Sambal Goreng Udang Peteh

sambal goreng udang peteh
sambal goreng udang peteh

Dit is één van mijn favoriete Indonesische gerechten: Sambal Goreng Udang Peteh (in sambal gebakken garnalen met petehbonen). De garnalen blijven super sappig en petehbonen zijn één van de meest bijzondere smaken die ik ken.

Stinkboontjes

Petehbonen zijn echt geweldig. Ze worden ook stinkboontjes genoemd omdat ze een heel specifieke sterke geur hebben. Peteh ruikt bijna olieachtig. De smaak is moeilijk te omschrijven. Ik zou het ‘extreem umami’ willen noemen; extreem hartig. Petehbonen maken elk gerecht tot iets compleet nieuws.

Petehbonen

Petehboon recepten

Petehbonen kan je gebruiken in allerlei Indonesische gerechten met vlees, groente of vis. Puur door de sambal zijn ze ook geweldig. Bekijk hier het recept voor sambal peteh.

Wil je alle gerechten zien met petehbonen op deze site? Hier vind je ze!

Peteh uit vriezer of uit blik?

Petehbonen uit de vriezer vind ik lekkerder. De smaak is veel zachter dan petehbonen uit blik. Uit blik smaken de bonen wat bitter. Maar ik had nog een blikje petehbonen staan en met wat extra suiker (twee theelepels) en voldoende asem (tamarinde), vallen de bittere boontjes erg mee.

Met of zonder santen?

Ik laat de santen (kokoscrème) dit keer uit Beb Vuyk’s recept weg, maar dat hoeft niet. Als je dit gerecht extra heet (meer pepers) wilt maken, dan is de santen juist een belangrijke tegenhanger in smaak. Ook zorgt het vet ervoor dat het gerecht niet overdreven heet wordt. Mijn dochter van 9 jaar eet mee, dus ik hou het qua hitte lekker rustig dit keer.

Beb Vuyk heeft niet specifiek een sambal goreng udang peteh in haar boek staan, maar wel een sambal goreng garnalen. Dit recept wordt mijn basis. Ik voeg er nog petehbonen en sugar snaps aan toe, maar ik laat de santen dit keer dus weg.

Dit gerecht duurt 40 minuten om te maken en is genoeg voor 3 personen.

Aan Beb’s gerecht voeg ik toe:

 • Extra 1/4 kg garnalen
 • 1 blikje petehbonen of 200 gram uit de vriezer
 • 100 gram sugar snaps

Sambal goreng garnalen #69 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina

Ingrediënten (sambal goreng garnalen #69)

 • 1/4 kg garnalen
 • 3 eetlepels gesneden ui
 • 1 teentje gesneden knoflook
 • 1 theelepel sambal terasi (of 1 theelepel sambal oelek en 1/2 theelepel terasi)
 • 1 theelepel laos
 • 1 theelepel Javaanse suiker
 • 1 spriet sereh
 • 1 salamblaadje
 • asem ter grootte van een walnoot
 • 2 djeroek poeroetblaadjes
 • 1/8 blok santen
 • 4 eetlepels olie
 • zout

Mijn manier van bereiden:

 1. Doe uien, knoflook, sambal, laos, suiker en zout (een theelepel) in de blender en mix tot een brij. Ik heb geen sambal trassi in huis dus ik voeg een theelepel trassi en een halve Spaanse peper toe.
 2. Fruit dit in de olie
 3. Voeg de petehbonen toe en roerbak mee.
 4. Voeg de citroengras en de blaadjes (djeroek poeroet en salam) toe.
 5. Doe de bevroren garnalen erbij en de asem (tamarinde) en laat alles opnieuw op middelhoog vuur aan de kook komen onder af en toe omroeren zodat alle garnalen roze worden.
 6. Voeg de sugar snaps toe.
 7. Giet half kopje water erbij, breng aan de kook en laat 3 minuten sudderen op middel hoog vuur.
sambal goreng udang peteh ingredienten

Een blokje trassi (gefermenteerde garnalen) koop ik gewoon bij de supermarkt. Asem (tamarinde) hebben ze daar niet altijd, dus ik haal een potje bij de toko.

Ik koop bevroren, rauwe garnalen die al gepeld zijn. Ik ontdooi ze niet van te voren. Garnalen uit de vriezer zijn even goed als verse. Ik vind garnalen uit de vriezer zelfs beter voor dit gerecht. Het bevroren laagje water zorgt meteen voor wat extra vocht. Ook zijn ze super vers want ze worden direct na vangst ingevroren.

Blend de boemboe (kruidenmix)

Omdat ik de santen weglaat uit mijn gerecht blend ik de boemboe wel extra fijn. Dit zorgt voor een mooi smeuïg laagje over alle garnalen. In de vijzel (cobek) blijft de boemboe wat grover, maar komen de smaken wel meer naar voren door het wrijven.

sambal goreng udang peteh boemboe

Zo, nu mag de boemboe goed worden opgebakken in de pan. De smaken komen zo goed los. Dan kunnen al snel de stinkboontjes erbij. Ik blijf dit goed roerbakken op hoog vuur.

sambal goreng udang peteh met petehbonen in de pan

Als het allemaal wat verkleurd, dan voeg ik de blaadjes en citroengras toe.

sambal goreng udang peteh in de pan

De garnalen kunnen erdoor nu. Ik schep ze er bevroren in en giet er na een paar keer roerbakken een half kopje water bij. Zo stoven ze gaar en kleuren ze mooi roze. Na een paar minuten voeg ik ook de sugar snaps toe. Ik laat alles rustig een paar minuten sudderen totdat de garnalen mooi roze zijn, maar de sugar snaps nog knapperig.

sambal goreng udang peteh
sambal goreng udang peteh

Ik serveer mijn sambal goreng udang peteh met zilvervliesrijst vandaag. Ik laat alle kruiden in mijn sambal goreng zitten, want dat staat zo mooi! Selamat makan.

Meer Indische gerechten zien met petehbonen? Hier vind je ze!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *