212 Schol met sambal badjaksaus

212-tarbot3
Op veler verzoek meer lichte visgerechten uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek. Deze schol in sambal badjaksaus is een heerlijke manier om vis te bereiden. Knappend bakken en overgieten met een licht pittige kokossaus. Het is snel, gezond en heel Indisch.

Dit recept is goed voor 2 personen en is in 20 minuten klaar.


Schol met sambal badjaksaus, uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 197.

Ingrediënten

2 grote schollen
1/10 blok santen
olie
1 dl water

kruiden

1 eetlepel sambal badjak
2 eetlepels asemwater, gemaakt met een stukje asem ter grootte van een walnoot
sap van 1 citroen
zout

Maak de vis schoon, wrijf haar in met een papje van asem en zout. Laat dit een tijdje intrekken. Bak de vis in de olie bruin en knappend. Leg haar op een schotel en houd haar warm. Breng het water aan de kook, snipper de santen erin en meng de sambal badjak er doorheen. Laat de saus even doorkoken en strijk haar over de vis.


212-tarbot2
In het kookboek gebruikt Beb een scholletje. Ik kies hier voor een tarbot. Het lijkt veel op schol, maar is net een beetje anders. Volgens wiki is tarbot een delicatesse. Het is ook ietsje duurder dan een schol. Het behoudt goed de witte vleeskleur na bereiden en ziet er mooi uit. Een tarbot heeft veel camouflage. Prachtig.

Ik haal de vinnen van het dier maar niet de kop. Voor het plaatje maar ook omdat een kop ook smaak afgeeft.

212tarbot1
De sambal badjaksaus mag best dik zijn. Daarom zegt Beb ook maar 1 dl water gebruiken om de santen in de smelten. Ik ben de tarbot niet warm gehouden op een schotel, maar de saus gemaakt terwijl de tarbot in de pan lag te spetteren – ja het geeft veel spetters een vis bakken. Toen de platvis klaar was, kon ik haar meteen op een schotel leggen en overgieten met de saus. Ik wilde de saus iets je dunner dan de pasta die Beb suggereert (“Laat de saus even doorkoken en strijk haar over de vis”). Je kan het natuurlijk zo dik laten worden als je zelf wilt. Omdat ik er aardappels en worteltjes bij serveer (heel Hollands) wil ik de saus wat dunner als een jus.

Zo simpel en zo vol smaak. De tamarinde (ik gebruik tamarinde pasta van de Toko) zorgt voor die zure ondertoon, ver weg en de kokos roomt het acht af zonder boter te gebruiken. Ik knijp er nog wat limoentjes over uit. Dat is net weer een ander zuurtje dan de tamarinde.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *