Smoor van Aubergines (Semoer Terong)

457-smoor-van-auberginesEen simpel groentegerecht van Aubergine: semoer terong (oude spelling) of smoor van Aubergine. De aubergine wordt in dikke plakken gestoofd in een licht zure bouillon. De plakken worden niet super slap, maar blijven hun vorm goed houden. Jammie!

Dit gerecht is voor 2-3 personen als bijgerecht en klaar in 20 minuten.


Smoor van Aubergine #457 uit Beb Vuyks Groot Indonesisch kookboek, pagina 368.

Ingrediënten

1 grote aubergine
1 dl bouillon of jus citroensap
2 eetlepels olie

Kruiden

1 eetlepel gesnipperde uien
1 theelepel sambal oelek
ketjap
zout

Snijd de aubergine met schil en al in dikke plakken en bestrooi die met zout. Bak de uien met de sambal in de olie. Bak de plakken aubergine mee. Voeg er de bouillon, de ketjap en citroensap bij en laat het gerecht nog even stoven.


457-smoor-aubergines-ingredienten

Deze smoor is lichtzuur en is ook lekker met limoen. Ik gebruik trouwens twee aubergines, maar de hoeveelheid van rest van ingredienten in de foto is voor 1 aubergine. Ik verdubbel daarom voor mijn smoor terong de hoeveelheden. De bouillon maak ik met een half bouillonblokje (rundvlees) opgelost in warm water. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een groentebouillon als je voor vegetarisch gaat.

457-smoor-aubergines-plakken

De auberine snij ik ongeveer in 1,5 centimeter plakken en bestrooi ze met het zout. Ik gebruik voor 1 aubergine ongeveer een halve theelepel zout.

457-smoor-aubergines-ui-fruiten

De uitjes fruit ik met twee eetlepels olie (voor twee aubergines) en doe er mijn sambal oelek bij. Die heb ik zelf gemaakt en ingevroren in ijsklontbakjes.

457-smoor-aubergines-in-pan

Ik bak de plakken in een grote wok. Ik zorg dat ze licht opkleuren. Ze hoeven nog niet gaar.

457-smoor-aubergines-bouillon

Nu kan de bouillon erbij. Ik laat ze daarin een minuutje sudderen.

457-smoor-aubergines-ketjap

Dan de ketjap. Ik gebruik zoete ketjap (ketjap manis). Ik gebruik voor twee aubergines 2 eetlepels ketjap.

457-smoor-aubergines-citroenOm het af te maken kan er wat citroensap overheen. Ik gebruik voor mijn twee aubergines ongeveer het sap van een halve citroen. De smoor laat ik nu nog een minuut of 3-4 sudderen totdat de plakken zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen.

457-smoor-aubergines-af2

Dit is een perfect bijgerecht van zachte, licht zure en licht pittige aubergines. Zo simpel, gezond en lekker. We eten ze met witte rijst en een vleesgerechtje.

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor 35 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Ma schreef:

    Dag lief,ik ga voor jou auberginesmoor.

  2. Marc schreef:

    De smoor is heerlijk, maar de prijs van het boek klopt niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *