Bebotok van Kalfsgehakt

193-bebotok-van-kalfsgehaktPakketjes van kruidig gehakt, gewikkeld in koolbladeren. Wat gezellig. Beb gebruikt groene, savooye- of witte kool. Ik ga voor de pakketjes witte- en spitskool gebruiken. Spitskool is net iets zachter. Mijn moeder komt eten en die vindt een iets zachter pakketje makkelijker eten. Alles voor mama ;-).

Je kan de koolpakketjes ook omwikkelen met pandanblad. Ik koop dat bij de Toko uit de vriezer. De pandan geeft smaak af tijdens het stomen en het is sterk genoeg om goed te blijven zitten.

Eetlepel vulling

Ik gebruik ongeveer een kleine eetlepel gehakt per pakketje. Een halve kilo is genoeg voor zeker 20 pakketjes. Het kost ongeveer 60 minuten om voor te bereiden. Dan nog 20 minuten stomen. Afhankelijk van je stoompan bepaalt hoe snel dat gaat. Ik gebruik een rotan stoommandje. Daar kunnen er zo een 5 tegelijk in.


Bebotok van kalfsgehakt #193 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek uit 1973, pagina 183.

Ingrediënten

 • 1/2 kg kalfsgehakt
 • 1 groene, savooye- of witte kool
 • 1/6 blok santen
 • 2 eetlepels olie

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 2 gesnipperde teentjes knoflook
 • 4 theelepels ketoembar
 • 2 theelepels djinten
 • mespuntje kentjoer
 • citroensap
 • peper
 • zout
 1. Wrijf uien, knoflook, ketoembar, djinten, kentjoer, peper en zout met elkaar fijn en bak ze in de olie tot ze bijna droog zijn.
 2. Meng ze goed door het gehakt.
 3. Pel een groene, savooye- of witte kool en snijd de dikke nerven vlak af tot ze gelijk zijn met de rest van het blad.
 4. Kook de bladeren in ruim water met zout 5 à 6 minuten.
 5. Laat ze uitlekken.
 6. Spreid ze uit en leg op ieder blad, al naar de grootte, 1 à 2 eetlepels van het gehaktmengsel.
 7. Snipper de santen er overheen en vouw het blad dan dicht.
 8. Steek ze eventueel vast met een cocktailprikker.
 9. Stoom de bebotok ongeveer 20 minuten.

193-bebotok-van-kalfsgehakt-ingredienten

Als ik in een recept van Beb een ‘mespuntje kentjoer’ zie staan dan blijf ik altijd wat langer kijken. Het moet dan wel een lekker gerecht zijn. Ik ben gewoon dol op kentjoer. Het geeft die specifieke geur en smaak die ik zo goed ken van oma (en van de Toko ;-). Ik luister goed als Beb schrijft ‘mespuntje kentjoer’ want te veel kentjoer verpest het recept. Deze wortel is al snel overheersend.

Bij mijn Islamitische slager vraag ik om een pond kalfsvlees even door de gehaktmolen te draaien. Dat is geen probleem. Bij de supermarkt kan ik niet zomaar kalfsgehakt krijgen. Ook heb een mooi wit kooltje gevonden, met nette ronde bladeren. Ook die werken denk ik goed voor Beb’s bebotok.

193-bebotok-tjobekZo even de uien en knoflook in de cobek en dan de kruiden erbij. Wat een heerlijke combinatie van ketoembar, djinten en kentjoer. Ik ben niet zuinig met zout (zeker 1,5 theelepel) want het moet een pondje vlees op smaak brengen. Ik doe bij het gehakt zeker 2 theelepels peper.

193-bebotok-tjobek1Ik probeer de boemboe goed fijn te wrijven. Het moet zo door het rauwe gehakt heen dus dan heeft het goed de kans om te mengen. Zo is ‘ie klaar om droog te worden gebakken in de pan.

193-bebotok-boemboeDe bebotok mag niet te nat worden want dan loopt al het lekkers uit de pakketjes. Daarom zegt Beb denk ik dat de boemboe goed drooggebakken moet worden. Prima want het ruikt zo lekker ;-). Ik bak de boemboe ongeveer een minuut of 10 op een laag vuurtje. Het moet natuurlijk niet verbranden dus ik blijf roeren.

193-bebotok-gehakt

Nu kan de boemboe door het gehaktmengsel. Pas op want je mengt de warme kruidenmix door rauw gehakt. Zoiets kan je niet lang bewaren. Wil je de bebotok een dag van te voren maken, dan moet de boemboe eerst helemaal koud zijn voordat het door je rauwe gehakt gaat.

Citroen

Beb zegt niet wanneer er citroen bij moet, maar dat doe ik nu. Ik knijp een kwart citroen uit boven de bak en meng het nog even goed door.

Je denkt misschien wat weinig boemboe voor zo een hoeveelheid gehakt, maar dat is niet zo. Het is precies de juiste verhouding.

193-bebotok-witte-kool-bladeren

Zo nu de koolbladeren. De witte kool is een stuk steviger dan de spitskool. Leuk om de pakketjes met allebei uit te proberen. Ik snijd de onderkant recht af zoals Beb beschrijft.

193-bebotok-spitkool-bladeren

Spitskoolbladeren hebben een best stevige nerf in het midden. Die ga ik niet gebruiken want dan wordt het pakketje vouwen zo moeilijk. Ik snijd de nerf eruit.

193-bebotok-wittekool-bladeren

 Ik kook de witte kool bladeren 5 minuten en de spitskool bladeren 3 minuten. Ik gebruik mijn wadjang (wok), maar het kan natuurlijk in elke pan.

193-bebotok-gehakt-lepelDaar gaan we. Leuk om hiervan pakketjes te vouwen. Ik doe een lepel gehakt in het gekookte blaadje en vouw ‘m telkens op dezelfde manier dicht. Zo lijken ze op elkaar.

193-bebotok-vouwen-wittekool

Vergeet niet wat santen bovenop te strooien. Ik vouw het blad goed dicht en prik het vast met een cocktailprikker. Ook gebruik ik keukengaren als afwisseling. Het staat zo leuk.

193-bebotok-gehakt-spits

De spitskool is wat groter en slapper. Die vouw ik net iets anders. Beetje uitproberen dus.

193-bebotok-pakjes-spitskoolZo, ze zijn klaar om gestoomd te worden. Ik vind mijn stoommandje zo gezellig, ook al kost het wat meer tijd (ik kan er maar een paar tegelijk doen).
193-bebotok-stoommandIk stoom alle bebotok 20 minuten. Dan zijn ze door gaar. De koolbladeren worden niet te slap. In tegendeel, ze blijven goed in vorm.

Ik vind de bebotok erg lekker. Het is een knapperig hapje met van binnen geurig gehakt. De santen maken het romig en zoet. Wat een leuke pakketjes. Je kan er extra veel maken en die de volgende dag in de stomer nog even opwarmen (3 minuten). Perfect als borrelhapje ook ;-).

Andere bebotok zien? Ik heb meerdere recepten op dit blog staan.

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboek

Zelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. C.A. von Krievenbergh schreef:

  Heel makkelijk om te maken , heb het et gemaakt en ben nu een paar aan het stomen om het te proeven.

  Leuke pagina met veel recepten, Pisang susu.

  Carol Ann

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Beste Carol Ann, wat ontzettend leuk om te horen! Ja niet moeilijk he de bebotok. En zo lekker ook. 😉 Die santen maken veel verschil. Hoe smaken ze? Liefs en leuk dat je Pisang Susu hebt ontdekt. Elke week komen er twee nieuwe recepten bij 😉 Liefs Pauline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *