Vegan Dumplings met boomoorpaddestoelen

Ik heb een nieuwe hobby: dumplings maken ;-). Ik laat me inspireren door Beb Vuyk’s pangsiet, en door een paar nieuwe boeken over de Chinese keuken die ik aan het lezen ben. Bekijk hier de boeken waar ik inspiratie uithaal.

Vandaag maak ik vegan dumplings.

Dumplings zijn een onderdeel van dimsum. Ik leer uit het boek van Pay-Uun Hiu (Oranjesoep van Witte Wolk) dat dimsum betekent dat ‘je kiest wat je hart wenst’. In China, legt Hiu uit, is ‘dimsum een enorm ritueel met een onvoorstelbare diversiteit aan kleine, gestoomde en gefrituurde hapjes’.

Het boek ‘Oranjesoep van Witte Wolk’ gaat over Pay-Uun die in Nederland is geboren. Haar vader is Chinees en haar moeder Nederlands. Ze neemt je mee naar haar Chinese familie in China. Gaandeweg ontdekt ze steeds meer een onbekende en tegelijkertijd bekende wereld. Aan de hand van allerlei overheerlijke recepten vertelt ze haar familiegeschiedenis.

Bestellen voor Kerst? Hier kan het!

Invriezen

Ondertussen leer ik van alles over dumplings: de vulling, het vouwen, koken, stomen en frituren. Wat nou zo ontzettend leuk en handig is aan dumplings, ze zijn prima in te vriezen!

Ik heb ze met de rauwe vulling in goed gesloten plastic bakjes ingevroren. Ik ontdooi ze rustig op het aanrecht in de bakjes of in de bamboe stoommandjes. Als de deksel er maar opblijft, tegen het uitdrogen. Als ze volledig ontdooit zijn, stoom ik ze zoals normaal: 10-15 minuutjes.

Zien hoe ik dumplings maak in een video? Kijk hieronder.

Deegvelletjes

Het deeg voor een dumpling kan je echt heel makkelijk zelf maken. Door het meel gaat kokend heet water. Hierdoor worden de velletjes mooi stevig.

Ook zijn de ongevulde deegvelletjes perfect in te vriezen. Natuurlijk kan je ze ook kopen bij de Toko. Hier vind je een uitgebreid deegrecept voor dumplings.

Deegjes net uit de vriezer. Ik ontdooi ze niet zo, maar in het bamboe stoommandje of in een afgedekt bakje tegen het uitdrogen.

Vegetarische dumplings vulling voor 20-25 grote dumplings

Vandaag experimenteer ik met een vegetarische vulling voor mijn dumplings. Voor een vulling met vlees en vis, ga naar mijn Japanse gyoza recept.

Ingrediënten

  • 300 gram Japanse zachte tahoe (tofu)
  • 100 gram prei (of 100 gram lente ui)
  • 100 gram boomoorpaddestoelen (dried black fungus)
  • 3 cm gember
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels platte peterselie
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1/2 theelepel peper
  • 1/2 theelepel zout

Voor wie het lekker vindt en niet perse vegan wilt eten, voeg dan nog 2 theelepels vissaus toe.

Bereiding

Leg eerst de gedroogde boomoorpaddestoelen een uur in water. Laat ook de super zachte Japanse tahoe even uitlekken in een vergiet (minstens een half uurtje).

Boomoorpaddestoel

Deze paddestoelen trouwens (boomoor) zijn te koop bij de Toko en soms bij de supermarkt. Ik koop ze in gedroogde versie. Dan zijn ze zo groot als een platte pingpongbal. Ik leg ze een uurtje in water en ze zuigen zich helemaal vol. Daarna zijn ze zo groot als je hand. Gaaf!

Ook super handig voor op vakantie bijvoorbeeld (ik kook graag als we op reis zijn). Je hoeft alleen maar een droog zakje paddenstoelen mee te nemen, dat niks weegt. Daar doe je heel lang mee.

Hak de prei, de peterselie, gember en knoflook super fijn. Hoe fijner hoe minder kans dat de vulling de dunne deegjes kapot maakt.

Droog de paddestoelen goed af en snij ook fijn. Schep nu de tahoe door de fijngehakte ingrediënten. De tahoe werkt als beslag en bindt alles samen.

Nu mag de sesamolie, sojasaus, peper en zout erbij en eventueel de vissaus.

Ik gebruik een lichte sojasaus (kijk bij de supermarkt of Toko), maar kikkoman sojasaus kan ook (is een donkere saus). Een zoete ketjap vind ik niet goed passen hierbij.

Dumplings vullen

Ik schep een dessertlepel van de vulling op mijn (ontdooide) deegvelletjes. Ik heb wel mijn aanrecht met maizena bestrooid.

Ik maak de randen nat met een vinger die in het water is gedoopt en vouw het velletje dubbel. Even de vulling voorzichtig aandrukken dat het lucht eruit is.

Nu flip ik het bovenste randje om pak het deegje op en plak de hoeken (aan de kant die hier nu op het aanrecht ligt) aan elkaar vast met een natte vinger.

Dan krijg je een dumpling zoals je hier ziet. Officieel zijn er speciale vouwmethoden voor elke vulling of voor de manier waarop je ze gaat gebruiken (in een soep bijvoorbeeld). Zo ver ben ik nog niet, maar ik hou er wel een Pinterest over bij ;-). Check hier mijn prikbord over dumplings op mijn Pinterest.

Stomen

Ik zet de dumplings op een stukje bakpapier dat op de bodem ligt van mijn stoommandje. Ik zorg dat het papiertje niet precies past, maar wat kleiner is; dan kan alle stoom er goed langs.

Ik stoom ze 15 minuten en serveer warm in het mandje met wat chili en zoute ketjapsaus.

Stomen doe ik trouwens door mijn wok te vullen met kokend heet water en daar het mandje op te zetten. Ik zorg dat het mandje niet in het water staat, maar er net boven.

Zo en nu makan! Voor mij is dit de perfecte lunch ;-). Lapar!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Kim schreef:

    Halo pisang!

    Ik menikmati van je recepten. Ik kom elke keer toevallig op jouw website uit als ik een lekker ‘recep’ zoek. Terima kasih 😉

    Groetjes,
    Halve pinda,
    Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *