Kip uit Bantam (Ajam Pangeh)

Dit is kip van Bantam volgens Beb. Bantam heet nu Banten en is een provincie in West-Java. Het gerecht klinkt heerlijk door de kokossaus, gember, salam en citroensap.
Ook suggereert Beb om er ‘belimbing woeloe‘ (blingbing wuluh) door te doen. Dit zijn kleine zure vruchtjes in de vorm van een torpedo. Ik kan ‘ie hier niet zo makkelijk krijgen. Dus ga voor wat meer citroensap.
Kip op z’n Bantams (Ajam Pangeh – Bantam) #280 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 240.
Ingrediënten
- 1 kg kippeborst
- 1/6 blok santen
- 2 eetlepels olie
- water
Kruiden
- 10 eetlepels gesnipperde uien
- 3 gesnipperde teentjes knoflook
- 2 theelepels sambal oelek
- 8 gepofte kemiries
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel koenjit
- 2 salamblaadjes
- 1 theelepel basilicum
- sap van 1 citroen
- zout
- Wrijf de helft van de uien fijn met alle knoflook, sambal, de gepofte kemiries, laos, gemberpoeder en koenjit.
- Roer de andere helft van de gesnipperde uien hier doorheen en bak dat alles even op in de olie tot de uien geel zijn.
- Zet de kip op met kokend water en zout; kook de stukken kip half gaat, haal het vlees van het bot en snijd ze in dobbelsteentjes.
- Zet 2 1/2 dl van de bouillon op met het blokje santen en de kruiden en voeg er als ze kookt de stukjes kip aan toe.
- Kook de massa tot het kippevlees gaar is en de saus ingedikt.
- Roer er dan het citroensap doorheen en een theelepel basilicum.
- In Indonesië voegt met er belimbing woeloe aan toe. Men zou hier die vruchtjes kunnen vervangen door onrijpe klapbessen, circa een handvol. Eventueel gewoon weglaten en wat meer citroensap gebruiken.

Ik ga niet voor een kilo kip, maar heb een halve kilo scharrelkip gekocht. Daarom deel ik alle ingrediënten in twee.
Ik vind de combinatie van laos, gember en koenjit een heerlijke kruidencombinatie. Het hele gerecht wordt prachtig geel door de koenjit ook.
De kemirinoten (candlenuts in het Engels) zorgen ervoor dat de bumbu goed bindt en wat papperig wordt. Je kan kemirinoten ook kopen (toko) als pasta. Een theelepel staat gelijk aan 2 noten.
Santen is gewoon te krijgen in de supermarkt. Is het er niet, gebruik dan dikke kokosmelk. Ik zou voor de hoeveelheid kip in dit recept ongeveer 200 ml kokosmelk gebruiken.

Sambal oelek is heel makkelijk zelf te maken omdat het alleen maar pepers zijn met wat zout, maar nog makkelijker is een verse peper door de boemboe mix te wrijven. Of in mijn geval: in een kan en dan de staafmixer erop.

Na een paar seconden heb je een prachtig gladde kruidenmix (boemboe). Perfect om de kip in te stoven.

Ondertussen zet ik de kip op in heet water met wat zout. Ik mag ‘m niet helemaal gaar koken. Dus na 15 minuten haal ik haar uit het water om af te koelen zodat ik het vlees eraf kan halen.

Ondertussen bak ik de boemboe op. Als de uitjes mooi geel zijn, doe ik nog wat grofgesneden uitjes bij.

Dan giet ik er 2,5 dl van de bouillon (waar de kip in heeft gesudderd) bij en smelt daarin het stuk santen.
De kip plukken doe ik met mijn handen. Ik trek het vlees eraf. Ik snij het daarna niet meer in blokjes omdat het al fijn genoeg is. Ik laat de kip meekoken tot het gaar is (nog zeker 10 minuten) met de deksel van de pan. Zo dikt de overheerlijke saus wat in.
Ik snij verse basilicum in grove stukken en schep dat erdoor. Dit keer heb ik gewone basilicum en geen Thaise (die is weer heel anders maar ook overheerlijk in dit recept). Ik knijp nog wat citroen erbij en serveren maar!

Gisteren gemaakt, was heerlijk! Gegeten met fluffy rijst en sambal boet, ook van deze site. Bedankt voor de fijne uitleg!