Sambal Djeroek (citroen)


Een makkelijke sambal citroen. Vers en zurig. Ik gebruik niet de cobèk (vijzel), maar mijn staafmixer. De bedoeling van een sambal citroen is simpel, maak een sambal oelek of sambal trassi (met garnalenpasta) en meng daar wat citroen door.

Deze sambal citroen is overheerlijk bij een soto ajam.


Sambal djeroek (citroen) # 19 uit Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk, pagina 58.

Ingrediënten

5 lomboks
1 theelepel zout
sap van 1/4 citroen

Maak sambal oelek of terasi en meng er het citroensap goed doorheen. Deze sambal is ook in de koelkast, niet lang houdbaar.


Een sambal oelek en sambal trassi heb ik al eerder gemaakt. Klik op de links hoe je deze supersimpele sambals maakt.

Ik heb 2 lomboks (die kleine hete pepers die je bij de toko kan krijgen) en 3 Spaanse pepers voor mijn sambal citroen gebruikt.

De Spaanse pepers zijn over het algemeen iets minder heet dan de lomboks en door de grootte goed fijn te krijgen met de staafmixer.

Door de citroen kleurt het rood nog feller. Zo mooi!19-sambal-djeroek2

Ik heb tijdens het mixen een theedoek over de staafmixer gelegd. De sambal kan spatten.

Het voordeel van een cobèk of vijzel is dat je makkelijk een kleine hoeveelheid kan maken; genoeg voor 1 of 2 maaltijden.

De staafmixer heeft best wat pepers nodig om een gladde saus te maken. Wel weer leuk om in kleine jampotjes mee te geven aan de gasten ;-).

Deze zelfgemaakte sambal kan je niet lang bewaren. Zorg daarom dat je altijd een schone lepel gebruikt als je sambal nodig hebt. Natuurlijk moeten de potjes waarin je de sambal wilt bewaren super schoon zijn (ik kook ze altijd uit zo een minuut of vijf).

Vul je de nog super hete potjes direct met de net gemaakte sambal en je draait de deksel erop, dan trekt het geheel vacuum en kan je het ook langer bewaren.

Ook vries ik altijd sambal in. Zo heb ik verse sambal bij de hand en kan ik bepalen hoeveel ik ontdooi afhankelijk van het aantal eters ;-).

Deze ijsklontbakjes zijn superhandig. Als ze bevroren zijn, dan druk ik ze eruit en doe ze opnieuw in een ‘ziplock’zak in de vriezer. Zo kan ik mijn ijsbakje opnieuw gebruiken.

 



Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. AEM schreef:

    Ik ben een hollandse vrouw en getrouwd met een indo. Ik maak al 50 jaar Indische eten en kook alles wat in de kookboeken of op het internet te vinden is. Ook heb ik Indische koken geleerd van mijn man zijn Tante . Ik ben gek op Indische eten. Bedankt voor de lekkere recepten. mvrgr.

    • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

      Wat ontzettend leuk om te horen! Mijn moeder leerde ook Indisch koken van haar schoonmoeder. Dank voor uw lieve reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *