Sambal Taotjo

Taotjo, ken je het? Het zijn gefermenteerde sojabonen. Ik moest het opzoeken hoor. Beb’s recept #39 is een sambal taotjo. Twee eetlepels van het sojabonenmengsel gaat door de sambal (en nog een paar andere ingrediënten).

Ik heb een potje taotjo gekocht bij de toko. Het ruikt heel hartig; een beetje als maggi of marmite. Het smaakt inderdaad naar sojaboontjes maar dan lekker zout.

Ik hou er wel van om aan een sambal veel ui of tomatenpuree toe te voegen. Daardoor wordt de saus iets milder, maar vind ik dat de pepers beter te proeven zijn. Ik ben daarom juist dol op de wat complexere sambals van Beb zoals sambal Boet, of sambal malaka.  En nu ook op deze sambal taotjo.


Sambal Taotjo #39 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 68

  • 10 fijngesneden lomboks
  • 100 gram fijngesneden ui
  • 3 teentjes fijngesneden knoflook
  • 5 stuks kemiri
  • 1 theelepel Javaanse suiker
  • 1 theelepel terasi
  • 2 eetlepels taotjo
  • asem ter grootte van een walnoot
  • 3 eetlepels olie
  • zout
  1. Stamp de gepofte kemiri fijn.
  2. Wrijf uien, knoflook, terasi, zout en suiker samen met de kemiri.
  3. Braad dit mengsel in de olie op.
  4. Voeg er, als de uien geel zijn, de lombok en de taotjo aan toe.
  5. Afmaken met asemwater, gemaakt van de asem met 3 eetlepels warm water. Deze sambal moet enigszins vochtig blijven.

Ik gebruik dit keer gemengde pepers. Een paar gele Spaanse, en wat groene en rode rawit. Rawit is een stuk heter dan de grote Spaanse pepers, maar door de uien, kemirinoten en suiker wordt deze sambal in totaal weer wat milder, dus hij kan wel wat pit gebruiken.

Kemiri zijn noten die – als je ze vers wilt gebruiken- wel moet roosteren, anders zijn de licht giftig. Ik koop een potje bij de Toko. Dan zijn de noten al geroosterd en fijngemalen.

Trassi is een plak gefermenteerde garnalen; te krijgen in de supermarkt en asem is tamarinde. Dat koop ik ook in een potje, omdat dat al gefilterd is.

Ik gebruik niet veel zout (minder dan een halve theelepel) omdat de taotje al zout is. Zout is wel handig voor het vijzelen in de cobek straks. Dat helpt met het fijnmalen.

Wil je nu toch de sambal wat minder heet maken, haal dan niet alleen de zaadjes uit de pepers, maar ook de zaadlijsten. Dat zijn die witte gedeelten waar de zaadjes aan vast zitten.

Ik wrijf uien, knoflook, terasi, zout en suiker samen met de kemiri in de vijzel (cobek) fijn. De pepers hoeven bij deze sambal niet mee gewreven.

Even goed het mengsel uit de vijzel opbakken.

Dan mogen de fijngesneden pepers en de taotjo in de pan.

Als mijn pepers even zijn meegebakken, dan giet ik de aangelengde asem erbij. Dit maakt de sambal direct wat nat en dat is goed. Ik laat het nog wel een paar minuten wat indikken. Maar Beb schrijft duidelijk dat het wat nat mag blijven. Dus ik ga mijn potje vullen.

Voordat ik mijn pot vul heb ik alles eerst heel goed uitgekookt. Ik zorg dat het potje nog heet is, net als de inhoud, als ik ‘m vul. Op deze manier trekt het vacuüm en is de sambal lekker lang houdbaar – vaak maanden. Maar bij mij alleen niet.. ik eet zoiets in een week weg ;-).

De sambal is veel meer een saus geworden door de taotjo. De extra bonen zorgen dat alles wat zouter en minder heet is. Ik heb mijn taotjo al gegeten op een boterham met pindakaas en op een cracker met sesampasta. Oja en ook op een pannenkoek… haha. Erg lekker.

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *