Spekkoek Bolletjes

Spekkoek bolletjes

Dit zijn mijn spekkoek bolletjes; Noorse zoete kaneelbroodjes op z’n Indisch. Deze kanelknuter (kaneel knopen) bakte een paar weken geleden mijn Noorse schoonzus die even in Nederland was. Niet eerder proefde ik kaneelbroodjes die zo naar brood smaakten. Ze zijn niet te droog, te zoet of te zacht. Dit recept moest ik hebben.

Het originele recept is van het Noorse bedrijf ‘Tine’, dat kaas, boter en melk maakt. Tine zegt in het recept dat in het plaatsje Lom er rijen Noren voor de bakkerij staan speciaal voor deze broodjes die als een knoop zijn gerold.

Spekkoekkruiden en volkoren meel

Ik voeg aan de kanelknuter spekkoekkruiden toe. Dat maakt de bolletjes echt bijzonder en heel rijk in smaak, maar het overheerst niet. Ook pas ik het meel aan (had mijn schoonzus ook gedaan). Een derde vervang ik door volkoren meel. De rest laat ik bloem. Hierdoor krijgen de broodjes net wat meer stevigheid, maar blijven super luchtig. Ik hou daarvan.

Dit recept is genoeg voor 20 tot 25 bollen en is klaar in 2 uur.

Ingrediënten

  • 300 gram volkoren meel
  • 700 gram bloem
  • 125 gram boter (voor deeg)
  • 2 eieren (één voor in het deeg en één voor insmeren bolletjes)
  • 1/2 liter melk
  • 150 gram (witte) suiker
  • 2 zakjes instant gist (7 gram per stuk)
  • 1 theelepel zout

Kruiden (voor vulling)

  • 2 eetlepels kaneel
  • 1 theelepel anijs
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 2 theelepels kardemon (1 theelepel gaat door het deeg)
  • 1 theelepel kruidnagelgruis
  • 50 gram donker bruine basterdsuiker
  • 75 gram boter

Zo, dat is veel meel! Een kilo dus. Voor de vulling gebruik ik donker bruine basterdsuiker omdat dat goed past bij de spekkoekkruiden die ik toevoeg.

Deeg

Begin met het smelten van de 125 gram boter en voeg daar (als de boter gesmolten is) de halve liter melk aan toe. Ik check of de temperatuur rond de 37 graden is en voeg er dan de gist aan toe. Is je mix te heet, dan gaat het gist dood. Dus goed opletten.

Ik mix de twee soorten meel, een theelepel kardemon, het zout en de suiker en op het laatst het ei. Tine geeft als advies om niet meteen al het meel te gebruiken.

Ik begin met een halve hoeveelheid en giet daar in kleine beetjes de botermix op. Ik roer het goed rond en voeg dan weer wat meel toe. Vlak voordat al mijn meel op is, voeg ik het eitje bij. Daarna weer de rest van het meel. Ik zorg dat ik mijn (enorme hoeveelheid) deeg wat doorkneed tot het niet al te plakkerig is. Door de grote hoeveelheid is dat best zwaar. Ik kneed ongeveer een minuut of 5 en dan zijn mijn armen moe en kan het deeg 40 minuten rijzen ;-).

Vulling

Tijdens het rijzen ga ik de vulling maken. Leuk want hier gaan de spekkoekkruiden door. Ik heb de 75 gram boter al op kamertemperatuur gebracht, zodat het makkelijker doorroeren wordt. Ik voeg toe:

  • de rest van de kardemon
  • 2 eetlepels kaneel
  • 1 theelepel anijs
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel nagelgruis
  • 50 gram donker bruine basterdsuiker
Noorse kaneelbroodjes met spekkoekkruidenvulling

De geuren die van deze botermix afkomen zijn indrukwekkend. Het is kerst, 17 mei (Nationale Noorse feestdag) en suikerfeest tegelijkertijd! 😉

Na de 40 minuten rijzen, kneed ik het deeg opnieuw ongeveer 8 minuten tot het mooi elastisch is. Het is al iets minder zwaar doordat de gist zijn werk heeft gedaan.

Spekkoek broodjes knopen

Ik rol het deeg nu uit tot een enorme plak van ongeveer 50 bij 30 centimeter. Je ziet mooi het volkoren meel zitten. Nu de lap insmeren met de spekkoek-botermix.

Mijn bruine basterdsuiker met spekkoekkruiden mix is helemaal op kamertemperatuur, dus prima smeerbaar. Als dat niet zo is, doe de boter dan 3 seconden in de magnetron.

Ik gebruik mijn cake-spatel om alles goed te verdelen.

Ik smeer tot bijna in de hoekjes zodat alle bolletjes goed op smaak zijn.

Dan vouw ik de lap in de lengte tot over de helft en daarna de andere flap daaroverheen.

Ik zorg dat het mooi aansluit, zodat ik er rechte plakken van snijden kan.

Ik snij 20 even grote repen van het deeg.

En dan nu het vormen van de broodjes. Een plakje trek ik een beetje uit. Maak er een wokkel van en knoop het in elkaar.



Rijzen

De broodjes mogen nu nog even rijzen tot ze twee keer zo groot worden. Ik leg ze op bakpapier en laat ze nog 45 minuten staan.

Bakken

Vlak voordat de spekkoek bolletjes de oven in gaan, smeer ik alle broodjes in met een geklutst ei en besprenkel ze nog met wat donkerbruine basterdsuiker.

Dan doe ik ze in een voorverwarmde oven van 225 graden voor 15 minuten. Elke oven is anders dus hou ze in de gaten. Ik wil dat ze diep goudbruin kleuren; dat ziet er smakelijk uit en mijn volkorendeeg heeft het nodig om goed gaar te worden.

De spekkoek bolletjes zijn luchtig en zacht van binnen door de melk en de boter in het deeg. Ik proef duidelijk spekkoek. Net uit de oven en nog warm zijn ze al verrukkelijk, maar na een dag zijn de kruiden er dieper ingetrokken en vind ik ze eigenlijk nog lekkerder.

De spekkoekbolletjes zijn ook heerlijk met een lik boter of met Noorse geitost of brunost (Noorse zoete, bruine kaas). Maar ik eet de meesten gewoon zo: onweerstaanbaar ;-).

Zelf spekkoek maken? Ga hier naar het recept!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Anne schreef:

    Ga ik proberen na de Sinterklaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *