191 Gevulde tomaat

191-gevulde-tomaat-afDat ziet er toch gezellig uit? Ik vind tomaten altijd lekker. Al het eten wordt er zacht van. Ik weet niet in hoeverre dit recept Indisch is. Door het gehaktmengsel gaat alleen peper, zout en knoflook. Door de bouillon gaat wel wat ketjap. Ik heb het recept precies gevolgd, maar vind het wel wat mat in smaak. Beb specificeert niet hoe heet de oven moet, of hoeveel peper en zout er nodig is. Des te beter dat ik ‘m even voor jullie voormaak. Ik heb wel een paar ideeën om dit wat op te fleuren ;-).

Dit recept is genoeg voor 4 personen en klaar in 45 minuten.


Gevulde Tomaat uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 181.

Ingrediënten

4 stevige grote tomaten
1/4 kg gehaktmengsel
paneermeel
1 eetlepel boter
1 dl bouillon
1 ei

Kruiden

1 eetlepel ketjap
sap van 1 teentje knoflook
peper
zout

Snijd de tomaten middendoor, verwijder het vruchtvlees en bestrooi de holten met peper en zout en het knoflooksap. Maak het gehakt aan met de kruiden, gebruik het hele ei. Vul hiermee de tomaten, het vulsel moet er iets bovenuit steken Bestrooi de tomaten met paneermeel en zet op iedere tomaat een klontje boter. Warm de bouillon (eventueel van een deel van een bouillonblokje gemaakt) op met het vruchtvlees en een lepel ketjap. Zeef het en giet het in een vuurvaste schotel. Zet hierin de tomaten en bak ze in de oven in +/- een kwartier gaar.


191-gevulde-tomaat-ingredienten

Overzichtelijk toch? Dit zijn de makkelijkste ingrediënten. Voor de bouillon heb ik voor runderbouillon gekozen. Dat geeft een wat diepere smaak. Beb laat niet weten hoeveel peper of zout er bij moet. Ik heb gekozen voor 1,5 theelepel peper en 1,5 theelepel zout.

191-gevulde-tomaat-uithollen

In het recept staat niet precies hoe de tomaten gesneden moeten worden, maar de tekening in het boek laat zien dat de tomaten van boven naar beneden worden doorgesneden. Nu mag het vruchtvlees eruit worden geschept. Het vruchtvlees kan meteen in een pannetje, want dat moet worden gekookt.

191-gevulde-tomaat-vruchtvlees

Zo ze zijn allemaal leeg; 8 halve tomaten en een bakje vruchtvlees.

191-gevulde-tomaat-uitgehold

Ik knijp een knoflookteen uit en schep een beetje in elke halve tomaat. Nu flink besprenkelen met peper en zout.

191-gevulde-tomaat-ei

Het gehakt wordt op smaak gemaakt met peper, zout en het ei. Ik kneed alles met de hand door elkaar.

191-gevulde-tomaat-gehakt

Ik heb bijna niet genoeg gehakt voor mijn tomaten (die best groot zijn). Ze moeten zo gevuld dat de bovenkant beetje bol staat.

191-gevulde-tomaat-ketjap

Ondertussen heb ik de bouillon op staan met het vruchtvlees. De ketjap kan er bij. Ik laat dit ongeveer een minuut of 10 sudderen.

191-gevulde-tomaat-filter

Nu giet ik dit door een zeef in een schenkkan.

191-gevulde-tomaat-bouillon

Het paneermeel en de boter kan op elke tomaat. De warme bouillon giet ik er tussen. De oven heb ik voorverwarmd op 200 graden. Beb zegt niet hoe heet haar oven is. Zij stopt ze een kwartier er in, ik niet. Mijn tomaten met vulling zijn klaar na 25 minuten. Ik weet niet hoe heet Beb haar oven heeft als ze dit maakt, maar 15 minuten lijkt me altijd te kort voor gehakt. De oven heter zetten zorgt dat de buitenkant verbrandt en het binnenin nog niet gaar is.

191-gevulde-tomaat-af

Klaar zijn ze. Ik vind de combinatie van zachte tomaat met gehakt lekker, maar voor de rest is dit gerecht behoorlijk saai. Ik zou het gehakt wat spannender willen maken. Ik denk dat nootmuskaat lekker er door is en verse koriander met bieslook.

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *