Pittige Perkedel van Vegetarisch gehackt
Minder vlees eten betekent niet dat we vooral salades en brood eten. Ik ga steeds vaker voor ‘vleesch’ van De Vegetarische Slager. Ontzettend leuk vind ik om ermee te experimenteren. Deze pittige Perkedel van vegetarisch gehackt zijn uitstekend gelukt. Ik heb er tot nu toe alleen nog maar positieve reacties op gehad.
Tijdens mijn kookdemonstratie op de Pasar Colors op de Huishoudbeurs in Amsterdam Rai maakte ik dit jaar allerlei Indisch eten zonder vlees. Zo bakte ik onder andere deze vega perkedel. Ik heb zeker 100 perkedel uitgedeeld en mensen kwamen voor een tweede portie terug ;-).
Zelf maken? Dit recept is genoeg voor 10-12 pingpongbalgrootte perkedel en is klaar in 40 minuten.
Ingrediënten
- 250 gram vegetarisch gehackt
- 1 zoete aardappel
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 2 theelepel nootmuskaat
- 2 eetlepels hete ketjap
- 2 eetlepels gewone ketjap
- 1 eetlepel paneermeel
- 3 eetlepels ui
- 2 tenen knoflook
- Schil de aardappel, snij in 3 cm blokjes en kook gaar.
- Snij ui en de knoflook fijn.
- Meng het vegetarisch gehackt met de zoete aardappel, peper, zout, nootmuskaat, hete en gewone ketjap en eetlepel (of meer) paneermeel
- Draai balletjes ter grootte van een pingpongbal.
- Bak in twee eetlepels olie en een beetje boter de balletjes op lage temperatuur, rustig gaar.
Ik gebruik voor mij balletjes ketjap. Door ‘gewone’ perkedel gaat niet perse ketjap, maar door de structuur van het gehackt wordt juist ketjap zo lekker opgezogen. Het vleesch krijgt daardoor een mooie donkere kleur en wordt zoetig.
Ketjap manis ABC is de zoetste ketjap die ik ken en dat werkt goed voor deze perkedel. Ook bestaat er van deze ketjap een hete versie. Kan je die niet krijgen gebruik dan twee eetlepels gewone zoete ketjap en doe er een halve chili peper door.
De zoete aardappel is een belangrijk onderdeel van perkedel. Meestal gaat er gewone aardappel door, maar ik vind zoete zo goed passen bij deze vegetarische versie dat ik het altijd met zoete maak.
Ik hou de uien en aardappel best grof zodat de balletjes lekker luchtig blijven.
Door de paneermeel worden de vegetarische perkedel niet plakkerig. Zijn ze dat toch, doe er dan nog wat meer paneermeel bij. Dat is alleen maar lekker; krijg je een korstje van.
Kneed het vleesch niet. Dat doe ik ook nooit met gehaktballen. Het liefst zo kort mogelijk mengen. Dat houdt de balletjes luchtig en niet te compact.
Ik laat boter smelten in de pan met twee eetlepels olie. Daarin laat ik de balletjes heel rustig garen. Dit gehackt is gevoelig voor hoog vuur; verbrandt sneller dan vlees. Het rustig bakken zorgt voor een heerlijk korstje.
Je hoeft niet bang te zijn dat je balletjes van binnen niet gaar zijn, want je hebt immers niet te maken met vlees. Natuurlijk moeten ze echt goed gebakken worden en heeft het even tijd nodig, maar het is een stuk makkelijker dan echt vlees.
Het ruikt al heerlijk in huis. De nootmuskaat proef je goed en zo hoort dat ook in een perkedel. De zoete aardappel staat prachtig in de balletjes en de uien zijn lekker knapperig. We eten ze met pandanrijst en een eenvoudige sajoer van kool. Met een zelfgemaakte sambal en wat seroendeng erover heb je een prachtige Indische maalijd!
Meer vegetarisch Indische recepten? Bekijk deze link.