Zoute eitjes

zoute eitjes

Het is de perfecte tijd om recepten uit te proberen die wat langer duren, zoals deze eieren in zout, of telor asin. Maar liefst 3 tot 4 weken mogen ze op een koele plek in de voorraadkast in super zout water pekelen.

Je kan er ook kruiden aan toevoegen zoals kruidnagels, kaneel, peperkorrels en gember. Ik gebruik kippeneieren, want eendeneieren zijn hier in Holland niet zo makkelijk te krijgen. Ik vind eendeneieren verrukkelijk en zeker de zoute versie.

Je eten zoute eieren trouwens als kruiderij. Dus net als sambal, seroendeng of atjar bij je eten. Het is een smaakmaker dus.

Zien hoe ik dit maak? Bekijk de video hieronder of lees verder voor het recept uitgebreid in tekst en beeld.

Beb Vuyk recept bevat salpeter. Dat is natriumnitraat E251 en wordt bijvoorbeeld gebruik om vlees te pekelen. Beb heeft het over een mespuntje salpeter in 4 liter zoutoplossing. Ik heb geen salpeter gebruikt. Ik vraag me af of een mespuntje salpeter het verschil zal maken.

Het water moet een verzadigde zoutoplossing worden. Dat betekent dat het water zo zout is, dat het niet meer zout op kan nemen. Als er zoutkristallen ontstaan dan weet je dat de oplossing verzadigd is.

Beb werkt met 20 eieren. Ik gebruik er minder. We zijn een huishouden van 3. Het recept is prima aan te passen.

Eieren in het zout #318 en #319 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 269.


 • 4 liter verzadigde zoutoplossing
 • mespuntje salpeter
 • 20 eendeëieren, eventueel grote kippeëieren.
 1. Was de eieren en boen ze af met een borstel.
 2. Schik ze in een grote stenen of glazen pot. Een legen glazen accubak is daarvoor bijzonder geschikt. Zet de eieren er rechtop in.
 3. Los zoveel zout met de salpeter op in kokend water tot het water het zout niet meer opneemt.
 4. Laat het afkoelen en giet het over de eieren. Zorg dat de eieren geheel onder het pekelwater staan.
 5. Zet ze weg op een koele plaats.
 6. De eieren moeten minstens 3 weken staan. Als ze langer dan 4 weken staan worden ze te zout. Het beste is ze dan uit de pekel te halen en ze in de koelkast te bewaren.

Het koken van zoute eieren #319 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 270.

 1. Breng de eiren met ruim koud water aan de kook.
 2. Eendeëieren moeten minstens 15 minuten en kippeeëiren minstens 12 minuten koken.

Men serveert ze gehalveerd ze en op kamertemperatuur.


Ingredienten telor asin

Voor een liter water heb ik ongeveer 400 gram zout gebruikt om het water helemaal te verzadigen. Ik breng een liter water aan de kook en voeg daar in eerste instantie 350 gram zout bij. Ik roer tot alles is opgelost en schep een paar eetlepels toe totdat er aan de oppervlakte kristallen vormen. Ik laat het nog een minuut koken. Nu kan het gas uit en moet je verzadigde zoutoplossing afkoelen tot kamertemperatuur.

verzadigd zout water

Ik borstel mijn verse eitjes voorzichtig af en zoek een paar handige potten om mijn zoutje eitjes in te bewaren.

Aan de zout mix kan je ook nog kruiden toevoegen, zoals kaneel, peperkorrels, gember en kruidnagels. Via een Chinees blog lees ik dat in deze mix ook een eetlepel suiker mag op 1 liter water. Ik kook de kruiden mee in het zoute water.

Nu mogen de eitjes, zoveel mogelijk rechtop, in de glazen potten worden gerangschikt. Dan giet ik het afkoelde pekelwater erbij totdat alles goed onder kan staan.

Door het zout gaan de eitjes drijven daarom doe ik bovenin een prop stevig papier, zoals bakpapier of papier om brood mee in te pakken. Of ik vul een kleine ziplock met water en leg dat bovenop. Op deze manier worden de eitjes goed in het zoute water geduwd.

De deksel kan erop en de potten kunnen in de kast. Bij mij staan ze op een plank in de voorraadkast.

3 tot 4 weken

Ik test mijn eitjes na 3 en na 4 weken. Beb vindt dat haar eitjes na drie weken te zout worden. Ik vind dat wel meevallen en hou de lengte van 4 weken aan. Je kan ook nog doorgaan en de eitjes zes weken laten staan. De inhoud lijkt dan een olielaagje te krijgen; ook erg lekker.

Koken

Je kan het proces van pekelen stoppen door ze na de gewenste tijd uit het water te halen en te bewaren in de koelkast. Omdat de eitjes gekookt moeten worden alvorens ze te eten, kook ik ze meteen. Kippeneieren zeker 12 minuten.

Meer fijne Indische recepten zien? Volg dan deze link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *