Koreaans eten

Koude noodles eten met een schaar

We zijn deze vakantie in Seoul en onderzoeken een beetje de Koreaanse keuken. Wat een overdaad aan lekkernijen heb ik al geproefd. Oja en nog een opvallend iets: scharen en Koreaans eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Kimchi

Alles tot nu toe is verrukkelijk. De beroemde kimchi (gefermenteerde kool) is niet zo heet als ik had gedacht. Dat vind ik sowieso ook van andere ‘spicy’ gerechten die ik hier ben tegengekomen.

Kimchi komt in veel vormen. Zo bestaat er bijvoorbeeld water kimchi (natter dus) en kimchi van Koriaanse rettich. Ik moet nog kimchi leren maken, maar mijn favoriete Koreaanse blogger, Maangchi, legt je precies uit wat kimchi is en hoe je het maakt.

Koude mie

Op de hoofdfoto van deze post eet ik koude mie. Dat is een typisch gerecht uit Noord-Korea; overheerlijk en ondanks dat de noodles koud zijn, zijn ze erg smakelijk.

koude koreaanse mie

Bij dit gerecht doe je wat azijn en super scherpe mosterd. Ook zit er een stuk varkensvlees bij dat smaakt naar katenspek en een eitje. De verse lente uitjes en de chilipoeder maken het helemaal af.

Maangchi heeft ook een fantastisch recept voor koude noodles. Bekijk deze hier.

Pajeori met varkensbuik

Pajeori (파 저리) is een pittige salade van lenteuitjes. We kregen deze salade bovenop gebakken varkensbuik. Aan tafel staat een brander waarop het gemarineerde vlees werd gelegd, daarbovenop ging de pajeori en na een minuut of 5 was alles gebakken en goed gemengd. Eerst even goed met de schaar te keer anders is het moeilijk pakken met de eetstokjes.

Perilla blaadjes

Als het vlees gaar is schep je (bijvoorbeeld) wat rijst, salade, tahoe, gefermenteerde sojasaus, knoflook en de pajeori met het varkensspek op perilla of slablaadjes. Deze rol je dicht en steekt het in een keer in je mond.

Perilla blaadjes zijn geweldig. Ik ken ze uit Thailand. Ze lijken op Japanse shiso blaadjes maar zijn echt anders (zegt wiki). Perilla smaken naar grote muntblaadjes met een hint van citroen; ontzettend fris en vreselijk lekker.

Voordat ik dit gerecht thuis ga maken, moet ik eerst perilla blaadjes zien te krijgen in Nederland. Je kan je vulling ook rollen in zachte slablaadjes. Dat deden we in dit restaurant ook.

Pajeori met varkensbuik

Meer Koreaans eten zien? Ik ben een pinterestbord aan het opbouwen.

Smakelijk 2020 gewenst!

Zo lieve mensen, bijna het einde van 2019. Niet te geloven hoe snel dit jaar ging. Ik wil iedereen via deze weg bedanken voor de gezelligheid van afgelopen jaar. Wat hebben we veel gekookt en lekkere dingen gedeeld. Ik heb weer veel inspiratie op kunnen doen door jullie duizenden reacties. Dank voor jullie tomeloze lieve berichten en jullie grote liefde voor Aziatisch eten. Op naar een smakelijk nieuw jaar!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *