Sajoer Oelih (Bali)

Sajoer Oelih

Sajoer gerechten zijn groentegerechten. Als je de trassi weglaat uit dit recept dan is deze sajoer oelih ook nog veganistisch. Ik laat de trassi zitten (want het is maar een kleine theelepel qua hoeveelheid) en ik serveer er ook eitjes bij, zodat deze sajoer oelih een heel gerecht is geworden. Met alleen wat witte rijst, of in mijn geval lontong, is dit gerecht een heerlijk en gezonde maaltijd. Sajoer Oelih is klaar in 45 minuten en genoeg voor zeker 4 personen.


Sajoer Oelih (Bali) #113 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 122.

Ingrediënten

  • 450 gram prinsesseboontjes
  • 200 gram taogé
  • 1/6 blok santen

Kruiden

  • 3 eetlepels gesnipperde uien
  • 1 gesnipperd teentje knoflook
  • 1 theelepel sambal terasi
  • 2 stuks gepofte kemiri
  • 1/2 theelepel kentjoer
  • 2 salamblaadjes
  • sap van 1/2 citroen
  • zout
  1. Spoel de taogé schoon.
  2. Kook de bonen half gaar
  3. Maak van het blokjes santen met 1/2 liter water dikke santen.
  4. Wrijf knoflook, sambal, gepofte kemiri en de kentjoer met elkaar fijn en fruit ze.
  5. Voeg santen en de gefruite kruiden aan de kokende boontjes toe, doe er ook de uitgelekte taogé bij en laat dit alles nog even doorkoken.
  6. Bak ondertussen de uien goudbruin en roer ze voor het opdoen door de sajoer.
  7. Maak het geheel af met het citroensap en het zout.

Sajoer ingredienten zoals sperziebonen

Beb gebruikt altijd prinsesseboontjes, maar dan bedoelt ze sperziebonen. Santen is kokoscrème en te krijgen bij de supermarkt of toko. Dat geldt ook voor de verse kentjoer (kencur). Kentjoer is een van mijn favoriete kruiden. Kentjoer lijkt op koenjit (kunyit of kurkuma), maar is niet geel van binnen. Het heeft een zeer sterke smaak. Kentjoer wordt ook verkocht in poedervorm en is dan nog sterker van smaak. Van kentjoer heb je meestal echt een mespuntje nodig om je hele gerecht die specifiek heerlijke smaak te geven. Met de verse wortel gebruik ik ongeveer een kwart pink grootte. Ik begin met het smelten van de santen in een pannetje en zet de boontjes op om ze halfgaar te koken. Dat hoeft echt maar even, zo een minuut of 6.

Santen smelten

Ondertussen kan ik verder met de boemboe: het kruidenmengsel. In mijn vijzel (maar je kan ook een keukenmachine gebruiken) doe ik mijn fijngesneden peper en fijngesneden kentjoer met een halve theelepel trassi (ik heb geen sambal trassi in huis), 1 theelepel zout en de gepofte kemirienoten (kemirie altijd even poffen als pijnboompitten, anders zijn te licht giftig). Beb doet het zout pas aan het eind van het recept erbij, maar ik heb van Beb geleerd dat zout er juist voor zorgt dat de boemboe goed fijn wordt. Het werkt als een schuurmiddel en haalt het vocht uit de pepers, zodat alles mooi smeuïg wordt. Ik doe het zout dus bij de boemboe.

Kemirienoten zijn hele vettige noten, zoals macadamia en worden in de Indonesische keuken gebruikt om boemboe’s zacht te maken en goed te laten mengen. Ook binden kemirienoten de saus, een beetje zoals maismeel. Meer leren over Indonesische kruiden? Kijk dan hier.

Vijzel met kemirienoten

Ik snij ook nog een (rood) uitje grof omdat gebakken ui snippers op het laatste door de sajoer oelih mogen. Die zet ik op een laag vuurtje met wat olie op zodat ze zacht kunnen worden en bruin kleuren.

Uiten fruiten

Ook mijn boemboe kan opgebakken. Door kemirienoten wordt het snel knapperig, dus niet te hoog vuur gebruiken. Ik doe het salamblad (Aziatische laurier) hier ook bij, want door het opbakken komt er veel smaak vrij.

Boemboe bakken

Nu giet ik de santen bij de boemboe, zodat dat boemboe goed op kan lossen in bouillon. Beb zegt in haar recept: ‘Voeg santen en de gefruite kruiden aan de kokende boontjes toe’, maar dat doe ik niet. Het kooknat wordt veel te veel en zo krijg ik geen lekkere bouillon. Nu doe ik de halfgekookte boontjes erbij en zet ik alles op een laag vuurtje, zodat het nog even doorpruttelt. Hierdoor kunnen de smaken goed mengen, maar let op, niet te lang koken, want anders worden je bonen te slap.

Sperziebonen

Ik wacht met het toevoegen van de taugé (Beb schrijft taogé) want taugé wordt super snel slap. Ik kook ik de taugé niet mee, maar schep het op het laatst door sjaoer oelih. Door de warme bouillon is de taugé snel half zacht. Meteen serveren dus. Ik heb er dit keer eitjes bij gekookt, want zo is dit een hele maaltijd. Minder vlees eten is helemaal niet moeilijk met deze overheerlijke Beb gerechten!

Sajoer Oelih met eitjes

De Pisang Susu Gerechtenwaaier bestaat uit 20 originele recepten, in handzaam formaat voor op het aanrecht. Klik op de banner hieronder om te bestellen voor 10 euro (+verzendkosten).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *