Kip met Taotjo
Dit lijkt op kip in ketjap maar dit is kip in taotjo. Taotjo is een heerlijke saus die veel gebruikt wordt in de Chinese keuken. Taotjo is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en is umami van smaak. Het geeft de kip een heel bijzondere warme smaak en het vlees wordt heerlijk mals.
De prei erbij maakt het tot een volwaardig hoofdgerecht. Met rijst en een frisse komkommer salade of atjar heb je een hele maaltijd bij elkaar.
Deze kip in taotjo is klaar in 45 minuten en genoeg voor 3 personen.
Kip met Taotjo # 274 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 237.
Ingrediënten
- 1 kleine kip van +/- 800 gram
- 6 eetlepels olie
- 2 gesneden preien
Kruiden
- 3 gesnipperde teentjes knoflook
- 2 eetlepels taotjo
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 eetlepels ketjap
- peper
- zout
- Snijd de kip in stukken en wrijf haar in met peper, zout en gemberpoeder.
- Bak de knoflook in de olie op samen met de taotjo, voeg er de stukken kip aan toe en bak die lichtgeel.
- Snijd de prei overlangs in dunne stukken van ± 3 cm lengte en laat die in de laatste minuten even meebakken.
- Voeg een scheut water toe en de ketjap en stoof hierin de kip tot ze gaar is.
Ik koop een potje taotjo bij de toko. Dit hebben ze niet bij de supermarkt. Taotjo kan je makkelijk lang bewaren in de koelkast.
In Beb’s boek staan nog meer recepten met taotjo, dus ik ga het nog nodig hebben. Ik van taotjo al twee andere gerechten gemaakt:
Voor mijn kipgerecht moeten de stukken kip eerst worden ingesmeerd met peper, zout en gemberpoeder. Ik heb een hele scharrelkip gehaald en netjes in stukken verdeeld.
Eerder op dit blog legde ik al uit dat voor sommige gerechen juist de poederkruiden beter werken dan verse. Dit is zo een voorbeeld. Gemberpoeder plakt goed aan het vlees en geeft precies die wat hete en zoete smaak mee van de gember.
Eerst bak ik de knoflook met de taotjo in wat olie los.
Dan kunnen de stukken kip erbij.
Even dicht schroeien en goed omwentelen in de taotjo. Dan kan de prei erbij. Die heb ik gewassen en in drie centimeter stukken gehakt.
Een scheut water en ketjap erover, roeren en gaar laten sudderen. Kip heeft even nodig. Dus na een half uur tot 40 minuten is het gaar en mals. Ik doe wel de deksel op de pan, zo blijft alles lekker nat en goed heet.
Nu is prei zacht, het kippenvlees valt van het bot en wij hebben inmiddels honger ;-).