313 Hachee van kippehartjes

313-hachee-van-hart-afSpannend maal ga ik bereiden: Beb’s hachee van kippenhartjes en lever. In het boek uit 1973 staat ‘kippehartjes’, toen nog zonder N. Ik hou voor het originele recept nog de oude spelling aan.

Anyhow, het recept schrijft óf hart óf lever voor, maar ik ga het allebei in dit recept gebruiken. Bij mijn Islamitische slager lagen de kippenhartjes naast de levertjes en ik kon het niet weerstaan. Kippenhartjes zijn lekker. Ze hebben een net iets stevigere ‘bite’ dan lever.

313-hachee-van-kippehartjesIn Beb’s hachee gaat laksa. Daar bedoelt ze bami mee of ‘noodles’. Laksa is in Maleisië bekend als een pittige noodle soep. Deze hachee lijkt daar eigenlijk veel op. Alleen het is niet pedis (pittig).

Omdat ik een kilo vlees in totaal heb, verdubbel ik voor mijn gerecht de ingredienten, maar hier is Beb’s originele recept.

Genoeg voor 2-3 personen, klaar in 45 minuten.


Hachee van Kippenhartjes uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 263.

Ingrediënten

1/2 kg kippehartjes (of levertjes)
20 gram laksa
1 eetlepel olie
1/6 blok santen

Kruiden

5 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
5 gepofte kemiries
1 theelepel suiker
zout
peper

Kook de hartjes (levertjes) in een weinig water met zout en snijd ze daarna doormidden. Week de laksa in warm water. Wrijf uien, knoflook en de kemiries met de suiker tot een brij en fruit ze in de olie. Voeg er de hartjes met de bouillon aan toe en breng de massa aan de kook. Doe er daarna het blokje santen bij en kook ze tot de saus begint in te dikken. Roer er daarna de goed uitgeknepen laksa door en laat het gerecht nog even doorkoken tot de laksa gaar is.


313-hachee-van-hart-tjobekOmdat het een hachee is ben ik niet zuinig met ui en knoflook. Heerlijke massa wordt het met de kemiries, waar ik kant en klare kemiripasta voor gebruik (te krijgen bij een grote supermarkt of gewone toko). Ik vul mijn kleine vijzel zeker twee keer met fijn gesneden uit en knoflook.

313-hachee-van-hart-kokenBouillion
Nu eerst de bouillion maken. Ik kook de hartjes 10 minuten in kokend water, ik voeg de levertjes er ongeveer 3 minuten later aan toe. Die kunnen wat korter. Zorg dat je vlees net onder water staat en je je pan niet helemaal vol zet, anders maak je te veel bouillion.

313-hachee-van-hart-bouillionTijdens het koken komen er wat zachte restjes bovendrijven en wat schuim. Dat schep ik zo veel mogelijk af. Dat is zo gebeurd en houdt de bouillion net mooier van kleur.

313-hachee-van-hart-snijdenDan het snijwerk. Leuk vind ik dat. Interessant ook hoe de hartjes er van binnen uitzien. Sorry, ik hou daarvan. ;-). Ik snij alles 1 keer door. Mooi om de levertjes dus best groot te laten. Het staat stoer en zo blijft de lever ook mals van binnen.

313-hachee-van-hart-soep

De uien en knoflook uit de vijzel kunnen nu fruiten in de pan en daarna kan het vlees erbij, die hoeft niet meegebakken. Ik voeg meteen de bouillion toe en het blok santen en breng dat geheel heel rustig aan de kook.

313-hachee-van-hart-kokosIn het ingredientenlijstje van Beb staat ‘peper’ maar in de bereiding komt ze er niet meer op terug. Ik doe een theelepel peper in de bouillion nu en laat het geheel sudderen, onder af en toe voorzichtig roeren totdat de santen ongeveer voor de helft is opgelost.

313-hachee-van-hart-laksa

Laksa
Ik haal een wat dikkere, plattere ei-mie bij de supermarkt. Er zijn allerlei soorten voor te gebruiken. Maar deze is breed en erg zacht. Dat past precies bij dit gerecht, vind ik.

313-hachee-van-hart-bord

We eten onze ‘hachee van kippenhartjes en lever’ trouwens met wat geroerbakte paksoi en zelfgemaakte sambal en serundeng. Enak! De hachee is heel zacht door de kokos. Het mag wel wat sambal hebben. Zorg dat je genoeg zout aan je Indische hachee toevoegt. Even proeven voor het opdienen. 😉 Selamat makan.


Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *