Sajoer Toemis kool

Als ik kool over heb dan roerbak ik dat meestal. Deze Indische sajoer toemis van kool is daar het perfecte recept voor. De sambal trassi (sambal met garnalenpasta) en de laoswortel zorgen voor de typisch Indische smaak van deze sajoer.

Ik gebruik voor mijn sajoer toemis een savooiekool; een groene kool met kreukelblaadjes.

Dit gerecht is genoeg als bijgerecht voor 2-3 personen en klaar in 15 minuutjes.


Sajoer Toemis kool #92 uit Beb Vuyk Groot Indonesich kookboek, pagina 107.

Ingrediënten

1/4 kg kool (groene; savooye- of witte kool)

Kruiden

3 eetlepels gesnipperde ui
1 gesnipperd teentje knoflook
1/2 theelepel sambal terasi
1 theelepel laos
1 bouillonblokje
2 eetlepels olie

Bereid deze sajoer als eenvoudige sajoer kool, maar voeg er 1 theelepel laos aan toe.


Beb Vuyk verwijst in haar recept naar recept 91 in haar boek: eenvoudige sajoer van kool voor de bereiding. Je hoeft er niet naartoe te klikken. Ik leg het hier uit ;-).

In het recept wordt sambal trassi gebruikt. Mijn vers gemaakte is op, dus ik gebruik en sambal oelek en een blokje trassi (garnalenpasta) voor door de boemboe. Dat komt op hetzelfde neer. Wil je weten hoe je een sambal maakt? Bekijk dan mijn sambalreceptenpagina.

Ik fruit de uitjes, knoflook en sambal in de olie tot de uitjes geel zijn. De gewassen kool snij ik in grove stukken en doe ik bij de uitjes in de pan. Ook kan de laos eroverheen.

Ik los het blokje bouillon op in 3 dl heet water. Dat giet ik bij de kool in de pan en breng aan de kook. Als de kool was slap begint te worden (al na zo een 2 minuten zachtjes koken) kan het gas uit.

Dat is dus alles. Zo simpel, lekker en gezond. Je kan het zo heet maken als je zelf wilt. We eten deze sajoer toemis van kool met witte rijst en een babi ketjap. Enak!

Ook met Beb Vuyk's boek aan de slag?
Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *