Eenvoudige Pindasaus II

469-eenvoudige-pindasausIIPindasaus maakte ik altijd op een en dezelfde manier zoals mijn oma het deed. Ik moet zeggen, ik ben dol op onze familie pindasaus, maar nu ik het sauzen hoofdstuk van Beb Vuyk ontdek zie ik dat er veel mogelijkheden zijn om waanzinnig lekkere pindasaus te maken en vaak nog makkelijker dan ik gewend ben. Zoals deze eenvoudige pindasaus met tamarinde en zoete ketjap. Perfect ook voor bij de BBQ 😉 Enak!

Deze pindasaus is een koude pindasaus. Genoeg voor 4 personen als saus bij het eten of dipsaus. Klaar in 10 minuten.


Eenvoudige pindasaus II #469 , uit Beb Vuyk Groot Indonesisch kookboek, pagina 379.

Ingrediënten

1/2 pot pindakaas
3 eetlepels gesnipperde uien
1 gesnipperd teentje knoflook
1 theelepel sambal oelek
1 eetlepel zoete ketjap
1 eetlepel keuken-tamarinde
1 eetlepel azijn
zout
water

Wrijf ui, knoflook en sambal met elkaar tot een brij en meng er vervolgens al wrijvende de pindakaas, tamarinde, ketjap, azijn, zout en water doorheen.

Wie een mixer bezit, wrijft daarin eerst ui, knoflook en sambal mee fijn en werkt, na het toevoegen van de pindakaas, de saus af zoals in recept 468 is beschreven.

In recept 468 staat:

(… ) De pindakaas en de sambal in de mengkom doen, apparaat inschakelen, lepelsgewijs (anders spet het) het water toevoegen, de ketjap en de azijn. Proeven en eventueel iets meer azijn of zout bijvoegen. De saus moet de dikte hebben van slasaus.


469-eenvoudige-pindasausII-pindakaasIk heb de ui, knoflook en sambal in de cobek fijngewreven. Het lijkt me heel handig om de mixer te gebruiken. Dat heb ik nog nooit gedaan voor pindasaus. Zoals je ziet hierboven heb ik de pindakaas, ketjap en tamarinde saus met een theelepel zout alvast in de bak gedaan. Daar heb ik meteen de mixer in gezet. Even goed mengen en toen de inhoud van de cobek erbij. De saus is nu nog wat te dik. Lepel voor lepel heb ik wat water toegevoegd tot het inderdaad zo dik was als slasaus. Klaar!

De verse knoflook geeft het een sterke geur en het beetje sambal oelek maakt het iet wat pittig. Pindasaus zonder zuur is niet lekker. Dus de tamarinde (asem) en de azijn zorgen daarvoor. Als je geen tamarinde hebt kan je ook een eetlepel azijn extra doen. Ik gebruik tamarinde pasta uit een potje te krijgen in de supermarkt of de toko. Ook gebruik ik mijn favoriete keptjap bij deze pindasaus. Ketjap Manis van ABC. Die is stroperig zoet, zo lekker.

469-eenvoudige-pindasausII-mixer

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *