146 Vlees met Boemboe Bali

146-vlees-met-boemboe-baliDit is een gerecht dat heel goed in de zomer kan, maar juist ook heel goed in de winter ;-). Een boemboe bali van schaap of lam. Dat er tomaten doorgaan vind ik zo lekker. Het maakt het vlees zacht en het hele gerecht kleurt zo mooi.

Deze boemboe bali is genoeg voor 3-4 personen en klaar in 40 minuten.


Ingrediënten

1 kg schape- of lamslappen
2 grote tomaten
2 eetlepels olie
2 dl water

Kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
2 theelepels sambal terasi
1 theelepel laos
1/2 theelepel gemberpoeder
1 spriet sereh
1 salamblaadje
zout

Snijd het vlees in dobbelstenen en bak het in de olie lichtbruin. Wrijf uien, knoflook, sambal, gemberpoeder en laos tesamen tot een brij en bak die enkele minuten mee. Voeg er de in stukken gesneden tomaten aan toe en laat die bakken tot ze kapot gaan. Maak het gerecht af met water, de sereh en de salam en laat het stoven tot het vlees zacht is.


146-vlees-met-boemboe-bali-ingredienten

Er gaan best wat kruiden door de boemboe bali. De sambal terasi is sambal gemaakt van pepers en trassi; dat is een garnalenpasta. Je kan de sambal zo kopen bij de supermarkt of Toko in Nederland of zelf maken. Klik hier voor een recept voor sambal trassi.

146-vlees-met-boemboe-bali-bumbu1

Ik wrijf zoals Beb voorschrijft de uien, knoflook, sambal, gemberpoeder en laos samen. Ik gebruik rode uien, maar dat hoeft niet. Ik vind rode uien lekker zoet en past bij lamsvlees. Ik kan niet zo makkelijk schapenvlees krijgen, dus koop lam bij mijn Islamitische slager.

146-vlees-met-boemboe-bali-bakken

Het vlees bak ik even in 2 eetlepels olie. Ik zorg dat ze even worden aangebakken voordat ik de boemboe erbij doe.

146-vlees-met-boemboe-bali-vlees-inpan

Ik heb mijn slager gevraagd hoe lang zijn lam moet alvorens het gaar is en hij liet mij weten zo een 25 minuten. Dus daar hou ik mij aan. Zonde als dat lekkere lamsvlees taai wordt.

146-vlees-met-boemboe-bali-bumbu

De boemboe doe ik erbij na een minuut of 3.

146-vlees-met-boemboe-bali-pan2

Even goed doorroeren op hoog vuur. Nu kunnen de tomaten erbij en de rest van de kruiden en het water. Omdat het een kilo vlees is mag er best wat zou bij om alles goed op smaak te brengen. Ik doe er 2 volle theelepels zout door.

146-vlees-met-boemboe-bali-water

Zo nu nog even laten sudderen.

146-vlees-met-boemboe-bali-pan

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *