eiwit: het smaakt naar niks maar houdt je hele pudding luchtig en fris. Heerlijk.

Javaanse-pudding-vorm

Voordat je de pudding in de vorm giet, maak de vorm dan nat met koud water. Dan komt ‘ie er later makkelijker uit. Ik heb een paar keer voorzichtig even de vorm op het aanrecht getikt, zodat wat van de lucht eruit gaat en de vorm goed wordt bedekt. Ook moet je geduld hebben want nu kan je pudding lang de koelkast in.

Eet ‘m wel dezelfde dag, dan is ‘ie gewoon het lekkerst 😉

Javaanse-pudding-mango

Een tropenfeestje in je huis. De zon ging er van schijnen toen dit op het bordje lag. Die mango erbij, zo lekker. Ik heb het nog niet geprobeerd met ananas, maar vast ook verrukkelijk.

Zelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is eind vorig jaar een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Jane de la Fosse schreef:

  Hallo Paulien,
  Hoewel ik soms dingen héél anders geleerd heb steek ik toch veel op van je filmpjes en oplossingen voor dingen.
  Over bovenstaande: giet je de gula djawa erbij als het papje helemaal is afgekoeld of mag het nog lauw zijn? En dezelfde vraag voor de eiwitten.
  Als ik dat weet ga ik lekker aan de gang, dankjewel!
  Met groet,
  Jane de la Fosse

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Ik laat het papje best ver afkoelen maar het hoeft echt niet koud. Ik laat het op kamertemperatuur komen, of als je even voelt het niet meer warm aanvoelt. Leuk dat je mijn filmpjes waardeert! Hartelijk dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *