Perkedel met zoete aardappel
Perkedel is Indonesisch voor frikadel en er wordt gekruide gehaktballetjes mee bedoeld. Deze frikadel (niet te verwarren met de frikandel, die is pas in 1954 uitgevonden) zijn waarschijnlijk door de Nederlanders naar Indonesië gebracht.
Maar ook toen was het geen origineel Nederlands recept. Een kort online onderzoek leert dat deze frikadel een Noord-Europese manier is om gehaktballetjes te maken. De frikadel bestaat al eeuwen. In de 16de eeuw wordt het woord al gebruikt voor een gekruide bal gehakt.
Perkedel
Terug naar onze Indonesische perkedel. Deze gehaktballetjes zijn gekruid met veel nootmuskaat en knoflook. Ik bak de perkedel eigenlijk net als gewone Hollandse gehaktballen in een beetje boter. Maar ze zijn kleiner en in plaats van paneermeel gaat er een aardappel door het gehakt.
Ik maak mijn balletjes graag met zoete aardappel en verse munt. Dat maakt ze net even anders, heerlijk fris en wat zoetig dus.
Dit recept is genoeg voor zeker 3 personen en is klaar in 45 minuten.
Nodig
500 gram half om half gehakt
1 grote zoete aardappel
1 ui
3 tenen knoflook
2 lente-uitjes
1 ei
3-4 theelepels nootmuskaat
1 theelepel zout
1 theelepel peper
3 eetlepels zoete ketjap
sesamzaadjes
bakboter
Bereiding
Schil de aardappel, snijd in stukjes en kook tot het gaar is. Hak ondertussen de uien, lente-uitjes en knoflook fijn. Meng aardappel, uien en knoflook door het gehakt en voeg daar zout, peper en nootmuskaat aan toe.
Wees niet te zuinig met de nootmuskaat. Dat geeft juist die specifieke smaak aan de frikadel.
Je kan de aardappel eerst tot puree maken en dan door het gehakt mengen of in grove stukken door het gehakt kneden. De balletjes gaan er dan wat robuster uitzien. Ieder hapje is zo weer anders en het ziet er ook nog mooi uit.
Kneed het ei en 3 eetlepels zoete ketjap door het gehakt. Ik vind Ketjap Manis A of Ketjap Manis ABC het lekkerst.
Vorm balletjes ter grootte van een pingpongbal en bak in boter op een lage pit, tot ze gaar zijn (ongeveer 15 minuten).
Strooi voor het serveren wat sesamzaadjes over je frikadel en garneer met wat munt.
Selamat Makan!
Weten hoe je klassieke Indische perkedel maakt? Hier is het Beb Vuyk’s recept.
[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]