Gembersaus

Gembersaus van Beb Vuyk

Het is zomer in Nederland en we zijn even in het bos bij oma om de vakantie te vieren. We krijgen binnenkort vrienden op bezoek die zeker willen barbecuen, dus ik concentreer me even op wat Indische sausjes. Deze gembersaus is perfect om bij vlees te serveren, maar is ook verrukkelijk over knapperig geroosterde tempé of tahoe. Snel aan de slag.

De gembersaus is klaar in 30 minuten en is genoeg voor een halve soep/sauskom dat staat ongeveer gelijk aan 5 personen.


Gembersaus #481 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 385.

Ingrediënten

  • 3 schijfjes gemberwortel
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel soya
  • 2 theelepels maizena
  • 1 dl bouillon
  1. Trek de bouillon +/- 1/4 uur met de gemberwortel.
  2. Voeg er daarna azijn, suiker en soya aan toe en bind de saus met de aangelengde maizena.

Ingredienten Chinese saus

Deze gembersaus is erg simpel. Ik kies voor een smakelijke azijn, in dit geval appelazijn. Beb gebruikt 2 theelepels suiker, maar ik gebruik ietsje meer (ongeveer 3 theelepels). Als de saus klaar is, is het belangrijk om even te proeven of het zoet-zure goed in balans is.

Zoute ketjap

Beb heeft het vaker over soya als ze zoute ketjap bedoelt. Ik gebruik een ketjap asin. Ketjap zijn er in veel verschillende kwaliteiten. Misschien heb je inmiddels al je favoriet gevonden. Als ik ketjap asin gebruik dan ga ik voor ABC ketjap of Kikkoman.

Vegan

Ik gebruik een groentenbouillon zodat deze saus helemaal vegan blijft. Een half bouillonblokje is genoeg voor mijn 1 dl water. Ik heb de schijfjes gember ontdaan van hun schilletje. Ik laat gedurende een kwartier de bouillon met de gember zachtjes pruttelen.

Bouillon warmt op in de pan met gemberstukjes

Dan kan de suiker, ketjap en azijn erbij. Ik laat het rustig weer aan de kook komen en giet dan de aangelengde (met een eetlepel water) maizena erbij. Je kan ook aardappelzetmeel gebruiken. Het gaat erom dat de saus wat bindt. Ik laat de saus zachtjes iets inkoken en zie dat het al snel wat dikker wordt na twee minuten. Dan kan de pan van het vuur en de saus in een kom. Ik laat de gember zitten. Dat staat mooi en je weet meteen om welke saus het gaat.

Vier verschillende sauzen voor bij de BBQ.
Vier zelfgemaakte bbq sauzen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *