Kip met Ketjapsaus

Kip in ketjapsaus, of zoals ik het ken: Ajam Ketjap. Wij proberen steeds minder vlees te eten, maar als we vlees eten, doen we het ook goed. Dit Beb Vuyk’s kip in ketjapsausgerecht is feestelijk en past goed bij de decembermaand. Er gaan nootmuskaat en kruidnagels door. Aan de slag!

Dit recept is genoeg voor 4 personen en is klaar in 1 uur.


Kip in Ketjapsaus # 273 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 236.

Ingrediënten

1 kleine kip van +/- 800 gram
6 eetlepels olie
2 eetlepels azijn

kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
1 theelepel peper
1/2 theelepel nootmuskaat
3 kruidnagelen
2 eetlepels ketjap

Snijd de kip in 4 stukken en wrijf haar in met peper en nootmuskaat. Bak haar in de olie goudbruin. Bak de laatste minuten ook de uien mee tot die geelbruin zijn. Voeg er dan een scheut water aan toe en maak de jus af met de ketjap en de azijn. Stoof de kruidnagelen mee. 


Beb gebruikt een hele kip. Leuk en is zeker leuk voor een kerstdiner, maar ik vind het handiger om pootjes of vleugels te kopen. Koop wel kip met bot, want dat geeft gewoon veel meer smaak.

Ketjap is een van de hoofdsmaken van dit gerecht. Ik ben dol op ketjap ABC. Deze is super zoet door echte Javaanse suiker waar het mee gemaakt is. Ik vind dat passen bij dit kipgerecht. Beb benoemt niet welk soort ketjap door dit gerecht moet. Prima, want ik zou toch voor ketjap manis kiezen (manis = zoet).

Ik wrijf de kipjes goed in met peper en de nootmuskaat. Zelden geeft Beb aan hoeveel peper of nootmuskaat er bij een gerecht gaat, maar dit keer wel. Het zal vast uitmaken in dit recept, dus ik hou met aan haar hoeveelheid.

Ik gebruik trouwens rode ui. Lekker zoetig en wat zacht van smaak dan witte ui.

Ik gebruik mijn gietijzeren pan om de vleugels in op te bakken.

Even de vleugels keren en de uitjes kunnen er ook bij.

Ik giet er warm water bij. Niet te veel. Ik zorg dat de kipjes voor ongeveer een 1/3 onderwater staat.

Dan maak ik de jus af met de azijn en …

… de ketjap. Kip heeft altijd wel even nodig. Ik doe de deksel half op de pan en laat ze zeker 25-35 minuutjes zachtjes sudderen. Dan zet ik het vuur uit en hou de deksel op de pan. Vlees even een 15 minuten op deze manier laten rusten maakt het nog zachter. De sappen kunnen rustig in het vlees trekken en uiteindelijk valt het vlees van het bot.

De azijn en ketjap zorgt ervoor dat je vlees nog zachter wordt. De kruidnagels zorgen voor een extra Kerstsmaakje. Een erg toegankelijk recept. We eten onze kip in ketjapsaus met witte rijst en een simpele atjar van komkommer.

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *