Belado van Eieren

belado van eieren

Voor vegetarische vrienden maak ik dit ei recept graag: belado van eieren. Je kan ‘m pittig maken, maar ook heel mild door een heel klein beetje of gewoon geen sambal te gebruiken. Deze belado van eieren is snel in elkaar gezet. De meeste ingrediënten staan waarschijnlijk in je voorraadkast. Dus onverwacht vegetarische vrienden op bezoek; geen probleem!

Dit gerecht is klaar in 20 minuten en genoeg voor 5 personen – (als bijgerecht).


Belado van Eieren #322 uit Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, pagina 271.

Ingrediënten

 • 5 eende- of kippeëieren
 • 2 eetlepels olie

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde ui
 • 2 gesnipperde teentjes knoflook
 • 1 theelepel sambal oelek
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • zout
 1. Kook de kippeëieren circa 12 minuten, de eendeëieren minstens 15 minuten.
 2. Spoel ze in koud water en pel ze.
 3. Wrijf tesamen de genipperde uien, de knoflook, de tomatenpuree, de sambal en het zout.
 4. Bak dit mengsel in de olie en bak de eieren even mee.
 5. Haal na 2 á 3 minuten de eieren eruit, snijd ze door en laat ze met de open kant naar beneden nog enkele minuten meebakken.
 6. Opdoen in een schaaltje met de platte of bolle kant naar boven en bedekken met het sausje.

In Azië zijn eendeneieren volop te krijgen. Ik vind ze heerlijk. Ze zijn wat groter, wat steviger en qua smaak net even wat pittiger. Voor de rest behandel je ze hetzelfde als kippeneieren. Je haalt ze bij elke goede toko. Ik ga ervoor naar Toko Nina in Haarlem. Deze belado kan je dus zo pittig maken als je zelf wilt. Heerlijk met zelfgemaakte sambal. Ik heb er ruim 20 op deze site staan.

Ik wrijf de uien en de knoflook samen met sambal en een theelepel zout. Daarna schep ik de tomatenpuree erdoor en bak deze boemboe op in de olie. Na een minuut of 2 doe ik er nog een klein kopje water bij, zodat er een sausje ontstaat dat eerder te dik dan te dun is. Zo blijft ‘ie goed plakken aan de eitjes.

Mijn eitjes heb ik ongeveer 10 minuten gekookt. Die gaan even geschild bij de boemboe in de pan. Ik laat de saus de eitjes wat kleur geven (een minuut of twee, afhankelijk van de dikte van je saus) en snij dat de eitjes in de pan doormidden. Ik denk dat Beb niet de halve eieren mee laat bakken omdat anders het eigeel eruit valt. Nu blijft alles een mooi geheel. Dat is belangrijk voor de smaak.

Je kan zelf beslissen hoe scherp je deze belado van eieren maakt. Voor kinderen is het zonder sambal – of een heel klein beetje- ook erg lekker.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Marietta Martin schreef:

  I love the simple recepies

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Thank you! I’m working on the english website right now. Will go ‘on air’ probably tonight. 😉 If I’m done, maybe you can help me share more of the recipes on facebook 😉 I will send you an invitation 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *