Chinese mie-soep met visballetjes (Bakso-mie)
Bakso! Wie kent het niet. Je kan het maken met vlees of vis. Dit is de vis-versie. Officieel heet het dan Hiewan, maar Beb Vuyk noemt het in haar kookboek gewoon Bakso.
Ik ben dol op visballetjes. Enthousiast ga ik aan het werk, maar helaas mislukt het vreselijk. Dat klinkt niet heel hoopvol, maar ik heb geëxperimenteerd en ik ben eruit. Ik heb wel de bereidingswijze van het originele recept moeten aanpassen.
Visballetjes
Het probleem is dat het vismengsel voor de balletjes veel te nat blijft als ik het recept van Beb volg. Misschien ligt het aan de vis of de manier waarop die nu wordt geconserveerd ten opzichte van 1973 (toen Beb haar boek schreef).
Mijn balletjes vallen uit elkaar in de soep. Ik heb toen meer maizena toegevoegd maar dat werkt niet. De balletjes worden veel te melig (natuurlijk). Ik gebruik kabeljauw uit de vriezer (volgens Beb’s recept kan dat). De visjes blijven na ontdooien en uitlekken te nat om er nette balletjes van te maken.
Na een zoektocht online heb ik vier dingen aan het recept van Beb veranderd:
– eiwit weggelaten
– vette vis (zalm en schol) in plaats van kabeljauw gebruikt
– met staafmixer de vis fijngemaakt voor een gladde vispasta
– gekookte visballetjes in ijswater laten afkoelen
Nu werkt het super en heb ik een heerlijke soep kunnen maken.
Dit recept is zeker genoeg voor 4 personen als lunch bijvoorbeeld. Klaar in 50 minuten.
Hieronder Beb’s recept voor bakso-mie. Daar waar ik het anders doe, heb ik aangegeven.
Chinese mie-soep met visballetjes (Bakso-mie) #129 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 133.
Ingrediënten
1 liter visbouillon, eventueel kippebouillon van bouillontabletten
200 gram kabeljauwfilets (mag uit de diepvries) – ik gebruik hier zalm en scholfilets
1 eetlepel maizena
1 eiwit – eiwit laat ik weg
100 gram mie
Kruiden
sap van 3 teentjes knoflook
1/2 theelepel vetsin – ik gebruik geen vetsin
1/2 theelepel suiker
2 eetlepels fijngehakte selderie
zout
peper
Bereiding volgens Beb Vuyk:
Hak de kabeljauwfilets zo fijn mogelijk of draai ze door de vleesmolen. Vermeng ze met de maizena, het eiwit, suiker, zout, peper naar smaak, vetsin en het knoflooksap. Draai er balletjes van ter grootte van een flinke knikker. Het makkelijkst gaat het als men de handen met een weinig maizena of bloem bestuift of met natte handen.
Breng de bouillon aan de kook. Doe er de balletjes bij en laat ze zachtjes koken tot ze boven drijven. Schep ze uit de bouillon, voeg er de voorgeweekte mie aan toe. Laat de soep 2 à 3 minuten doorkoken, warm de balletjes erin op en roer de selderie voor het opdienen erdoorheen.
Dien ze op met ketjap en partjes citroen.
Bereiding volgens Pisang Susu
De visballetjes zijn qua kruiden erg makkelijk. Ze bestaan uit knoflook, peper, zout en suiker. Omdat ze gekookt worden in een visbouillon krijgen ze nog meer smaak.
Op de foto staat eiwit, maar dat laat ik weg voor mijn versie van visballetjes.
Dit is hoe ik ze maak. Ik haal zalm en scholfilets. Lekker om een wat vettere vis te gebruiken. Het geeft veel meer smaak en je draait er makkelijk balletjes van.
Geen eiwit
Het eiwit laat ik weg uit het recept. De balletjes blijven er te nat door en vallen uit elkaar in de soep. Ik doe alles in een kan: vis, knoflook, peper, zout en een eetlepel maizena. Dan de staafmixer erop. Dit kan natuurlijk ook in een keukenmachine.
Ik mix de vis tot een gladde pasta. Ondertussen maak ik een liter bouillon van een visbouillonblokje.
Met een lepeltje laat ik stuk voor stuk de balletjes in de zacht pruttelende bouillon glijden.
Nu een paar minuten zachtjes koken, totdat ze bovendrijven. Dan kunnen ze eruit.
Ik laat ze in ijswater afkoelen. Hierdoor blijven de balletjes zacht en worden ze niet droog.
Vlak voor het opdienen kan de mie in de bouillon. Dat hoeft maar een minuut zachtjes te pruttelen.
Dan kunnen de visballetjes er bij om opgewarmd te worden. In Beb’s recept gaat er dan nog selderie door. Ik vind bakso ook verrukkelijk met koriander. In een kom doe ik wat ketjap en een paar druppels citroensap.
Makan! De bakso is heerlijk zoutig en de visballetjes proeven heel vers en sappig. De perfecte lunch.
Voor sambal in je bakso check de sambalgerechten op deze site.
[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]
Hoi,
Alternatief recept, hoewel Bep het dus wel goed had in grote lijnen. Overigens dep je de vis wel goed droog? Diepvries vis bevat heel veel water in het verwerkingsproces. Verse kabeljauw is ook een optie natuurlijk. Waar het omgaat is dat je de massa bindt indien je overgaat naar het volgende kookproces.
Het recept: Ontdooi de diepvries kabeljauw (400 gram), snijd en pureer deze zo fijn mogelijk tot een “saus” consistentie, meng in een beslagkom; 1 eiwit van een middelgroot ei, 1 theelepel zout, 2 theelepels maizena – dit is noodzakelijk om dus te binden ander loopt de saus in je frituur uit elkaar -, en voor de smaak 2 theelepels sesamolie.
Meng de massa goed in de beslagkom met je schone handen, en pak de massa op als het een compacte massa is en gooi deze terug in de beslagkom. Doe dit een paar keer om de overtollige lucht in de massa te verwijderen.
Rol er balletjes van, zet een ruime pan met koud water op en breng aan de kook. Voeg de visballetjes toe, en pocheer tot dat ze boven komen drijven en gaar zijn.
Tip; bouillon kan je dus naar smaak aanpassen waardoor de visballetjes dus kunt aanpassen aan je gewenste gerecht. Alleen in water koken; als het echt niet anders kan of het recept het eist; water is smakeloos en onttrekt smaak..
Succes!
He Robin, wat goed te horen. Dank je wel voor de tips!
Hoi Pauline,
Ten eerste; volgens mij kan je zalig koken en maak je de meeste lekker gerechten. Door te doen en af en toe fouten te maken en te delen met andere krijg je het in de vingers; perfect in de vingers!!
Ten tweede vind ik je site ontzettend leuk, kleurig en smakelijk, lekker divers, en het spreekt denk wel iedereen aan. Dus ik mag hopen dat iedereen zo iets bijdraagt zodat jouw rijsttafel uiteindelijk; onovertreffelijk wordt!
Groetjes,
Robin