Pisang Susu’s Kue pisang

Dit is mijn recept voor Pisang Susu’s kue pisang (Indische bananencakejes). Het is een snack of toetje gemaakt van rijst-, cassavemeel en kokosmelk. Het recept is een beetje van mezelf en een beetje van oom Ferry ;-).

In mijn oude kookschrift kwam ik een recept tegen van hem (hij is de broer van mijn vader en kon ongelooflijk goed koken). Ik kan me nog herinneren dat we zijn kue pisang aten bij hem thuis in Wormerveer. Mijn moeder en ik wilden het meteen thuis zelf maken. Ik heb zijn recept iets aangepast (hij gebruikt kinderrijstpap, ik vind rijstmeel lekkerder) en vaak getest. Dit is het resultaat: Pisang Susu’s kue pisang!

kue-pisang-ingredienten2Pisang Susu’s kue pisang (voor 10 cakejes) gemaakt in 30 minuten – (exclusief afkoelen)

Ingrediënten

2-3 bananen
50 gram rijstmeel
10 gram tapioca-meel
250 ml kokosmelk
100 ml water
1 eetlepel suiker
1/2 zakje vanillesuiker
1/2 tl zout
zilverpapier of bananenblad (Toko verkoopt het – kijk in de vriezer)

kue-pisang-deeg-tapioca-mix2

Ik begin met de tapiocameel (cassave). Eerst giet ik een paar eetlepels kokosmelk bij de tapiocameel.

kue-pisang-deeg-tapioca-mix

Ik roer het goed samen tot het glad is. Dat gaat makkelijk met dit meel.

kue-pisang-deeg-suikers

Dan zet ik een pannetje op laag vuur en doe de rijstmeel, suiker, vanillesuiker en zout erin.

kue-pisang-deeg-kokos

Ik giet in kleine beetjes de rest van de kokosmelk onder goed roeren en roeren en roeren, in de pan. Ik hou mijn vuur laag.

kue-pisang-deeg3

Op dit punt denk je: ‘het wordt nooit wat’, maar dat is niet zo! Ik blijf goed roeren en sla de klontjes weg. Ik blijf kokosmelk toevoegen.

kue-pisang-deeg4

Mijn beslag is nu mooi glad dus kan er weer wat kokosmelk bij. Als al het melk erin zit, kan het water erdoor. Dat doe ik rustig in twee delen.

kue-pisang-deeg-water

Omdat vanaf de bodem het beslag wordt verwarmd wordt de laag onderin sneller gaar. Als je roert komen die stukjes los, dat is goed. Blijf roeren tot je beslag dik wordt.

kue-pisang-deeg2

Het beslag is nu glad, glanzend en best stevig. Het glijdt niet van de lepel.

kue-pisang-deeg-tapioca

Nu pannetje meteen van het vuur en de tapiocameel met kokosmelk kan er rustig doorgeroerd worden. Nu klontert het niet meer. Ik meng tot een mooie gladde pasta.

kue-pisang-pisangblad-lepel

Ik maak Pisang Susu’s kue pisang in bananenblad. Dat koop ik bevroren bij de Toko. Maar ik gebruik liever zilverpapier. Het komt in maken ongeveer op hetzelfde neer, maar pisangblad heeft op de smaak wel degelijk invloed. Banananblad geeft de kue pisang een wat intensere en zelfs licht bitter smaakje. Dat is best lekker, maar ik vind het romige van deze kue beter uitkomen met zilverpapier. Dus ik rol een paar in bananenblad – staat ook mooi- en de rest gaat in zilverpapier. Voordeel: in zilverfolie kan de kue ook makkelijk worden ingevroren.

kue-pisang-pisangblad4

Ik smeer een dessertlepel beslag op het blad en druk er twee stukjes banaan in van ongeveer 2 cm dik. Ik hou tijdens het bouwen van m’n kue de deksel op de beslagpan. Het beslag kan makkelijk uitdrogen, als het te lang zonder deksel staat.

kue-pisang-pisangblad3

Ik ben aan het testen geweest met de dikte van het beslag. Ik vind het ‘t lekkerst als het niet te veel is. Je moet de banaan nog goed kunnen zien en proeven. Ik til de zijkanten omhoog en druk de kue pisang in een rechthoek. Nu plakt ook de bovenkant dicht. Lukt dat niet helemaal doe er dan nog wat beslag bij. Het is de bedoeling dat de banaan helemaal bedekt is.

kue-pisang-pisangblad-vouwen

Ik vouw het pisangblad dubbel en dan nog een keer en steek de zijkanten vast met een tandenstoker.

kue-pisang-pisangblad2

Ik heb gezien dat in Indonesië de pakketjes nergens mee werden vastgezet, maar gewoon in ruim voldoende blad werden gevouwen, zodat er niets uit lopen kan.

kue-pisang-vouwen2

In het geval van aluminiumfolie doe ik hetzelfde. Ik bedenk mijn bananen en vouw het zilverpapier door de helft.

kue-pisang-vouwen

Ik druk de kue pisang even wat strak, zodat ‘ie netjes in z’n jasje zit.

kue-pisang-dicht

Nu rol ik de zijkanten op. Dat mag best stevig. Het is een net pakje geworden.

kue-pisang-stoommandje2

Ik probeer alles ongeveer even groot te maken. Dat staat netjes ;-). Ik stoom ze in dit mandje, maar zonder het bananenblad op de bodem.

kue-pisang-opvuur

Ondertussen heb ik water in mijn wok gedaan en kookt het. Ik neem 1 laag van mijn stoommandje, verdeel de kue pisang netjes dat ze allemaal op de bodem liggen en stoom ze 15 minuten.

kue-pisang-stoommandje3

Als ze van de stomer komen, zijn ze nog super zacht. Nu begint ‘het grote beheersen’ en mag je ze nog niet openmaken. Daarvoor zijn ze te slap. Ik laat ze eerst op het aanrecht afkoelen en daarna in de koelkast. Je kan ze nu al eten, maar als ze helemaal koud zijn, kunnen ze makkelijk worden aangesneden en gegeten.

kue-pisang-af1

Het deegje is romig zacht en licht zoetig. Ik ben dol op pisang, dus deze combi vind ik een heerlijke snack. De kue zijn prima een dag van te voren te maken en te vervoeren in het stoommandje.

Furoshiki

Ik knoop daartoe een vierkante batikdoek over het stoommandje. Het is een Japanse manier om onder andere eten mee te dragen. Het heet furoshiki. Ik ben er dol op en verpak veel spullen en eten op deze manier.

kue-pisang-furoshiki1

Op Pinterest hou ik een ‘board’ bij over Furoshiki. Ook maak ik van batik sarongs mijn eigen doeken ;-).

kue-pisang-furoshiki2

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Vyvian schreef:

    Hallo Pauline,
    Dat ziet er goed uit, deze nogusari…kue pisang is eigenlijk de naam voor de nepper: in schaal gemaakte pudding met stukken pisang vaak met hunkwe meel of zelfs maïzena… Maar dit is de echte nogusari! Ook mijn recept (van mijn oma) vraagt om Molenaar’s rijstebloem kindermeel, maar dat bestaat niet meer! Jaaaren (20?) terug kon je het nog krijgen en het was echt puur rijstemeel in een heel klein pakje en was bedoeld voor babypap die eerst gekookt moest worden. Nu is het vervangen door een instant zgn.rijstepap….daar kun je niets meer mee… Dus die oom van jou maakte het met echt rijstemeel, net als jij. Alleen bestond het maar van 1 merk. Ik ga gauw nogusari maken want dat is mijn grote favoriet en mijn pisangs zijn al bijna rijp genoeg..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *