Knapperige Tempé Mie en Petehbonen

Cha Soba en Somen Japanse noodles met Tempé

Japanse mie vind ik zo lekker. Het is net wat steviger en snel klaar te maken. Ik kies vandaag voor twee soorten: Cha Soba (groene thee noodles) en Somen.

Tempé is een plak gefermenteerde sojabonen. Echt Indonesisch. De meeste supermarkten verkopen tempé tegenwoordig.

Tempé kan je op allerlei manieren maken. Kijk maar eens naar de recepten die ik al gemaakt heb met tempé.

Vandaag ga ik de sojaplakjes frituren in een simpele ‘tempura‘. Zo worden ze lekker knapperig en kunnen ze zo bovenop mijn mie. Ook voeg ik stinkboontjes toe. Ook wel bekend als petai bonen of petehbonen.

Ik ben dol op deze supersterk geurende, zeer smaakvolle bonen. Kijk maar eens in het vriesvak van de Toko. Uit de vriezer hebben ze een nog sterkere smaak dan vers.

Ik maak vandaag mijn noodles voor 4 personen. Ik pas de hoeveelheden daarop aan. De mie wordt verpakt in prachtige rolletjes. Eén zo een rolletje is genoeg voor 2 personen. Mijn knapperige tempé met Japanse mie kost ongeveer 45 minuten om te maken.

Ingrediënten

1 plak tempé
kleine prei
2 tenen knoflook
petehbonen of stinkboontjes uit de vriezer (bij de Toko)
paar blaadjes sla (elk soort)
Japanse noodles – ik kies voor Hakubaku Cha Soba en Somen noodles
zoute ketjap (Kikkoman)
zoete ketjap (Ketjap Manis ABC)
peper
Obento Tempura Batter Mix (bij de Toko)

Soms moeilijk om alle ingrediënten voor Indisch eten te krijgen? Wij helpen je! Bij Albert Heijn staan de meeste ingrediënten  voor TEMPÉ NOODLES voor je klaar. Japanse noodles en ketjap ABC zijn niet in alle filialen te krijgen, maar online wel! Bestel nu, dan is alles vandaag nog in huis.

Ik begin met de tempé. Die heeft meer tijd nodig dan de mie gaar koken. De tempéplak gaat eerst doormidden in de lengte. Dan snij ik ze in 1 centimeter plakjes.

Tempurabeslag

Nu maak ik het tempurabeslag. Ik volg de aanwijzingen op de verpakking. Het beslag wordt gemaakt door koud water toe te voegen. Dat er klontjes in blijven zitten is juist goed. Dat maakt de tempé nog knapperig.

Tempura is een Japans gerecht dat van groenten en/of zeevruchten die worden gefrituurd in een beslag. Het koude water zorgt voor een luchtig korstje.

Nu kunnen ze worden gefrituurd. Ik gebruik mijn wok op hoog vuur met olie, maar een friteuse kan ook natuurlijk. Ik bak ze niet met teveel tegelijk want dan koelt de olie te veel af.

Het is een kwestie van in de hete olie (als ‘ie walmt is het goed) leggen en dan frituren tot de tempé in zijn jasje mooi bruin is. Dan is het goed. Ik laat ze uit de frituur even rusten op een stuk keukenpapier om het vet eraf te laten lopen.

Roerbak

Ondertussen ga ik door met de basis voor de mie. Ik versnipper de knoflook en het goed gewassen preitje. Ook snij ik een klein handje stinkboontjes in 4 stukken. Ze kunnen zo bevroren in de pan. Ze ontdooien snel.

Als de uitjes gaan glimmen, dan voeg ik een eetlepel kikkoman sojasaus en een halve eetlepel ketjap manis (ABC) toe en een theelepel (zwarte) peper.

Noodles

Japanse mie hoeft echt niet lang te koken. Lees de achterzijde voor de kooktijd en hou je daar aan. Als de paar minuten om zijn. Giet de noodles dan direct in een vergiet en spoel goed af met koud water. Dit stopt het kookproces, maar zorgt er ook voor dat ze niet aan elkaar kleven.

Je hoeft nooit olie te gebruiken door de noodles om ze los te krijgen. Het is extra vet dat niet nodig is. Door het spoelen met water wordt het zetmeel weggespoeld en plakken de strengen niet.

Vlak voor gebruik overgiet je de noodles met warm water en kunnen ze bij je knoflook-prei mix.

Opmaken

Ik gebruik wat knapperige ijsbergsla om tijdens het opmaken van het schaaltje tussen de mie te scheppen. Dus eerst een beetje mie, dan wat sla en dan weer wat mie.

Ik garneer met een paar cherry tomaten, een stinkboontje en steek de knapperig gefrituurde tempé er bovenop. Ik serveer met wat kikkoman saus erbij, zodat de gasten ‘m nog wat meer kunnen kruiden.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *