Sambal Goreng Tempé

Sambal Goreng Tempé in schaal

Gewoon een smakelijk en simpel sambal goreng tempé recept is dit. Als je de sambal trassi vervangt door een vegetarische sambal (of gewoon de trassi weglaat en alleen een peper gebruikt) is dit hele gerecht veganistisch.

Tempé is typisch Indonesisch en bestaat uit een plak gefermenteerde sojabonen. Met een speciale schimmel worden de bonen in een vorm geduwd en tot een blok gevormd. Tempé is super lekker als je het krokant bakt, of in een gerecht als deze; stooft in kokosbouillon. Dit recept is klaar in 45 minuten en genoeg voor 3 personen.


Sambal goreng tempe #62 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 85.

 • 1/2 plak tempe
 • 3 eetlepels gesneden ui
 • 1 teentje gesneden knoflook
 • 1 theelepel sambal terasi (of 1 theelepel sambal oelek en 1/2 theelepel terasi)
 • 1 theelepel laos
 • 1 theelepel Javaanse suiker
 • 1 spriet sereh
 • 1 salamblaadje
 • asem ter grootte van 2 walnoten
 • 1/8 blok santen
 • 6 eetlepels olie
 • zout
 1. Snijd de tempe in dobbelstenen van circa 2 cm.
 2. Week de asem met het zout in 8 eetlepels water, zeef dit en laat hierin de stukjes tempe ongeveer een kwartier marineren. Nu en dan omscheppen!
 3. Wrijf uien, knoflook, sambal, laos, en suiker tot een brij.
 4. Fruit deze in de olie.
 5. Voeg er de stukjes tempe bij en bak die even mee.
 6. Doe er daarna het blokje santen bij, sereh, salam en 8 eetlepels water.
 7. De stoof deze massa nog ongeveer 10 minuten.

Ingrediënten tempé gerecht

Dit keer haal ik tempé in de supermarkt. Daar is het plak kleiner dan ‘ie bij de toko. Voor dit recept gebruik ik dan ook het hele plak. De ingrediënten zijn simpel, maar moet je wel even een beetje moeite voor doen om in huis te halen. Salamblad bijvoorbeeld is Aziatische laurier en voegt veel toe aan de smaak. Ik vind het een beetje naar kaneel smaken. Laos kan je in poedervorm krijgen in de supermarkt maar vers uit de vriezer bij de toko. Het verschil met verse laos proef je, maar voor dit recept is poederlaos prima. Tamarinde zorgt voor een zoet-zure smaak en past heel goed bij het romige van de kokoscrème (santen). Eerst mag de tempé in de marinade met het zout. Ik gebruik een halve theelepel zout.

Indonesische tempé in marinade van tamarinde en zout

Nu de tempé in de marinda zit, begin ik met het fijnwrijven van de uien, knoflook, sambal, laos, en suiker. Dit heet een boemboe. Voor deze sambal goreng tempé is de hoeveelheid boemboe niet heel veel, maar het is echt voldoende om het hele gerecht veel smaak te geven.

Boemboe in cobek

Ik heb geen sambal trassi in huis, dus voeg een halve peper (mag ook hele hoor) en een halve theelepel trassi toe. Sambal trassi is heel makkelijk zelf te maken trouwens. Ga hier naar het recept. De boemboe bak ik in mijn wadjang (wok) op met een eetlepel olie. Het citroengras en het salamblad voeg ik meteen toe want dan komen de smaken los.

Boemboe in wadjang opbakken

Als de boemboe zacht wordt kunnen de stukjes gemarineerde tempé erbij samen met het stukje santen. Ik roer alles goed om en voeg dan een klein beetje water toe. Ter grootte van een espressokopje.

Gemarineerde tempé in stukjes met santen in de wadjang (wok)

Ik laat het geheel nog even 5 minuutjes sudderen met de deksel op de pan zodat de santen smelt. Dan roer ik het weer door en laat de saus nog even zonder deksel indikken. Ik laat alle kruiden in het gerecht zitten als ik deze sambal goreng tempé opdien; dat staat mooi.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *