Moegalgal – Gestoofd Lamsvlees met Knoflook

Moegalgal

Moegalgal

Ik vind deze moegalgal een chique Indisch vleesgerecht omdat het bestaat uit lams (of kalfs)- vlees waarmee bijna niets wordt gedaan. De pure smaak van het vlees komt helemaal naar voren en het hele gerecht is boterzacht.

Minder vlees

We eten drastisch minder vlees de afgelopen tijd omdat het beter is voor het klimaat en ook het dier. Nederland moet af van haar enorme veestapel. Het meeste vlees dat wij in dit kleine land maken wordt geëxporteerd en het drukt enorm op onze co2 uitstoot.

Met minder kunnen we natuurlijk ook toe. Als we vlees eten kiezen we voor goed vlees. Over lamsvlees valt te twisten omdat de dieren behoorlijk jong zijn als ze worden geslacht. Aan de andere kant hebben ze niet hun leven lang in een te klein hok gestaan om te worden vetgemest. Ik wil het vlees met respect behandelen en daarvoor is dit recept erg geschikt.

We maken ook nooit te veel zodat we niet iets hoeven weg te gooien. Dit gerecht is trouwens ook goed in te vriezen.

Deze moegalgal is genoeg voor 2-3 personen en is klaar in 30 minuten.


Moegalgal #141 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 147.

Ingrediënten

  • 1/2 kg lams- of kalfsvlees
  • 2 eetlepels boter
  • 1/4 l water

Kruiden

  • 5 teentjes gesnipperde knoflook
  • 2 theelepels peper
  • sap van 1/2 citroen
  1. Snijd het vlees in grove dobbelsteentjes en bak het in de boter.
  2. Voeg er de knoflook, de peper en het citroensap aan toe.
  3. Maak de saus met met +/- 1/4 liter water en laat het vlees hierin stoven tot het zacht is.

Heerlijk zoveel knoflook. Het beetje citroensap is om het vlees wat sneller zachter te maken, maar de frisse smaak doet ook iets met lamsvlees. Ik kies trouwens voor limoensap. Dat vind ik net even wat spannender dat citroensap.

Het vlees moet worden aangebraden in wat boter. Daardoor krijgt het wat kleur en het geeft ook een net andere smaak. Het wordt er wat romiger van. Ik bak alles aan, schep het door en doe er dan bijna meteen de knoflook en citroensap met peper bij. Ik hou me exact aan de hoeveelheid water, anders wordt het gerecht te nat. Dus een 1/4 liter gaat erbij.

Ik gebruik een gietijzeren pan. Daardoor stooft het vlees mooi. Ik laat de eerste 18 minuten de deksel erop. Dan kan de deksel eraf zodat de saus ietsje inkookt.

Dit gerecht heeft niet perse veel kleur. Ik fleur het op met wat Thaise basilicum. Maar de smaak is er niet minder op. Echt puur en bijzonder. We eten dit gerecht met tjarantjam salade en rode rijst. Overheerlijk!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *