Roedjak

Roedjak is een zoet-hartige mix van groenten en fruit met een licht pittig sausje. Roedjak is heerlijk bij Indisch eten. Het blust goed heet eten en ik ben dol op de zoet-hartig combinatie. De Roedjaksaus is prima zelf te maken.

Ik heb geen ananas gebruikt of kruisbessen. Dat mag volgens Beb, want in Indonesië gebruiken ze er allerlei vruchten voor, zo schrijft ze. Leuk om uit te proberen met wat er in de winkel ligt.

Dit recept is genoeg voor 6 personen (rudjak wordt geserveerd als bijgerecht) en is klaar in 30 minuten.


Roedjak #576 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek. pagina 447.

Ingrediënten

1/4 komkommer
2 bijna rijpe appelen
1/2 ananas
100 gram kruisbessen (niet te rijp) of 100 gram afgeriste aalbessen

Voor de saus

2 theelepels sambal oelek of sambal terasi
2 á 3 eetlepels geraspte Javaanse suiker
1 á 2 eetlepels zoete ketjap
1 á 2 eetlepels water
mespuntje zout
1 eetlepel keuken-tamarinde

Wrijf de sambal met de suiker, zout en tamarinde tot een brij. Maak haar af met de ketjap en een weinig water. Schil de vruchten en de komkommer. Snijd ze met uitzondering van de kruisbessen in grove schijfjes en meng ze door de saus. De vruchtenvariaties zijn in Indonesië oneindig. Men kan de in dit recept opgegeven vruchten varieëren met halfrijpe tomaten en halfrijpe pruimen.


Voor keuken-tamarinde gebruik ik gewoon de asem die ik ook bij andere gerechten gebruik. Asem of tamarinde wordt verkocht bij mijn Toko en is al gefilterd.

Javaanse suiker (gula jawa) kan je als kristalsuiker kopen of in harde blokken. Ik heb mijn harde gula jawa in stukjes gesneden.

Ik heb ook bosbessen gekocht. Het staat zo mooi bij de andere kleuren. Dus die gaan erdoor. Evenals een tomaatje.

Je kan sambal oelek of sambal trassi gebruiken door de saus. Ik ga zeker voor sambal trassi. Dat is gewoon het lekkerst en meest gewaagde smaak ;-).

De sambal, Javaanse suiker en zout wrijf ik fijn. Ik heb geen sambal trassi over, dus ik snij een peper fijn en doe een blokje trassi (ongeveer 1 theelepel) in mijn vijzel.

Nu kan de tamarinde erdoor, twee eetlepels water en de zoete ketjap. Ik gebruik ketjap manis ABC. Die vind ik het lekkerste. Moet je zien wat een gladde saus. Ik proef om te kijken of de combinatie zout, zuur, zoet goed genoeg is.

Ik snij de appels en komkommer in evengrote stukjes. Ik schil ze allebei zodat de saus er goed in kan trekken.

Nu is het een kwestie van de saus bij de inhoud scheppen. Ik zorg dat het goed wordt verdeeld. Ik doe het expres in een pot, zodat de deksel er zo op kan en ik het goed om kan schudden. Dan gaat de pot de koelkast in.

We eten hier vanavond al van, maar morgen is het zeker nog lekkerder. De smaken zijn dan goed in alle komkommer en appel getrokken.

De combinatie met bosbessen is best gek, maar lekker (zoet). Het tomaatje vind ik er heerlijk doorheen. En kijk nou hoe mooi het samen kleurt.

We eten de roedjak vanavond met vis (makreel) en nasi kunning (gele rijst).

Print Friendly, PDF & Email
Delen?
Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookShare on StumbleUponShare on TumblrShare on RedditEmail this to someone

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *