Kue Lapis

kue-lapis2Wat is het toch een mooie cake, een Kue Lapis. Het is zoet, zacht en eye candy ;-). Deze Indische laagjes cake is gemaakt van rijst- en tapiocameel (cassave wortelmeel) en kokosmelk. Het is in een half uur klaar. Echt waar!

Elk laagje heeft 5 minuten nodig in de rijststomer. Als je je aan de juiste hoeveelheden van de laagjes houdt en een vormpje kiest dat goed in de stomer past, lukt het altijd.

kue-lapis6Beb Vuyk heeft geen kue lapis in haar receptenboek staan, wel een spekkoek. Zie dat recept hier. Ik vind dat een kue lapis niet kan ontbreken op Pisang Susu. Veel online recepten zorgen voor enorme cakes. Dat kunnen we niet op ;-). Een kue lapis hoeft niet groot te zijn. Een dun plakje of twee bij de thee is vaak voldoende.

Ik heb ook een video gemaakt. Bekijk het hier.

Invriezen
Een kue is wel super goed in te vriezen. Wat dat betreft zijn de grote varianten wel weer fijn. Zo heb je altijd wat op voorraad. Eenmaal uit de vriezer is de kue goed aan te snijden als ‘ie nog licht bevroren is.

Zout
Zout is belangrijk voor een kue lapis. Ook al gebruik je maar een klein beetje, het zorgt ervoor dat de zoete smaak goed naar voren komt.

pandan-pastaKleurstof

Ook de Indonesische natuurlijke kleurstof is bepalend voor de smaak van de hele cake. Ik gebruik voor deze de pandan-cocossmaak. Normale pandan kleurstof of rozenwater kleurstof werken ook super.

Dit is mijn kue lapis recept. Dit is goed voor zes mensen, op z’n minst ;-).

Ingrediënten

100 gram tapioca meel
25 gram rijstmeel
100 gram suiker (gewone kristalsuiker)
225 ml kokosmelk
1/4 theelepel zout
1/2 theelepel vanillesuiker
pandan of andere kleurstof
olie om de vorm mee in te smeren
water

Ik ga als volgt te werk.

Roeren
Het beslag is een kwestie van roeren. Super makkelijk dus. Ik doe tapiocameel, rijstmeel, suiker, vanillesuiker en zout bij elkaar en roer met een garde de kokosmelk beetje bij beetje erdoor. Meestal vind ik kokosmelk uit een pakje wat te dik. Ik leng het aan met een kopje water maar hou natuurlijk de totale hoeveelheid op 225 milliliter.

kue-lapis10Het is belangrijk om alle ingrediënten goed af te wegen. Je cake lukt alleen als de verhoudingen in orde zijn. Ik gebruik trouwens gewone witte kristalsuiker. Dat werkt goed.

Pudding-, cake- en plastic vorm
Ik gebruik een puddingvorm voor mijn kue die ik maar voor 1/5 vul. Zo krijg ik een mooie vorm in mijn lapis. Het is een aardewerken puddingvorm. Door de hitte van de stoom barstte de laklaag een beetje. Dat trekt daarna weer dicht. Maar beter is om een silicone vorm te gebruiken of een metalen cakevorm. Een plastic bakje dat tegen warmte kan, werkt ook prima. Als het maar goed past in je rijststomer.

kue-lapis5Ondertussen zet ik de rijststomer op het vuur met de puddingvorm er alvast in. Ik knoop een theedoek om de deksel zodat er zo min mogelijk druppels op het beslag vallen.

Ik maak vandaag kue lapis met twee kleuren. Daarom verdelen we het beslag over twee kommen. Loulou weet precies hoeveel kleurstof erin moet: 1 scheut.

kue-lapis9

Daarna even goed roeren. Onthoud dat de kleur donkerder wordt door het stomen. Dus dit is roze genoeg.

kue-lapis8We maken deze cake in 4 lagen. Je kan het beslag over 4 even grote bakjes verdelen. Dan weet je dat je uitkomt en nette strakke lagen maakt.

De stomer is loeiheet nu. Ik druppel wat olie op een servet en smeer de puddingvorm ermee in. Het gaat om een super dun laagje, zodat de kue er makkelijk uitkomt. Dan kan de eerste beslaglaag erin. Deksel erop en 5 minuten stomen op hoog vuur.

kue-lapis7

Dit proces herhalen tot alle vier de lagen gedaan zijn. De laatste laag stoom ik 6 minuten. Dan is ‘ie net zo gaar als de rest.

kue-lapis4

Haal de kue onmiddellijk van het vuur en laat hem even afkoelen in de vorm. Nu is alles nog te heet om aan te pakken, maar het is wel de bedoeling om tijdens het afkoelen de cake uit de vorm te halen.

Vijf minuten staat ‘ie op het aanrecht. Dan duw ik voorzichtig de randjes met mijn vingers los en steek een chopstick eronder. Dan plopt opeens je hele kue lapis los. Ik laat ‘m zo op een met een beetje olie ingesmeerd bord, glijden. Oh, dat is zo leuk om te doen!

Nog niet aansnijden, daarvoor is ‘ie te warm. Goed laten afkoelen (20 minuten) en daarna nog een half uur in de koelkast. Je mes ook even met wat olie gesmeren (een klein beetje) en snijden maar!

kulapis-lapisDe laagjes horen niet doorgelopen te zijn (dan was je stomer niet heet genoeg). Ook moeten ze een voor een los getrokken kunnen worden. Dan heb je een echte kue lapis gemaakt ;-). Selamat makan.

Kue Lapis Cupcakes

Ik maak ook weleens kue in silicone cupcake vormpjes. Die zijn helemaal makkelijk in te vriezen en leuk om te serveren.  Zien hoe dat gaat? Check hoe ik dat doe hier.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je misschien ook leuk...

16 reacties

 1. Mirna schreef:

  Hallo heb je recept gemaakt voor Kue Lapis maar het was net als gum snoepjes zo hard en taai en volgens mij moet het zacht zijn . Je geeft in je recept aan 100 gr Tapioca meel en 25 gram rijstemeel ik denk dat daar de fout in zit Heb het nu anders om gedaan dus 100gr rijstemeel en 25 gram tapioca en dan is het perfect misschien een foutje in de site Trouwens complimenten voor je leuke site Ik wilde je dit even melden vond het zelf zo jammer en je site vind ik heel erg leuk Groetjes Mirna

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Mirna, dank voor je reactie! En wat leuk dat je de kue lapis gemaakt hebt. Echt gek dat je cake zo taai werd. Ik heb deze kue best vaak gemaakt en ik krijg altijd een zachte cake. Er zijn ontelbare variaties. Met veel rijstmeel vind ik ze echt niet lekker. Het smaakt logischerwijs te rijstig. Ik zie voorbeelden waar alleen tapioca wordt gebruikt of recepten met maismeel erdoor (die vond ik niet lekker).

   Ik zorg bij mijn recept ervoor dat de laagjes niet te lang stomen. Een minuut langer per laag kan al uitmaken. Ook is de grootte van de schaal waarin je het maakt bepalend voor de ‘natheid’.

   • Ilona schreef:

    O, nu lees ik toch wellicht de tijd? De smaak was namelijk perfect! Toch 5 minuten per laag of wellicht iets minder lang?

    • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

     Nou het hangt van de dikte van je laag af, hoe lang een laag moet. Ik gebruik altijd een zelfde vorm voor mijn kue omdat ik dan precies weet hoe lang ‘ie moet. Maar de hoeveelheden omdraaien, maakt de cake heel anders. Ik vind het dan niet lekker.

  • Ilona schreef:

   Beste Mirna,

   Dat is het dus! Ik had het recept ook gemaakt en inderdaad taai. Nu ga ik deze wijziging proberen. Ik dacht dat het aan de stoom tijd lag.

   Groetjes,
   Ilona

  • Wanda Koopman schreef:

   ook mij is het overkomen, maar ook was mijn kue lapis niet zoetig genoeg

 2. Jacqueline schreef:

  Hallo Pauline, ik heb onlangs de kue lapis gemaakt en had hetzelfde als Mirna. Uiteindelijk bij de tweede keer 25 ml meer kokosmelk gebruikt. Was wel iets beter. Vandaag zocht ik het recept weer op en zag ik de opmerking van Mirna staan. Ik heb ook de verhoudingen van de twee soorten meel gebruikt. Samen met de 250 ml kokosmelk was dit perfect. De kue is heerlijk zacht en je kan de laagjes van elkaar afhalen. Groetjes, Jacqueline

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Ik heb de kue net weer gemaakt en hij is echt heel smeuiig. Ook heb ik de hoeveelheden rijstmeel en tapioca omgedraaid en ik vind m niet lekker, veel te stevig… Sorry dames ik kan jullie mening niet delen.

 3. Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

  Ik heb inmiddels de hoeveelheden meel omgekeerd en ik vond het niet beter. Mijn kue was heel (rijst)melig en niet zo mooi glanzend als mijn originele recept. Wat ik al zei: het kan liggen aan de grootte van je vorm en hoe lang je het stoomt. Als een laagje gaar is (even op drukken), dan niet doorstomen, maar meteen de volgende. Het kan taai worden als je het te lang doet. Als de vorm te groot is, spreiden de laagjes erg uit, dan moeten ze juist korter stomen. Mijn silicone cupcakes werken altijd fijn. Dat is klein en is lekker snel klaar.

 4. Francis Mascini-Beke schreef:

  Hallo Pauline, allereerst ontzettend leuk dat je dit doet en deelt! Zelf maak ik de lapis uit gelijke delen rijstemeel en tapiocameel. Dit is mijn recept. 180 gr rijstemeel, 180 tapiocameel, 370 gr. suiker, 2 blikken santen (elk 4 dl.) 1 dl water, 5 zakjes vanillesuiker, snufje zout en kleurstof. Ik heb wel van een persoon die in een kookwinkel werkt gehoord dat de warmtegeleiding van een taartblik of een siliconenvorm anders reageert. Dus het is wel een kwestie van uitproberen. Zelf vind ik de siliconenvormen erg leuk en makkelijk om te gebruiken. Veel succes met deze site, ik zet hem vast in mijn favorieten.

 5. Nora schreef:

  Hallo Pauline

  Heb even een vraagje….ik doe precies volgens u recept maar tijdens het stomen blijven mijn laagjes nat ik krijg ze niet hard.Wel als ik het 30 min per laagje laat stomen???? maar als ik het klaar heb en uit de vorm haal zakt het uitelkaar…wat doe ik fout???

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Wat vervelend dat het niet lukt. Ik denk dat de stoom niet genoeg kans krijgt om de cake goed gaar te maken. Is de pan ruim genoeg en zitten er genoeg gaatjes in het vergiet zodat de stoom rijkelijk kan rondgaan rondom de cake? Staat het vuur hoog, zodat er veel stoom vrijkomt? Ik giet pas een nieuw laagje op als het laagje eronder als best stevig is. Als je te snel giet, dan kan de cake instorten omdat het binnenste te slap is. Ook is de vorm belangrijk. Die is misschien de diep, zodat de cake minder oppervlakte heeft en dus minder snel gaart. Ik gebruik onder andere een hard plastic bakje voor mijn kue lapis. Ik hoop dat het binnenkort wel lukt met de kue lapis!

 6. Helen schreef:

  Hallo Pauline, mijn kue lapis is super goed gelukt! Ik heb het in siliconen muffinvormpjes gedaan, met pandan in de helft van het beslag. Bedankt voor dit heerlijke recept! 😁

 7. Sucha schreef:

  Dank voor het heerlijke recept. De vorm die wordt gebruikt is bepalend voor het resultaat. MIjn eerste was lekker maar niet goed genoeg (in een puddingvorm van aardewerk). Een tweede maakte ik in een RVS campingpannetje. Helemaal perfect, hij was goed van smaak, mooie dunne laagjes en zacht en lekker. Helemaal perfect en voortaan voor mij voor altijd mijn vaste vorm voor deze Kue lapis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *