Spekkoek

572-spekkoek-af-koudHet lijkt een hele klus zo een spekkoek en toch valt het me achteraf mee. In totaal heb ik over deze spekkoek 1,5 uur overgedaan. Het is niet zo dat je tussendoor iets anders kan doen. Het is ook echt 1,5 in de keuken ;-). Maar dat is juist leuk.

Spekkoek heet in Indonesië lapis legit of spekuk. De Duitse Baumkuchen is waarschijnlijk de inspiratie geweest voor een Spekkoek. ‘Hij is herkenbaar door zijn gouden (jaar)ringen, wordt zelfs in Japan gegeten en heeft een wel héél speciale bereiding’: lees meer hierover op Culy.nl.

Dit recept van Beb Vuyk is voor een flinke spekkoek van 26 cm doorsnee. Ik snijd ‘m graag in dunne plakken, want het is erg rijk. Je kan er dan makkelijk 10 mensen van laten eten.


Spekkoek #572 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 444

Ingrediënten

 • 100 gram bloem
 • 7 grote eieren No. 7 of 10 kleine No. 3
 • 500 gram boter
 • 250 gram basterd- of poedersuiker
 • 10 theelepels kaneel
 • 5 theelepels fijne anijs
 • 3 theelepels nootmuskaat
 • 3 theelepels nagelgruis
 • 3 theelepels gemalen cardamom
 • 2 eetlepels koffieroom
 • zaadjes geschrapt uit 1 stokje vanille of 5 theelepels vanille suiker
 • zout

Roer de boter met de vanille en de helft van de suiker tot een glanzende massa.

Scheid de eieren in dooiers en eiwit.

Klop de dooiers schuimig met het restant suiker en klop daarna het eiwit stijf.

Roer vervolgens het boter-vanille-suikermengsel luchtig door elkaar met het geklopte eiwit en de schuimig geroerde eierdooiers.

Zeef er de bloem en het zout doorheen en schep het met de melk nogmaals goed om en om.

Verdeel dit beslag over 2 kommen in gelijke hoeveelheden.

Voeg aan één kom de kruiden toe. Dit beslag wordt beige-bruin, het andere blijft lichtgeel.

Boter een springvorm van ongeveer 27 cm doorsnee goed in.

Schep hierin een dun laagje van het lichte beslag.

Schuif de vorm op het bovenste rooster onder de grill, die op zijn hoogste stand moet worden gesteld.

Als het beslag gaar is wat na enkele minuten het geval is, wordt eenzelfde dun laagje van het ,bruine’ beslag op de gare laag aangebracht.

Deze handeling herhalen tot al het beslag op is. Nadat 5 á 6 laagjes zijn aangebracht moet de springvorm op het lagere rooster gezet worden.

De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is. In plaats van een grill kan de spekkoek ook gebakken worden in een oven met aparte onder- en bovenwarmte.

Breng de oven op een temperatuur van 125°C. Zet de springvorm met het eerste dunne laagje in de oven en schakel de onderwarmte uit. Bak verder de koek als in een grill.


572-spekkoek-ingredientenDe lijst van specerijen is aanzienlijk. Toch zijn het allemaal poederkruiden die je gewoon bij de supermarkt kan halen. Nagelgruis is trouwens kruidnagelpoeder. De combinatie ruikt als kerst of als Sinterklaas (pepernoten). Spekkoek is heel vol, heel rijk en heeft veel smaak.

Ik volg het recept nauwgezet. Ik heb alleen gekozen voor een vierkante vorm. Lijkt me handig voor invriezen (want dat kan zo goed met spekkoek). De oppervlakte van mijn vorm is iets groter (26×26 cm). Ik maak een dunne spekkoek. Mooi vind ik, extra chique. Maar een rondvorm van 26 centimeter zorgt voor een kleinere, maar hogere cake. Ook heel mooi.

572-spekkoek-mix-boter

Loulou helpt met het mixen van de boter. Dat is een te zware klus met de hand. De boter is op kamertemperatuur, maar we gebruiken uiteindelijk een mixer om het glad te krijgen. Het is ook maar liefst 500 gram boter!

572-spekkoek-eitjes-scheidenHet scheiden van de eitjes is een leuk werkje. Zorg ervoor dat je eiwit niet in aanraking komt met vet. Gebruik metalen schalen die super schoon zijn. Helemaal vetvrij. Zorg dat je de eitjes netjes scheidt, anders schuimt je eiwit niet goed door het vet van het eigeel. Gebruik ook geen rubberen spatels om mee om te roeren. In het rubber blijft vet achter.

Ondertussen zet ik nu alvast de oven aan op de hoogste grilstand (bij mij is dat 250 graden).

Dan nu alles mixen. De eierdooiers met de helft van de suiker opkloppen tot ze lichtgeel zijn en twee keer in volume toegenomen. Mix daarna op hoge snelheid ook het eiwit. Gebruik goed schoongemaakte klutsers en mix tot dat je stijve pieken kan maken. Mix de boter ook goed tot een glimmend beslag.

Dan mag alles door elkaar. Schep bij de boter voorzichtig het eigeel en eiwit. Blijf door scheppen tot het goed gemengd is. Mijn beslag bleef een beetje lobbig, maar dat was voor het eindresultaat helemaal niet erg. Verdeel over twee even grote schalen.

572-spekkoek-beslagjesIn een schaal voeg je alle kruiden toe. Het zijn heel wat poeders die door het beslag gaan. Het maakt het beslag wat dikker zelfs. Maar het klopt, alles moet erdoor. Het ruikt inmiddels al heel lekker in huis.

572-spekkoek-mix-bruinbeslagGoed doorscheppen zodat het beslag mooi egaal bruin is. En dan kan het bakken bijna beginnen.

572-spekkoek-mix-bruinbeslag1

Ik vet mijn bakvorm goed in. Op de bodem leg ik bakpapier zodat de boter er niet uit lekken kan. Dat helpt goed. Ik klem het bakpapier om de onderkant en klik dan de vorm dicht. Zo zit ‘ie goed vast.

Je eerste laag kan gesmeerd worden. Om ongeveer even dikke lagen te krijgen tel ik het aantal lepels dat ik op de bodem schep. In mijn geval 3 volle eetlepels. Met de bolle kant van de lepel strijk ik het glad. Het hoeft allemaal niet perfect. Door het opwarmen wordt de laag nog wat gladder. Ook turf ik het aantal lagen tijdens het bakken. Want je vergeet waar je bent en je kan ook niet checken.

Dan zet ik ‘m 5 minuten onder de gril (zo dicht mogelijk erbij, maar wel dat ik er nog op kijken kan). Ik draai de hitte iets terug naar 200 graden. Anders verbranden de randjes te snel. Iedere oven is anders. Uitproberen dus – zelfs tijdens je spekkoek. Maar de laagjes hebben per keer niet lang nodig. Het gaat echt om een paar minuten. Als de bovenkant bruin kleurt, kan je laag eruit.

572-spekkoek-laag1Schep nu evenveel bruine beslag bovenop de witte. Het beslag zal al een beetje smelten door de warme vorm, dat is prima. Het verdelen gaat dan makkelijker. Alles plakt aan je lepel en het lijkt even of je nooit een mooie laag zal krijgen. Heb geduld. Langzaam snelt je beslag en wordt het verdelen een stuk makkelijker.

572-spekkoek-laag-bruin-natZo mooi hoe je alle kruiden erin ziet zitten. Het ruikt zo goed. Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat je het echt moet proberen ;-).

In het recept staat dat bij laagje 5 of 6 je de vorm midden in de oven moet zetten, niet meer direct onder de gril. Bij 6 laagjes is mijn cakebeslag op. Dat komt omdat ik een grotere vorm heb gekozen. Ik zet de laatste laag midden in de oven en laat de gril op 200 graden. Langzamer (minuut of 7) maar wel zeker wordt ook de laatste laag prachtig bruin. Ik geloof dat mijn spekkoek klaar is. 😉

572-spekkoek-gaarMijn laatste laag is bruin. Lou test even of de cake helemaal door en door gaar is. Ja hoor, prima. Eerst laten afkoelen en dan eindelijk: tijd om te proeven nog half warm. Oef, lekker!

572-spekkoek-opmes

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Anita Boer-Flissaard schreef:

  het is inderdaad niet moeilijk maar je moet er wel genoeg tijd voor uittrekken. Met het recept van mijn moeder zaliger ben ik ongeveer 55 minuten bezig. Ik ga jouw recept ook een keer proberen hoor, leuk. Hart. groet.
  anita.

 2. sa schreef:

  Gezouten of ongezouten boter, heb ook zo een receptje gemaakt, helaas met ongezouten boter. Maar er mist iets weet alleen nog niet wat..

 3. Joyce schreef:

  Hai Pauline,
  Heb je ook een recept voor spekkoek pandan ?
  Kan ik de boter en koffieroom vervangen voor lactosevrij ? Deze zijn wel te verkrijgen in de winkel!
  Dankjewel alvast voor je antwoord
  Groetjes
  Joyce

 4. Monique schreef:

  Hallo! Bedankt voor het delen vh recept! Ik heb een vraagje. Hoe komt het dat mijn spekkoek erg cake achtig smaakt en niet zo lekker nattig zoals het hoort? Ik heb hem gemaakt met het recept van Rutgerbakt.nl
  Ik hoor het graag!
  Gr. Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *