Kue Pisang Nagasari

Dit is mijn recept voor Pisang Susu’s kue pisang nagasari (Indische bananencakejes). Het is een snack of toetje gemaakt van rijst-, cassavemeel en kokosmelk. Het recept is een beetje van mezelf en een beetje van oom Ferry ;-).
Bekijk de video voor het recept of lees door voor het recept in tekst en plaatjes.
In mijn oude kookschrift kwam ik een recept tegen van hem (hij is de broer van mijn vader en kon ongelooflijk goed koken). Ik kan me nog herinneren dat we zijn kue pisang aten bij hem thuis in Wormerveer. Mijn moeder en ik wilden het meteen thuis zelf maken. Ik heb zijn recept iets aangepast (hij gebruikt kinderrijstpap, ik vind rijstmeel lekkerder) en vaak getest. Dit is het resultaat: Pisang Susu’s kue pisang nagasari!
Kue pisang nagasari (voor 6 cakejes) gemaakt in 30 minuten – (exclusief afkoelen)
Ingrediënten
- 1 banaan
- 50 gram rijstmeel
- 10 gram tapioca-meel
- 250 ml kokosmelk
- 100 ml water
- 1 eetlepel suiker
- 1/2 zakje vanillesuiker
- 1/2 tl zout
- zilverpapier of bananenblad (Toko verkoopt het – kijk in de vriezer)
- Snijd bananenbladeren in rechthoeken van dezelfde grootte.
- Snijd de banaan in 12 stukken
- Overgiet elk vel met heet water.
- Voeg een paar eetlepels kokosmelk toe aan het tapiocameel en roer het tot een dun mengsel.
- Verhit (maar laat het niet koken) de kokosmelk samen met een pandanblad.
- Voeg kokosmeel, water, suiker, vanillesuiker en zout toe in een andere pan en verwarm op laag vuur.
- Voeg de kokosmelk in delen toe en roer tot het mengsel dikker wordt.
- Haal de pan van het vuur en roer de eerder gemaakte tapiocamix erdoor. Als het beslag heel langzaam van de lepel glijdt, heeft het de juiste consistentie.
- Plaats op het aanrecht met deksel op de pan
- Schep een eetlepel beslag in het midden van een bananenblad, voeg twee stukken banaan toe en bedek met nog een eetlepel beslag en vouw dicht.
- Plaats de kue pisang in een bamboe stoommandje of vergiet boven kokend heet water en stoom 15 minuten.
- Laat afkoelen op het aanrecht en als je ze later wilt eten, in de koelkast.

Ik begin met de tapiocameel (cassave). Eerst giet ik een paar eetlepels kokosmelk bij de tapiocameel.

Ik roer het goed samen tot het glad is. Dat gaat makkelijk met dit meel.

Dan zet ik een pannetje op laag vuur en doe de rijstmeel, water, suiker, vanillesuiker en zout erin.

Ik giet in kleine beetjes de rest van de kokosmelk onder goed roeren en roeren en roeren, in de pan. Ik hou mijn vuur laag.

Op dit punt denk je: ‘het wordt nooit wat’, maar dat is niet zo! Ik blijf goed roeren en sla de klontjes weg. Ik blijf kokosmelk toevoegen.

Mijn beslag is nu mooi glad dus kan er weer wat kokosmelk bij.
Omdat vanaf de bodem het beslag wordt verwarmd wordt de laag onderin sneller gaar. Als je roert komen die stukjes los, dat is goed. Blijf roeren tot je beslag dik wordt.

Het beslag is nu glad, glanzend en best stevig. Het glijdt niet van de lepel.

Nu pannetje meteen van het vuur en de tapiocameel met kokosmelk kan er rustig doorgeroerd worden. Nu klontert het niet meer. Ik meng tot een mooie gladde pasta.

Ik maak Pisang Susu’s kue pisang in bananenblad. Dat koop ik bevroren bij de Toko. Je kan ook zilverpapier gebruiken; dan heb je meer zekerheid dat de kue niet gaat lekken. Ook zijn ze in zilverpapier uitstekend in te vriezen.
Pisangblad heeft op de smaak wel degelijk invloed. Banananblad geeft de kue pisang een wat intensere en aarde smaak.

Ik smeer een dessertlepel beslag op het blad en druk er twee stukjes banaan in van ongeveer 2 cm dik. Ik hou tijdens het bouwen van m’n kue de deksel op de beslagpan. Het beslag kan makkelijk uitdrogen, als het te lang zonder deksel staat.

In het geval van aluminiumfolie doe ik hetzelfde. Ik bedenk mijn bananen en vouw het zilverpapier door de helft.

Ik druk de kue pisang even wat strak, zodat ‘ie netjes in z’n jasje zit.

Nu rol ik de zijkanten op. Dat mag best stevig. Het is een net pakje geworden.

Ik probeer alles ongeveer even groot te maken. Dat staat netjes ;-). Ik stoom ze in dit mandje, maar zonder het bananenblad op de bodem.

Ondertussen heb ik water in mijn wok gedaan en kookt het. Ik verdeel de kue pisang nagasari netjes zodat ze allemaal op de bodem liggen en stoom ze 15 minuten.


Super slap
Als ze van de stomer komen, zijn ze nog super zacht. Nu begint ‘het grote beheersen’ en mag je ze nog niet openmaken. Daarvoor zijn ze te slap. Ik laat ze eerst op het aanrecht afkoelen en daarna in de koelkast. Je kan ze nu al eten, maar als ze helemaal koud zijn, kunnen ze makkelijk worden aangesneden en gegeten.

Het deegje is romig zacht en licht zoetig. Ik ben dol op pisang, dus deze combi vind ik een heerlijke snack. De kue zijn prima een dag van te voren te maken en te vervoeren in het stoommandje.

Furoshiki
Ik knoop daartoe een vierkante batikdoek over het stoommandje. Het is een Japanse manier om onder andere eten mee te dragen. Het heet furoshiki. Ik ben er dol op en verpak veel spullen en eten op deze manier.

Op Pinterest hou ik een ‘board’ bij over Furoshiki. Ook maak ik van batik sarongs mijn eigen doeken ;-).

Zelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.
Hallo Pauline,
Dat ziet er goed uit, deze nogusari…kue pisang is eigenlijk de naam voor de nepper: in schaal gemaakte pudding met stukken pisang vaak met hunkwe meel of zelfs maïzena… Maar dit is de echte nogusari! Ook mijn recept (van mijn oma) vraagt om Molenaar’s rijstebloem kindermeel, maar dat bestaat niet meer! Jaaaren (20?) terug kon je het nog krijgen en het was echt puur rijstemeel in een heel klein pakje en was bedoeld voor babypap die eerst gekookt moest worden. Nu is het vervangen door een instant zgn.rijstepap….daar kun je niets meer mee… Dus die oom van jou maakte het met echt rijstemeel, net als jij. Alleen bestond het maar van 1 merk. Ik ga gauw nogusari maken want dat is mijn grote favoriet en mijn pisangs zijn al bijna rijp genoeg..