Mungbonen Pap – Bubur Kacang Hijau

Mungbonen Pap - Bubur Kacang Hijau

Mungbonen zijn weer hip en overal te krijgen. In de vega-keuken zie je ze veel voorbij komen. Ken je ze? Waarschijnlijk wel! Het zijn de boontjes waar je taugé van kan opkweken. Maar mungbonen zijn in de Indonesische keuken ook bekend in de vorm van pap: Bubur Kacang Hijau oftewel mungbonen pap.

Elke maand maak ik voor de website en facebook van maandblad Moesson een favoriet gerecht voor één van haar lezers. Via een oproep via facebook laten fans mij weten van welk gerecht ze graag het recept willen hebben. Ik ga dan op onderzoek uit en maak een zo makkelijk en authentiek mogelijk recept.

Deze maand kreeg ik een vraag van de drummer van de (Indo-) band The Streetrollers: Buddy Woudenberg. Hij vertelde me dat hij van zijn moeder vroeger pap kreeg waar die dol op is: bubur kacang hijau. Het recept had ‘ie niet meer, maar hij zou het graag zelf weer eens willen maken.

Bubur kacang hijau maken is niet moeilijk, maar door het voorweken heeft het wat planning nodig. De bonen moeten 12 uur weken namelijk.

Mungbonen Pap

Dit recept is genoeg voor 4-5 porties en klaar in 1 uur (zonder voorweken).

Ingrediënten

 • 175 droge mungbonen
 • 50 gram gula Jawa
 • 50 gram gewone suiker
 • 100 ml kokosmelk (of meer als saus bij het uitserveren)
 • 5 pandanbladeren
 • 1/2 tl zout
 • 450 ml water
 • 10 cm verse gemberwortel

Mungbonen Pap - Bubur Kacang Hijau - Ingredienten

Voorweken mungbonen

Het voorweken van de bonen is belangrijk anders duurt het veel te lang voordat ze gaar zijn. Ik heb mijn 175 gram 12 uur laten weken. Mungbonen voor en na 12 uur wellen

Ze worden een stuk groter na 12 uur in water staan. Hierboven zie je dezelfde hoeveelheid bonen!

Mungbonen 50 minuten koken

Nu kunnen we aan de slag. De bonen kunnen in de pan. Ik voeg er 350 ml water aan toe. Dus niet alle 450 ml (de laatste 100 ml voeg ik aan het eind toe). Ik gebruik het water waarin de bonen hebben geweekt aangevuld tot 350 ml.

Bubur van mungbonen met pandanblad, gember en gula jawa

Ik heb mijn stuk gember geschild en mijn pandanbladeren ontdooid zodat ik er een losse knoop in kan leggen. Zo blijven ze goed tussen de boontjes liggen. Ik gebruik 3 bladeren voor bij de bonen.

Pandanbladeren koop ik bij de toko uit de vriezer. Het is een super lekker kokosgeurend blad dat van een speciale palm komt. Pandan wordt veel gebruikt in toetjes, maar ook in hartige gerechten. Bijvoorbeeld om kip mee te omwikkelen en dan te stoven (ook verrukkelijk).

Gula Jawa haal ik ook bij de toko en dat is suiker van Java dat gewonnen wordt uit de nectar van de palmbloem. Het wordt verkocht in harde schijven. Ik had net niet genoeg dus heb er nog een blokje gewone palmsuiker bijgedaan zodat ik 50 gram had. Ook gaat er nog 50 gram gewone suiker bij.

Ik zie in veel kacang hijau recepten dat ze niet voor al het suiker gula jawa gebruiken, maar de helft een lichte suiker. De pap wordt anders te donker en te stroperig.

De halve theelepel zout kan erbij en de deksel op de pan. Ik breng de bonen aan de kook en doe dan het gas laag zodat het heel rustig kan sudderen. Af en toe (1 keer per 10 minuten) roer ik alles om, zodat mijn mungbonen pap niet aan de bodem kan plakken.

Pap van mungbonen na 50 minuten sudderen

Het begint enorm lekker te ruiken in de keuken! De bedoeling is dat de boontjes mooi zacht worden en dat duurt best lang.

Kokossaus met pandan opwarmen voor mungbonen pap

Ondertussen maak ik alvast de kokosmelk warm met een half kopje water (mijn kokosmelk is best dik).

Kokossaus met pandanblad opwarmen met snufje zout

Twee pandanbladeren en een mespuntje zout doe ik bij de kokosmelk en warm het op. Als ik een paar bubbels zie door het koken, roer ik alles om en het gas uit, met de deksel erop. De pandanbladeren kunnen zo wat smaak afgeven.

50 minuten koken

Terug naar de mungbonen. Na 50 minuten zie ik tijdens een roersessie dat sommigen hun velletjes beginnen te verliezen. Het meeste vocht is opgenomen of verdampt en de pandanbladeren zijn helemaal slap gekookt.

Mungbonen pap na 50 minuten nog 100 ml water erbij

Nu kan de rest van het water erbij, zodat de laatste 10 minuten de bonen echt een papje kunnen worden en niet droogkoken.

100 ml water

Ik roer de laatste minuten alles nog even goed door op gemiddeld vuur, zodat ook de laatste 100 ml water verdampt en de bonen wat schilletjes verliezen.

Nu zie ik dat de meeste bonen beginnen te breken en als ik wat van de mungbonen pap proef (voorzichtig het blijft goed heet!) dan is alles echt lekker zacht geworden, ook de velletjes.

Ik doe het gas uit en laat de pap nog even rusten, ongeveer 2o minuten. Het is toch nog te heet om te eten en zo wordt de pap nog meer pap.

Pap van Mungbonen klaar - Bubur Kacang Ijo

Uitserveren

Ik schep de bonen in een grote schaal en giet er de weer opgewarmde kokosmelk overheen. De meeste bonen hebben nog hun vorm bewaard, maar zijn boterzacht. Ik hou ervan dat ik nog zie wat ik eet. Wil je ze nog papperiger, dan gewoon wat langer laten koken.

We scheppen uit de grote schaal beetjes in kleinere bakjes. De pap is machtig, maar overheerlijk. Dit zijn echt zoete bonen geworden. De smaak van de pandan komt heel goed door net als de Javaanse suiker. Het zout is heel belangrijk. Dat haalt de smaak van de kokos en het suiker naar voren.

Buddy Woudenberg je hebt helemaal gelijk, wat is dit enak!

Het is perfect eten voor koude winterdagen, maar ook overheerlijk voor een warme tropische zomer. Ook dan heeft je lijf goede voeding nodig om te koelen. Dit ga ik zeker vaker maken.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Patricia schreef:

  Hi Pauline, dit ziet er goed uit. Ik wil dit ook als een ontbijt kunnen eten. Kan ik het even in de koelkast bewaren aantal dagen? Dan kan ik daar rekening mee houden wanneer ik het ga maken 😃 😃

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *