Rozenbottelsoep

Vol met vruchten hangen de rozenbottelstruiken nu. Wat een geweldig gezicht en ik krijg er honger van. Ik ben dol op rozenbottels. Ze zijn rijk aan vitamine c en er zit ook, A, B1, B2 en E in. Joepie! Je kan er jam, compote, ijs of zelfs rozenbottelsoep van maken.

Nypesuppe

Mijn man (half Noors) kent de soep, nypesuppe, van vroeger. Als ik er naar zoek online dan wordt rozenbottelsoep vooral toegewezen aan Zweden. Daar heet het Nyponsoppa.

Zoals bij veel recepten zijn er allerlei varianten voor deze soep. Je kan ‘m zowel koud (zomer) of warm eten (winter). Met suiker of honing, of zonder. Rozenbottelsoep wordt vaak geserveerd met room, slagroom, zure room of crème fraiche en soms ook met bitterkoekjes. Ook zie ik rozenbottelsoep dat meer lijkt op romige tomatensoep, andere versies lijken meer verdund als dikke rozenbottelsap zoals Roosvicee.

Jeukpoeder

De haartjes die om de zaden zit kan jeuk veroorzaken. Deze haartjes worden dan ook gebruikt om jeukpoeder van te maken. Ik heb geen last gehad van de haartjes bij het schoonmaken, omdat ik de binnenkant in principe niet aanraak.

Rozenbottels hebben stekels aan de stengels. Die kunnen vervelend zijn. Tijdens plukken zijn handschoenen fijn, maar niet perse nodig.

Rozenbottelsoep voorbereiden

Omdat er zoveel verschillende varianten zijn, laat ik hier zien (is super makkelijk) hoe ik de rozenbottels verwerk en wat wij de lekkerste versie van rozenbottelsoep vinden. Met deze basis kan je daarna de versie maken die jij het lekkerst vindt.

Ingredienten

  • 1 kg verse rozenbottels
  • 1, 5 liter water (of tot rozenbottels net onder staan)
  • 1 eetlepel citroensap (optioneel)
  1. Haal van de verse rozenbottels de stengel en de blaadjes aan de onderkant af.
  2. Was ze grondig onder stromend water in een vergiet.
  3. Doe ze in een grote pan en giet water bij, totdat de vruchten net onderstaan
  4. Kook 20 minuten en laat in de pan een half uur afkoelen
  5. Schep de rozenbottels in een passeer- of groentezeef en draai alles erdoor. De pitjes met de pulp blijft over.
  6. Die pulp draai ik nog een keer door de passeerzeef om echt al het vruchtvlees eruit te krijgen.

Invriezen

De basissaus die je nu hebt is perfect om in te vriezen. Ik breng wel de saus daarvoor nog even aan de kook (1 min) met een kopje extra water. Op deze manier weet je zeker dat het veilig invriezen is.

Jam

Voor jam volg ik de aanwijzingen op een geleisuikerpak. Rozenbotteljam vind ik verrukkelijk. Het is minder zoet dan andere jams. Ik doe ‘m echt overal op (op kaas) of in (yoghurt).

Online vind ik geweldige recepten voor rozenbotteljam, zoals deze met sinaasappelsap, citroen en kaneel.

Compote

Voor compote is het een kwestie om wat minder geleisuiker gebruiken. De substantie wordt daardoor wat dunner en loopt van de lepel af. Ook kan je de rozenbottelsaus wat langer laten inkoken (zonder geleisuiker), waardoor ‘ie dikker wordt. Te gek om te gebruiken voor een taart!

Soep

Zoals ik al schrijf, de soep kan koud en warm worden gegeten. Wij maken ‘m volledig zonder toegevoegde suiker dit keer. De rozenbottels zijn zo ontzettend zoet dit jaar (hittegolf) dat suiker gewoon niet nodig is. Voor iedereen die de soep wel met suiker wilt eten hierover de verhoudingen. Wij doen er ook een schepje crème fraiche in vlak voor uitserveren, in plaats van room. Mijn Noorse schoonmoeder kruimelde er een beschuitje door. Super goed idee en lekker ook!

Ingredienten

  • 500 gram verse rozenbottels schoongemaakt
  • 100 gram suiker ( mag ook honing zijn)
  • 1 eetlepel maizena
  • ongeslagen of geslagen room (als garnering)
  1. Bereid de rozenbottels voor zoals hierboven beschreven.
  2. Breng de saus die van de 500 gram verse rozenbottels afkomt aan de kook met de 100 gram suiker.
  3. Leng een eetlepel maizena aan met water, roer tot papje en voeg toe
  4. Breng opnieuw aan de kook.
  5. Eet warm of koud met een scheut room, zure room of crème fraiche erdoor.

Rozenbottelsoep wordt ook wel gegeten met amandelschaafsel of met bitterkoekjes. Hier een goed voorbeeld.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *