Perkedel Peteh

Ken je perkedel of, zoals ze ook worden genoemd, frikadel? Je zou ze Indische gehaktballetjes kunnen noemen. Ik maak ze graag, maar omdat we minder vlees eten is het leuk om er iets speciaals van te maken en daarom voeg ik petehbonen toe. Ken je die? Ze worden ook stinkboontjes genoemd en zijn te krijgen bij de toko – uit de vriezer zijn het lekkerst. Hier vind je het recept voor perkedel peteh.

Voor mijn perkedel peteh gebruik ik Beb Vuyk’s gerecht voor simpele balletjes en voeg er 1 pakje petehbonen aan toe (100 gram). Ook vervang ik de gewone aardappel met een zoete aardappel.

Dit recept is genoeg voor ongeveer 15 kleine perkedel en is klaar in 45 minuten.


Perkedel Peteh met zoete aardappel

Ingrediënten

  • 1 kg rundergehakt
  • 1 grote gekookte zoete aardappel
  • 100 gram petehbonen
  • 1 ei
  • olie
  • twee geroosterde boterhammen of 2 eetlepels paneermeel

Kruiden

  • 4 eetlepels gesnipperde uien
  • 2 gesnipperd teentjes knoflook
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel nootmuskaat
  1. Kook de aardappel (in stukken) en maak fijn met een vork fijn.
  2. Wrijf uien, knoflook, peper, zout en nootmuskaat fijn in een vijzel.
  3. Snij de petehbonen in stukjes en wrijf ze kort mee (hoeven niet helemaal fijn).
  4. Meng de aardappel erdoor.
  5. Schep dit bij het gehakt, voeg een ei, en paneermeel toe en meng (niet te lang).
  6. Vorm er met een dessertlepel kleine balletjes van.
  7. Bak ze in de boter of olie.

Perkedel bevat meestal nootmuskaat. Dit zit ook in gehaktkruiden die je bij de slager koopt. Voor ons bepaalt nootmuskaat de smaak van gehakt. Dat geldt eigenlijk voor alle ‘frikadel’ recepten. Of je ze nu eet in Zweden (Zweedse balletjes bij Ikea) of als kruidige balletjes in het midden-oosten of in Indonesië als perkedel; de smaak lijkt altijd op elkaar. In het basisrecept voor perkedel voor Beb Vuyk leg ik meer uit over de ontstaanswijze van deze balletjes.

In Beb’s basisrecept recept wrijft ze de kruiden niet fijn. Dat is expres want zo blijven de frikadellen lekker luchtig. Ik wrijf de kruiden wel fijn, maar hou ze grof door ze niet te fijn te snijden. Door het wrijven komen de sappen vrij en mengen de smaken maar de uitjes blijven wel lekker knapperig. De petehbonen hoeven niet volledig tot pap te worden gewreven. Ook hier gaat het om smaak afgeven.

Je hoeft natuurlijk geen zoete aardappel (ubi) te gebruiken, maar te gaan voor een gewone aardappel. Mijn man is allergisch voor aardappel, dus vandaar dat ik sneller kies voor ubi.

Ik gebruik een sauslepel om een gelijke maat voor mijn balletjes te krijgen, want dan bakken ze even snel. Gehakt duurt altijd even om te garen. Ook al zijn de balletjes niet zo groot, ik laat ze zeker 20 minuten op laag vuur garen.

De smaak is intens en toch zacht. De petehbonen zijn goed te proeven en de zoete aardappel maakt alles luchtig. Ook de kruidige nootmuskaat en knapperige uitjes doen het fantastisch in deze perkedel peteh deluxe.

Perkedel kan je maken van vlees, vis of juist helemaal vegetarisch maken. Ik heb meerdere recepten op dit blog staan. Check deze link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *