Sajoer Kerrie met Peultjes

Eigenlijk zijn al Beb Vuyk’s recepten sajoer recepten echt verrukkelijk. Leuk om ze bijna allemaal ontdekt te hebben want ik heb het hoofdstuk sajoers en soepen bijna uit. Deze sajoer kerrie is een typisch Beb gerecht; de ingrediënten zijn niet super speciaal of complex. Maar de totaal smaak is dat wel.

Dit rijke, groentegerecht met heerlijk kruidige saus, zit behoorlijk wat kruiden in, maar je kan voor allemaal poederkruiden gebruiken.

Ik vind het lekker om laos door verse te vervangen. De verse laoswortel is niet altijd overal makkelijk te krijgen, maar een goede toko heeft ze meestal. Kijk ook eens in de vriezer, daar worden laoswortels ook vaak bewaard. Ook gebruik ik dit keer verse koenjit want die was ook bij de toko te krijgen en verse gember heb ik altijd in huis.

Oja en de laksa (noodles) doe ik er niet door. In een ander Beb recept moest het ook en dat voegde niet veel toe aan de smaak.

Laat je de garnalen weg, dan is deze sajoer ook nog eens helemaal veganistisch.

Deze sajoer kerrie is klaar in 40 minuten en genoeg voor 2 – 3 personen.


Sajoer Kerrie III #109 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 118.

Ingrediënten

 • 1/4 kg peultjes
 • 1/4 kg worteltjes
 • 1 grote aardappel
 • 100 gram gekookte garnalen
 • 3/4 liter kippebouillon van bouillonblokjes
 • 1/6 blokje santen 1 eetlepel in lauw water geweekte, daarna in stukjes van 2 cm lengte geknipte laksa

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 2 gesnipperde teentjes knoflook
 • 1 theelepel sambal oelek
 • 1 theelepel laos
 • 1 theelepel koenjit
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel ketoembar
 • 1/2 theelepel djinten
 • 2 theelepels Javaanse suiker
 • 4 gepofte kemiris
 • 1 eetlepel asemwater, gemaakt van asem ter grootte van 1/2 walnoot
 • zout
 1. Wrijf de kruiden met elkaar en doe ze samen met het blokje santen bij de bouillon. Laat dit samen een kwartier trekken.
 2. Snijd aardappel en worteltjes in grove stukken en doe ze bij de bouillon.
 3. Voeg er na ongeveer 10 minuten de garnalen en de peultjes in hun geheel aan toe.
 4. Na een minuut of 5 kunnen het asemwater en de goed uitgeknepen laksa erbij gedaan worden.
 5. Daarna de sajoer nog enkele minuten laten doorkoken.

Dit ziet er toch geweldig uit. Rode ui vind ik niet alleen mooi staan in deze sajoer, maar ook erg lekker. Rode uien zijn wat zoeter en zachter van smaak dan gewone ui.

Mijn man is allergisch voor aardappels, kip en wortels. Nu zijn deze dingen prima te vervangen. Ik gebruik een zoete aardappel in dit gerecht, dat vervangt de wortels en de gewone aardappel, ook gebruik ik groentebouillon in plaats van kipbouillon. De zoete aardappel past heel goed in dit gerecht. Het maakt het tropischer vind ik.

Ik wrijf de kruiden even goed fijn. De harde wortels (laos, koenjit, gember) sla ik eerst voorzichtig beurs met mijn oelekan. Oppassen want deze stenen vijzels kunnen breken. Als de wortels eenmaal beurs zijn wordt de boemboe al snel een mooie pasta.

Kemirinoten

Door de boemboe moeten kemirinoten. Deze supervette noten zorgen ervoor dat je boemboe een mooie smeuïge ‘look’ krijgt. Ook zorgen de noten ervoor dat het kruidenmengsel snel een mooie pasta wordt.

Deze boemboe hoeft niet te worden opgebakken. Je wrijft de kruiden fijn en dan voeg je ze toe aan de bouillon. Het stukje santen mag er meteen ook bij. Dit kan op laag vuur rustig aan de kook komen.

De zoete aardappels heb ik geschild en in grove stukken gesneden. Die mogen nu ook in de pan. Zoete aardappels hoeven niet lang te koken, na een minuut of 6 check ik ze al.

Als de aardappels half gaar zijn, doe ik de peulen erbij. Peultjes hoeven niet lang, maar ze moeten ook niet rauw zijn. Het gaat in dit gerecht, vind ik, om de balans tussen een zachte aardappel en een knapperig peultje.

Met de garnalen wacht ik nog even want mijn garnalen zijn al gekookt; ik voeg ze alleen toe aan de bouillon om op te warmen.

Na een minuut of 4 zachtjes pruttelen doe ik de garnalen erbij en giet meteen de aangelengde tamarinde in de mix. Tamarinde zorgt voor een heerlijke zoet-zure smaak en dat is ook precies de finishing touch dat dit heerlijke gerecht nodig heeft.

We eten dit met witte rijst en een smoor babi. Wat een fantastisch recept, deze sajoer kerrie. De peultjes blijven mooi knapperig en de aardappel is er heerlijk romig bij. Gebruik je meer aardappels dan zou je dit gerecht ook zo zonder rijst kunnen serveren en met alleen dikke lik sambal.

Meer groentengerechten van Beb Vuyk zien? Ga naar:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Foodie schreef:

  1/6 blokje santen 1 eetlepel in lauw water geweekte, daarna in stukjes van 2 cm lengte geknipte laksa. < ik weet niet zo goed hoe ik dit moet lezen en weet helaas niet wat ik moet doen. Zou u mij dat kunnen vertellen

  • Ik begrijp dat het wat onduidelijk is. Ik laat de laksa uit het recept weg omdat ik het niet veel vind toevoegen. Maar Beb bedoelt denk ik dat je een hoeveelheid van 1 eetlepel laksa neemt, dat weekt in water en daarna in stukjes knipt om het vervolgens aan de pan toe te voegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *