Huat kue – Veganistische stoomcake

Dit is een stoomcakeje dat heel makkelijk te maken is en bovendien snel klaar. In 20 minuten heb ik 6 dampende snacks op tafel. Dit is een huat kue en wordt traditioneel gegeten met Chinees Nieuwjaar. Ik heb het recept wat aangepast zodat het net iets romiger is van smaak. Ik gebruik bijvoorbeeld goede kwaliteit chocola met een hoog cacaogehalte (73% of meer) en kokosmelk.

Bolu kukus

Deze kue lijkt op bolu kukus. Die heb ik al vaak geprobeerd, maar ze zijn even vaak gelukt als mislukt. Bolu kukus kunnen gemakkelijk instorten. Ik ben nog steeds aan het sleutelen aan het ultieme recept. Dus dat komt nog.

In deze huat kue of (Kantonees) Fat Koh, zitten geen eieren of boter. Ze zijn helemaal vegan. Zien hoe ik ze maak in een video? Kijk hieronder of lees door voor het recept in tekst en foto’s.


Dit recept is klaar in 20 minuten en genoeg voor 6 cakejes.

Ingrediënten Huat Kue

 • 70 gram rijstmeel
 • 50 gram basterd suiker
 • 20 gram cacaopoeder
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 30 gram chocolade brokken
 • 130 milliliter kokosmelk
 • 1/4 theelepel zout
 1. Leng de kokosmelk aan met water, zodat het zo dun is als melk, maar zorg dat het 130 milliliter kokosmelk in totaal is.
 2. Meng in een kom de rijstmeel, suiker, cacaopoeder, bakpoeder en het zout.
 3. Voeg al roerend met een garde de kokosmelk toe en zorg dat alle klontjes verdwijnen
 4. Voeg de chocoladebrokken toe
 5. Schep het beslag in kleine vormpjes met daarin een cupcake papiertje en vul ze tot bijna de rand
 6. Stoom op hoog vuur 12 minuten tot ze gaar zijn en opengesprongen als een bloem (niet tussendoor checken, want dan storten de cakes in).

Rijstmeel is super licht. Ik denk dat deze huat kue daarom goed lukken. Ze rijzen snel en knappen mooi open op het laatst. Het beslag is een kwestie van roeren.

Meng eerst de droge ingredienten: suiker, cacao, bakpoeder, zout en rijstmeel samen. Voeg daarna de kokosmelk toe. Ik heb de kokosmelk aangelengd totdat het de dikte heeft van gewone melk.

Rijstmeel zorgt niet snel voor klontjes. Doe pas als alle ingrediënten in het beslag zitten, de stukken chocola erbij. Ik heb gewoon een goed stuk pure chocola gekocht en dat fijngehakt. Ik hou van een hoog cacaogehalte.

Ik doe cupcake papiertjes in mijn speciale aluminium bolu kukus bakjes en vul ze tot bijna de rand met het beslag. Je kan ook andere kleine bakjes gebruiken, van plastic of aardewerk.

12 minuten stomen

Stoom de huat kue 12 minuten op flink vuur! Als je de cakejes in de pan zet moet het water al hard stomen. En na 12 minuten…. zie daar….

Deze huat kue zijn het lekkerst nog warm met de gesmolten chocoladestukjes nog zichtbaar. Een late macchiato erbij en je toetje kan niet meer stuk.

Meer zoete Indische recepten

Meer zoete Indonesische recepten nodig? Bekijk deze link!
Alle zoete recepten zien die ik gemaakt heb op mijn videokanaal, vind je hieronder.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *