PINDA* magazine voor Indo’s èn Belanda’s

Pinda*, is een unieke glossy met een Indisch tintje die vanaf september in de winkels ligt. Ik mocht net als foodies Vanya van der Leeden en Marc Tierolf een kookboeken top 10 samenstellen voor het Pinda magazine. #trots. Door een misrekening van het aantal pagina’s zijn wij niet in het geprinte blad terecht gekomen, maar wel in de digitale versie.

Gids door Indisch Nederland

Pinda* is een duimendik magazine van 166 pagina’s dat een gids is door het Indische landschap, legt hoofdredacteur Ricci Scheldwacht aan mij uit. Het magazine is voor iedereen die meer wil weten over de Indische cultuur. Het blad legt dus daarom ook best wat typisch Indische dingen uit zoals waarom Indo’s met een fles water naar het toilet gaan …. (botol cebok).

Ook die-hard Indo’s komen volledig aan hun trekken door de bijdragen van onder meer: Adriaan van Dis, Thom Hoffman, Theodor Holman, Frans Leidelmeijer, Marion Bloem, Jossine Modderman, Hans Goedkoop, Gustaaf Peek, Harold Pereira, Ilvy Njiokiktjien, Patricia Steur, Peter van Dongen en Reggie Baay.

Indisch is voor iedereen wat anders

De afgelopen jaren liep Scheldwacht met het idee voor PINDA* rond en kreeg in de tussentijd steeds meer bekende journalisten, fotografen, schrijvers en illustratoren enthousiast voor het blad.

‘Indisch zijn betekent voor iedereen wat anders. Dat merkte ik ook in het benaderen van bekende Nederlanders met een Indische achtergrond; de één heeft er niks mee, de ander is juist enorm kritisch en er veel mee bezig. Toch wilde bijna iedereen graag meewerken’, zegt Scheldwacht.

Soevereiniteitsoverdracht

Pinda Magazine komt niet voor niets dit jaar uit. 70 jaar geleden, op 27 december 1949, werd Nederlands-Indië, Indonesië. De koloniale overheersing stopte en een grote groep Indische Nederlanders trok naar Holland. Dit waren blanke Hollanders (totoks), Indo-Europeanen (Indo’s), Molukkers, die vaak als soldaat in het KNIL hadden gediend en Chinezen die een bestaan in Nederlands-Indië hadden opgebouwd.

Mijn vader, pas in Nederland, met mijn Hollandse moeder in Wormerveer.

Nog steeds is deze groep de grootste groep naoorlogse nieuwkomers uit hetzelfde land van herkomst (CBS) en inmiddels heeft meer dan een miljoen Nederlanders banden met Indonesië.

Indische geschiedenis

Het lijkt of ‘de Indo’s’ onzichtbaar zijn opgegaan in de Nederlandse samenleving. Toch heeft deze aanpassing veel veerkracht van de nieuwkomers gevraagd.

Historicus en Andere Tijden presentator Hans Goedkoop: ‘De Indische geschiedenis is goed bewaard gebleven binnen de Indische gemeenschap, maar daarbuiten eigenlijk helemaal niet en het zou goed zijn om dat schot eens weg te halen’. PINDA* magazine is daarom een heel goed begin en voor elke Nederlander een must-read.

Wil je zeker zijn van een exemplaar, dan kan je PINDA* nu alvast hier bestellen.


Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. 


Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. Bert Kuipers schreef:

    LS.,
    Met veel belangstelling las ik in het NRC de aankondiging van het blad ‘Pinda’. Ik heb in 2017 gepubliceerd over de vergeten Nederlandsch-Indische NUL-kunstenaar Emile Circkens. Zou u eens willen overwegen of dit artikel opgenomen kan worden in de eerstvolgende editie van Pinda? Wanneer u belangstelling heeft, stuur ik u graag een digitale versie met foto’s toe. Ik hoor graag van u.
    Met hartelijke groet, Bert Kuipers

  2. Bert Kuipers schreef:

    LS., Artikel Circkens
    https://www.linkedin.com/pulse/laaiende-stilte-bert-kuipers/
    wellicht iets voor het volgende nummer van PINDA

  3. h.p. van Putten schreef:

    Graag zou ik mij abonneren op PINDA…Hoe dan ?

  4. E. A. Dekker schreef:

    Heel bijzonder, en ik heb ervan genoten. Is een abonnement mogelijk???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *