Martabak Telor

Martabak telor

Martabak Telor

Voor Indisch maandblad Moesson mag ik de lievelingsrecepten van hun lezers uitwerken, zoals deze martabak telor.

Dini  zegt bijvoorbeeld: 

ik heb nog nooit Martabak gemaakt, wel eens een filmpje bekeken maar dat was echt zó veel werk….kan dat ook wat simpeler?

Bekijk hier alvast mijn simpele martabak telor versie in een video, of lees verder en krijg het recept in tekst en foto’s.

Martabak telor

In Indonesië eet je martabak op straat. Zowel zoet als hartig. Vaak wordt hartig en zoet bij de dezelfde straatverkoper verkocht. De zoete versie, martabak manis, wordt ook terang bulan genoemd.

De hartige soort is martabak telor en wordt vers voor je gemaakt. Het deeg wordt uit elkaar gemept door het behendig op een vlakke ondergrond te slaan. Als het superdun is, wordt het direct in een platte pan met hete olie gefrituurd en, terwijl het in de olie ligt, gevuld met een gekruid ei-gehakt en dichtgevouwen.

Martabak gefrituurd in een mandje

Geschiedenis

Waar martabak precies vandaan komt is niet zeker. Het zou een verbastering kunnen zijn van mutabbaq(مطبق) dat in het Arabisch ‘gevouwen’ betekent en verwijst naar een soort brood dat in een pan wordt gebakken. Of het woord is ontstaan in India en komt van mutabar, dat staat voor ei-brood.

Zelf maken

Voor onze martabak ga ik voor een Indonesische versie. Daar zit meestal gehakt in van rund, kip of schaap, uien, eieren, zout en soms aardappels. Ook worden er vaak curry kruiden doorgedaan (heel Indiaas dus).

Ik ga dat ook doen en voeg er zelfs een 1/2 theelepel kardemoen bij. Dat is lekker fris bij de andere kruiden en geeft een Arabisch tintje aan de martabak. Heerlijk.

Handzame snacks

Het is een spectaculair gezicht hoe martabak wordt bereid, maar dat ga je thuis niet zo makkelijk nadoen. Ook zijn de martabaks op straat groot en het kan een hele maaltijd zijn. Ik ga liever voor handzame snacks. Dit is makkelijker te maken en leuker om te serveren.

Het deeg flinterdun krijgen is bijna alleen mogelijk door het op een gladde ondergrond te slaan. Dat proces is leuk om te leren, maar geeft geen antwoord op de vraag van Dini: ‘…kan het ook wat simpeler’? Ik gebruik daarom goede kwaliteit loempiavelletjes. Op deze manier is het de perfecte snack voor een koude Kerstmiddag of avond. Hij gaat bij mij op mijn lijstje!

Martabal Telor: dit recept is genoeg voor 15 stuks martabak en is klaar in 1 uur.


Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 250 gram gehakt
  • 100 gram prei
  • 50 gram rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 lente ui
  • loempiavellen uit de vriezer
  • schoteltje melk

Kruiden

  • 15 gram verse gember
  • 1 theelepel ketoembar (korianderzaad)
  • 1/2 theelepel koenjit (geelwortel)
  • 1/2 theelepel jinten (komijnzaad)
  • 1/4 theelepel kardemoen
  • 1 theelepel zout

Ingredienten Martabak

Bereiding

Allereerst haal ik mijn loempiavelletjes uit de vriezer. Ze hebben even nodig om te ontdooien.

Martabak Loempiavellen

Zo gauw ik ze één voor één los kan trekken, leg ik de stapel velletjes onder een klamme theedoek. Ze drogen anders snel uit.

Loempiavellen ontdooit

Ik bak het gehakt op in een eetlepel olie met een fijngehakte teen knoflook, fijngehakte verse gember en de helft van het zout.

Gember en knoflook in de pan

Ik zorg dat het gehakt gaar is en haal het van het vuur zodat het wat af kan koelen.

Vulling van ei en gehakt

De 4 eieren klop ik goed los en voeg er dan de fijngesneden prei, ui en lente ui door, samen met de ketoembar, jinten, kunjit, kardemoen en de rest van het zout.

Nu het gehakt wat is afgekoeld kan het door het eibeslag. Ik schep alles goed door, zodat de ingrediënten goed bedekt zijn met eibeslag.

Vouwen

Mijn loempiavelletje is nu ontdooit; we kunnen vouwen. Ik leg het vel als een ruit op mijn plank en gebruik een kleine sauslepel (wat dieper dus) om een schep vulling iets onder het midden van de ruit te leggen.

Vouwen van Martabak

De sauslepel zorgt ervoor dat er precies genoeg ei en vulling in de martabak gaat.

Sauslepel gebruiken om loempiavellen te vullen

Nu vouw ik de onderste punt tot over de helft, maar niet helemaal tot bovenaan: zie hieronder.

Dichtvouwen martabak

Dan gaan de linker- en rechterkant over het midden.

Dichtvouwen martabak van links naar rechts

De bovenste punt even nat maken met een paar vingers melk.

Loempiavellen dichtplakken met melk

Dan de punt naar benedenvouwen, zodat het pakketje vierkant wordt en er nog een punt uitsteekt.

Pakketje martabak kleine rechthoek

Dan de martabak omkeren en van boven dichtplakken.

Martabak vlak voor frituren

Ook het linkerpuntje met wat melk vastzetten. Op deze manier is de vulling goed ingesloten.

martabak pakketje

Ik werk goed door, zodat de pakketjes niet te lang liggen. Het loempiadeeg blijft best lang stevig, maar op een bepaald moment gaat het velletje plakken en bestaat de kans dat je het kapot scheurt.

martabak op een bord

Mijn olie moet heet zijn, maar vooral niet te. Zo een 160 graden is goed. Te heet vergroot de kans dat je martabak knapt.

Frituren martabak pakketjes

Ik bak de martabak in een paar minuten goud-bruin. Het luchtige pakketje blijft drijven, dus heeft wel halverwege hulp nodig bij het keren.

Martabak klaar om te eten

Als ze mooi van kleur zijn laat ik ze even uitlekken in een vergiet en dan warm opdienen.

Serveer martabak met een komkommersalade

Bij martabak is een atjar een fijn bijgerechtje.

Ik maak een snelle komkommersalade met rode ui, peper, zout, rijstazijn en rietsuikersiroop. Ik serveer mijn atjar met een chilisausje, maar een eigen gemaakte sambal lijkt me ook fantastisch. Bijvoorbeeld een sambal djeroek/jeruk. Martabak is ook heerlijk met een zoete ketjap erbij.

Selamat makan!

Serveren met chili saus


Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. 


Dit vind je misschien ook leuk...

14 reacties

  1. dini schreef:

    dank je wel…ik ga ze snel eens maken…eerst nog naar de toko voor loempiavellen
    kan het ook met filodeeg?

    • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

      Leuk Dini! En jou idee ;-)! Nee ik zou de loempiavellen niet vervangen door filodeeg. Loempiavellen zijn gemaakt van eiwit en filodeeg niet. Het is stugger en breekbaarder. Ik ben heel benieuwd wat je vindt van het recept!

  2. dini schreef:

    het ziet er supermakkelijk en lekker uit en ik ga het zeker snel maken…eerst een toko opzoeken,die zijn hier niet in de buurt helaas,ik laat het je weten als ik ze heb gemaakt hoor

  3. Bert de Jong schreef:

    Kun je ze ook invriezen? Het lijkt me wel handig een paar op voorraad te hebben.

    • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

      Ja dat kan zeker. Ontdooi ze en leg ze een minuut of 5 in een hete oven (180 – 200 graden). Hou ze in de gaten, laat ze niet verbranden. Maar op deze manier worden ze weer knapperig!

  4. dini schreef:

    gemaakt…en heerlijk…ik brand m’n *** zo heet zijn ze nog maar ik moest even proeven….loempiavellen zijn gewoon bij appie te koop
    ik zet een foto op facebook

  5. Johan Blankenberg schreef:

    Goedemorgen,

    Ik heb laatst dit recept gebruikt en we waren allemaal enthousiast, dus mag ik van het weekend weer aan de slag.
    Ik zou graag willen weten of het mogelijk is om de gemaakte martabak in te vriezen zodat ik ze de dag erna kan gaan frituren of zou je dit afraden

    • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

      Ik zou dat afraden, omdat het loempiavelletje te nat wordt en scheurt. Wat je wel kan die is ze frituren en dan voordat het bezoek komt ze even 10 minuten in de oven op 200 graden op het rooster met bakpapier op de bakplaat eronder tegen het olielekken. Dan is alles weer knapperig en warm!

  6. Edwin schreef:

    Vandaag gemaakt met Ellis. Ze waren heerlijk…

    Groet,

    Edwin

  7. M schreef:

    Kun je de martabak van te voren maken, hierna invriezen en wanneer te gebruiken bakken?
    Bilijven ze dan smakelijk?

    • Dat weet ik niet, want heb ik nog niet gedaan. Door de saus worden de loempievelletjes snel zacht. Ik ben bang dat door invriezen en ontdooien de boel scheurt. Beter is om alles af te bakken en dan in te vriezen. Dan ontdooien en even in de oven voor een krokant eindresultaat. Ik denk dat dat wel werkt! Succes!

  8. Ben schreef:

    Bedankt voor het recept. Eindelijk voor het eerst zelf gemaakt. Ze hebben ze niet vaak meer bij onze toko. Lekker recept, gebakken in de Airfryer op 200 graden. Gaat super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *