265 Smoor van Kip I

 

265-smoor-van-kip

Zuur en kip gaan goed samen. Het papje van asem zorgt ervoor dat de kip zacht wordt. Hoe langer je de hele kip in de asem laat marineren hoe lekkerder het wordt. Ook het citroensap in de jus zorgt voor zacht vlees. Ik heb net als in dit Beb Vuyk recept een hele kip gekocht en die in vier stukken gehakt. Ik hou wel van die grof gesneden stukken. Het ziet er zo ‘echt’ uit 😉 Maar misschien is het handiger om schouders of poten te halen, die passen samen beter in de pan en daardoor krijg je ze makkelijker rondom gaar.


Smoor van Kip I uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 231.

Ingrediënten

1 kleine kip +/- 800 gram
2 eetlepels boter

Kruiden

3 eetlepels fijn gesnipperde uien
1 gesnipperd teentje knoflook
stukje asem ter grootte van een walnoot
1 eetlepel ketjap
peper
zout
citroensap

Snijd de kip in 4 stukken, wrijf haar in met een papje van asem, zout en peper, vermengd met 1 à 2 eetlepels water. Laat haar ministens 1 uur marineren. Maak de boter bruin, bak hierin de stukken kip aan alle zijden goudbruin. Bak de uien en knoflook mee tot ze geel worden. Maak de jus af met een weinig water, de ketjap en het citroensap en stoof de kip hierin tot het vlees gaar is.


265-smoor-van-kip-1

Mijn moeder leerde mij kip bakken – daar is zij een ster in-. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat je boter niet verbrandt. Dat betekent dat je een pan moet nemen waarin de poten/schouders/vleugels precies passen. De bodem moet goed bedekt zijn met het vlees.

Zorg dat je je boter rustig verwarmt, laat het niet te bruin worden, maar leg de kip in de pan als het schuim begint weg te trekken. Dat is altijd het goede moment. Verwarm de boter niet te hard. Braad de kippenpoten heel even op hoog vuur aan beiden zijden. Zet dan onmiddellijk het vuur laag en laat het rustig garen. Het duurt wel even voordat kippenpoten gaar zijn. In totaal zeker 45 minuten (af en toe omdraaien).

Dit gerecht is heerlijk met een frisse salade of een sajoer lodeh (ik vind geloof ik alles lekker met een sajoer lodeh ;-).

265-smoor-van-kip-ingredienten

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.