Indische pasteitjes – pastel goreng

pasteitjesEen Indisch pasteitje is een gefrituurd hartig hapje van deeg gevuld met vlees en groenten. Je kan de vulling van je broodje zelf bedenken, het mag alleen niet te nat zijn. Je kan het gehakt vervangen door tofu, tempe of gekookt ei en je hebt vegetarische pasteitjes. Ook heerlijk.

Dit recept is goed voor zo een 20-25 pasteitjes en het kost wel even tijd om ze in elkaar te zetten. Iets voor een rustig moment. In totaal ben ik 2,5 uur bezig geweest, inclusief een uur rusten van het deeg in de koelkast -ondertussen maak je de vulling. Maar zo maak je dan ook pasteitjes van het begin tot het eind. Je kan ze goed invriezen dus het heeft ook echt zin ;-).

Als basis neem ik het recept van Danny Jansen van 24Kitchen. Het is een heel fijn basisrecept, vanuit hier kan je varieren wat je wilt. Mijn broer komt proeven en is dol op glasmie. Dus dat ga ik toevoegen. Ik vind pasteitjes vaak te veel naar selderij smaken. Dat vind ik minder lekker, dus dat laat ik weg uit Danny’s recept. Ook verdubbel ik de hoeveelheid wortel. Het houdt de pasteitjes lekker fris en knapperig.

Een paar dingen waren mij nog onduidelijk in het originele recept, zoals de lengte van het frituren en de hoeveelheid zout. Maar dat voor later, nu aan de slag!

Ingredienten deeg

550 gram bloem
3 eieren
150 ml water
halve theelepel zout

Ingredienten vulling

1 grote ui
2 winterwortels
1 uitgeperst teentje knoflook
350 gram half-om-half gehakt
50 gram diepvrieserwten
een handvol glasmie (rijstmie)
1,5 theelepel zout
1,5 theelepel peper
1 geklutst eitje om het deeg mee dicht te plakken

olie, frituurpan, keukenpapier

pasteitjes-ingredientenEerst het deeg. Ik doe 550 gram bloem in mijn deegschaal en breek de 3 eieren. Ook voeg ik wat zout toe (anders dan het basisrecept), ongeveer een halve theelepel. Dan rustig kneden met de hand.

pasteitjes-meelBeetje bij beetje voeg ik het water toe. Het is een stevig deeg dus het is even flink kneden. Als mijn deeg mooi gaat glimmen is ‘ie goed. Voeg water toe als het deeg nog te droog is. Nu verpak ik het in folie en het kan voor een uur de koelkast in.

pasteitjes-deeg

Tijd voor de vulling. Mijn gehakt kan in een schaal, daarbij kunnen 2 geraspte winterwortels, de diepvrieserwtjes (nog bevroren), een grote, gesnipperde ui, een teen uitgeperste knoflook en genoeg peper en zout. Ik gebruik -na een experiment van afbakken, proeven en opnieuw maken- nu 1,5 theelepel zout en dezelfde hoeveelheid peper. Dat vind ik lekker, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ik hou er rekening mee dat pasteitjes gegeten worden met een pittige saus.

pasteitjes-ingredienten-vulling

Ik giet kokend water over mijn glasmie en laat het een paar minuten staan. Dan afgieten, klein snijden en door het gehaktmengsel mixen.

pasteitjes-vulling

Mijn deeg heeft een uur in de koelkast gelegen, dus tijd om het uit te rollen en in rondjes te snijden. Ik bestrooi mijn aanrecht met bloem en rol het deeg uit totdat het een dikte heeft van ongeveer een halve centimeter. Het mag niet te dun of te dik zijn. Te dun dan kunnen ze knappen tijdens het frituren. Te dik is gewoon niet lekker.

pasteitjes-deegrolIk gebruik een plastic bakje om de rondjes uit te steken. De deeg die overblijft gebruik ik opnieuw. Ik kneed het weer samen met een beetje water en rol het opnieuw uit.

pasteitjes-deeg-uitsteken

Even de rand van je plakje deeg insmeren met wat geklutst ei. Het moet echt goed dicht kunnen plakken. pasteitjes-gevuld-hand

Zo de vulling kan er in. Ik schep een eetlepel op het ingesmeerde deegje en vouw het voorzichtig dicht. Zorg ervoor dat alle vulling er goed inzit en niets eruit steekt.

pasteitjes-gevuld-close

Ik knijp voorzichtig de randjes tegen elkaar aan en maak een plooitje. Zo ga ik langs de hele rand.

pasteitjes-gevuldNou ver al toch? Mijn olie kan op. Tijdens het bakken kan ik ook vullen…

pasteitjes-frituren1Danny vertelt niet precies hoe lang ze gebakken moeten worden. Als ze er bruin kleuren aan de buitenkant, kunnen ze in de kern nog rauw zijn. De basis in mijn pasteitjes is rauw gehakt, dat moet helemaal gaar zijn.

Het hangt natuurlijk van de grootte van je pastei af en je soort vulling hoe lang het moet. Mijn pasteitjes hadden 6 minuten nodig in de hete olie (180 graden). Als ze in de pan glijden, dan moeten ze bubbelen zoals hier te zien is op het foto.

Ik bak er eerst één, laat ‘m even uitlekken op keukenpapier en dan snij ik ‘m dwars doormidden en check of de vulling gaar is. Nog niet? Dan de volgende een minuut of twee langer.

Alle pasteitjes krijgen de tijd om goed af te koelen en uit te lekken op keukenpapier. Als ze helemaal zijn afgekoeld dan vries ik ze in. Daar zijn ze heel goed voor. Wil je ze serveren, haal ze dan op tijd uit de vriezer. Laat ze ontdooien op het aanrecht of in de koelkast. Ze hoeven niet compleet ontdooid te zijn alvorens ze in de oven gaan.

Ik heb een hele plaat met bakpapier bedekt en mijn pasteitjes zo een 10 minuten in 200 graden gezet. Het rook opnieuw heerlijk in huis. De pasteitjes worden ook weer helemaal knapperig.

Ik serveer mijn pasteitjes met zoet- zure chilisaus. Danny maakt zelf saus. Dat ga ik een andere keer proberen, want dat klinkt super lekker. Maar nu hebben we te veel trek!

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

10 reacties

  1. tineke beems schreef:

    ik ga het zeker proberen lijkt me zo heerlijk en niet zo moeilijk te maken bedankt voor het delen van het recpet

  2. nomus schreef:

    Beste mw. Pauline,
    1.Danny doet de vulling eerst roerbakken, dan hoeft het niet lang in de hete olie.
    2. Danny gebruikt voor de vulling géén glasmie, glasmie wordt gebruikt bij de vulling voor namu-namu!!

    • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

      Beste Serdia,
      Dank voor je reactie!
      Maaf ja, maar het klopt niet helemaal. Danny stopt rauwe vulling in zijn pasteitjes. Te zien in de video die gelinkt is hierboven. Tijdcode 06:30. Glasmie gebruikt Danny inderdaad niet. Maar zoals ik uitleg doe ik dat wel omdat mijn broer komt proeven en die is juist dol op pasteitjes met glasmie. Vandaar! 😉

  3. Erik schreef:

    Ongebruikelijk een vulling van rauw vlees. Bij het maken van een hartige taart of een Shepards Pie is de vulling nooit rauw… en dat heeft een reden. Is de vulling eenmaal in het pasteitje/pie/taart, dan zie je niet of het vlees gaar is na het bakken etc. Ik zou het vlees dus gewoon gaar rullen alvorens het pasteitje te vullen.

    • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

      Beste Erik! Ik gebruik hier het recept van Danny Jansen van 24Kitchen. Ik dacht eerst ook, rauw? Maar werkelijk het werkt fantastisch. De vulling is helemaal gaar na het frituren. Maar als je dat toch een eng idee vindt, kan je het even opbakken natuurlijk. Ik vraag me wel af of het niet te droog wordt. Ik heb het nog niet geprobeerd ;-).

  4. Mieke schreef:

    Onze Indische oma maakte altijd eerst de pasteitjesvulling helemaal klaar en gaar. Dan kun je het ook proeven. Tijdens het afkoelen maakte ze het deeg. Dat je daarna ook liet afkoelen. De randjes dichtmaken deed ze met een kwastje water en dan daarna met de vork. Eens proberen😏

  5. Indo Kokkie schreef:

    Hallo, een TIP.

    Ik doe de mie bovenop het reeds bereidde gehakt mengsel Deksel erop en de mie zuigt zich vol met het vocht wat nog aanwezig is……..even omroeren en laten afkoelen en het deeg maken.

  6. Lous schreef:

    In alle indische pasteitjes hoort ook een beetje gekookt ei. Maakt het nog lekkerder.

  7. Chris schreef:

    Molukkers bakken gehakt eerst aan met de rest en wat kruiden, de smaken komen beter tot zijn recht en het is niet rauw meer.
    Ik ben fan van Danny maar het valt mij op dat ie soms maar wat doet, ik denk ontwetend of hij maakt van meerdere recepten 1. Niks mis mee maar is zo zonde om uren in de keuken te staan en het is niet gaar .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *